Spitstechnologie en smart oplossingen zijn er niet alleen voor hippe start-ups in de grote steden. Ook in de landbouw profiteren veehouders van slimme technologie op basis van data-analyse. MSD Animal Health maakt het leven van veehouders eenvoudiger, hun bedrijf rendabeler en verhoogt het welzijn van hun dieren.
De opmars van slimme sensoren, artificiële intelligentie en geautomatiseerde data-analyse is ook goed nieuws voor veehouders. Ze krijgen betere inzichten in de gezondheid van hun dieren waardoor ze sneller en doelgerichter beslissingen kunnen nemen. MSD Animal Health is een van de wereldleiders in dierengezondheid. Het focust op preventie en vermarkt onder meer medicijnen en vaccins. In 2019 nam MSD het technologiebedrijf Allflex Livestock Intelligence over en incorporeerde het in zijn divisie MSD Animal Health Intelligence. Een van de technologische innovaties is Sensehub, een intelligente tracker voor koeien.
‘Ons systeem bestaat als een slimme halsband of als oorsensor’, verduidelijkt Sigrid Stoop, Business Unit Director MSD Animal Health Benelux. ‘Beide oplossingen doen hetzelfde: ze meten en registreren het gedrag van de koe en sturen die data naar een centraal softwaresysteem. Vergelijk het met een smartwatch, maar dan voor runderen.’
MEER KALVEREN
SenseHub meet hoe actief het dier is, registreert hoe vaak een rund eet en volgt zelfs zijn herkauwgedrag op. Slimme algoritmes analyseren die data zorgvuldig. Op basis daarvan ontvangt de veehouder realtime feedback, inzichten en alarmsignalen op computer, tablet of smartphone. SenseHub waakt bijvoorbeeld nauwkeurig over de vruchtbaarheid van het dier, onder andere de zogenaamde tocht. Een koe die tochtig is, gedraagt zich veel actiever en gaat minder herkauwen.
Onze systemen meten en registreren het gedrag van een dier en sturen die data door naar een centraal softwaresysteem.
Sigrid Stoop: ‘Het systeem toont dan exact het beste inseminatiemoment. Zo kan de veehouder de tussenkalftijd inkorten, het aantal dagen tussen twee opeenvolgende kalvingen. SenseHub geeft elke koe een gezondheidsindex. ‘Dat getal duidt in een oogopslag haar gezondheidstoestand aan’, zegt Sigrid Stoop.
‘De index is voor de veehouder bijvoorbeeld nuttig in de periode vlak voor en na het kalven. Dan zijn de runderen het gevoeligst.’ Bij een te laag getal weet de veehouder meteen bij welk dier hij moet ingrijpen of welke zorg of preventie nodig is om erger te voorkomen.
DIERENLEVENS REDDEN
Met het SenseHub-systeem besparen veehouders met een kudde van honderd dieren gemiddeld één uur per dag, puur aan tochtdetectie. Dat is een winst van 45 werkdagen per jaar. In het geval van een infectie kunnen ze een ziek dier bijvoorbeeld sneller afzonderen om extra besmettingen te voorkomen. Omdat ze ziektes vroegtijdig detecteren en behandelen, bespaart de veehouder gemiddeld 900 euro per koe.
Het systeem is een extra paar ogen dat dag en nacht mee over de stal waakt. Dat geeft veehouders meer gemoedsrust. En het kan dierenlevens redden. ‘Een veeteler vertelde ons dat hij vlak voor het slapengaan op zijn smartphone een noodsignaal ontving’, vertelt Sigrid Stoop. ‘Hij kon eruit afleiden dat zijn koe al enkele uren amper bewogen had. Toen hij in de stal aankwam, zag hij dat het dier gekneld zat. Dankzij de melding kon hij het dier sneller helpen.’
Veehouders krijgen ook live updates op groepsniveau. Ongewone bewegingsactiviteiten of afwijkende hoeveelheden herkauwen bij de veestapel kunnen het gevolg zijn van problemen, zoals ziekte, rantsoenveranderingen, stress door hitte, enzovoort. Dankzij de vroegtijdige detectie van ziekte en betere vruchtbaarheid bespaart een gemiddelde boerderij met honderd koeien algauw tot 10.000 euro per jaar.
MINDER PAPIER
Naast de intelligente systemen is Allflex een belangrijke wereldspeler in dieridentificatie. ‘Elk dier in België heeft een officieel nummer, een soort rijksregisternummer’, zegt Sigrid Stoop. Dit nummer staat op een officieel oormerk. Allflex kan er ook een elektronische RFID-chip aan toevoegen. Met een reader kan de veehouder onder meer zijn dieren wegen waardoor hij hun gewicht niet langer manueel moet invoeren.
‘Wij verbinden dieren en mensen met slimme technologie en praktisch bruikbare data’, besluit Sigrid Stoop. ‘En niet alleen bij koeien. We hebben ook oplossingen voor onder meer varkens, pluimvee en huisdieren.’ Een ding is duidelijk, technologie is niet langer weg te denken uit de stal van de hedendaagse veehouder.
- 1 uur visuele observatie per dag uitgespaard, dat zijn 45 werkdagen per jaar
- Verkorting van de tussenkalftijd met 15 dagen brengt 3.000 euro per jaar op
- Dankzij ziektepreventie spaart de veehouder 900 euro per koe per jaar uit
- De veehouder spaart gemiddeld 5.000 tot 10.000 euro per jaar uit, terwijl de kostprijs 2.000 euro bedraagt
(gemiddeld voor een bedrijf met 100 koeien)