Obligaties lagen ruim tien jaar in een hoekje onder het stof, maar ze zijn volgens ons opnieuw het epicentrum van opportuniteiten geworden. Alleen, mooie liedjes duren niet eeuwig. Is het tijd om de potentiële rendementen voor de komende jaren te verankeren, nu de centrale banken zich beginnen te roeren?
In de nasleep van de financiële crisis haalden de centrale banken alles uit hun gereedschapskoffer om de economie aan te zwengelen. ‘Een van hun belangrijkste werktuigen was de beleidsrente. Door die fors te verlagen, werd het minder aantrekkelijker voor consumenten om te sparen, en aantrekkelijker voor bedrijven om te investeren’, vertelt Olivier Fumiere, Investment Strategist bij Belfius.
De renteverlagingen en het feit dat centrale banken massaal staats- en bedrijfsobligaties opkochten, had een forse impact op de markten. ‘De lage rente schiep een vruchtbaar klimaat voor aandelen. Er waren nauwelijks alternatieven om een degelijk rendement te behalen. Voor vastrentende producten zoals obligaties, kasbons en termijnrekeningen brak een doodse periode aan.’
Aantrekkelijke rendementen
Ondertussen wemelt de markt voor vastrentende producten van het leven. ‘Spaarders en beleggers verschoven de jongste tijd massaal hun aandacht naar zulke producten, aangetrokken door het vooruitzicht van hogere rendementen en lagere risico’s’, bevestigt Kelly Hébert, Country Head FraBeLux bij M&G Investments. ‘Dat hernieuwde enthousiasme is vooral aangewakkerd door de gestegen beleidsrente, een ingreep om de inflatie te helpen afkoelen.’
Vooral obligaties maakten een comeback. Vandaag kan je volgens haar een meer dan degelijk en voorspelbaar rendement opstrijken in alle obligatiesegmenten. ‘Zo bedraagt het rendement op kwaliteitsvolle bedrijfsobligaties (EUR Investment Grade) zo’n 3,7 procent, terwijl dat tien jaar geleden 2,1 procent was. Voor risicovollere bedrijfsobligaties (EUR High Yield) beloopt het rendement ongeveer 5 procent. Of je eerder een defensieve of eerder een dynamische belegger bent: je kan weer interessante zakendoen met rendementen in een gemengde obligatieportefeuille die vlot boven de 4 tot 5 procent kunnen uittorenen.’(1)
Laatste kans?
In verschillende regio’s lijkt de rentecyclus in een scharniermoment te zitten. ‘Terwijl de Amerikaanse centrale bank nog weifelt, hebben de centrale banken in Zwitserland, Zweden, Canada en in de eurozone na een lange pauze de rente verlaagd’, knoopt Fumiere aan. ‘Op dit moment is het nog koffiedik kijken hoe het verdere parcours er zal uitzien. Maar hoe meer de markten anticiperen op een dalende rente, hoe sneller de piekrendementen verdwijnen. Daarom kan het een interessant moment zijn om de hogere rendementen te verankeren voor de komende jaren. Als je dat doet, kan je blijven genieten van een aantrekkelijk rendement, wat de centrale banken ook in hun mars hebben.’
Volgens ons is een manier om de potentieel hogere rendementen te verankeren beleggen in een obligatiefonds met een vaste looptijd en vervaldatum.
Zo’n fonds biedt beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de hogere rendementen terwijl ze een bepaalde mate van zekerheid, stabiliteit en voorspelbaarheid behouden
In het eerste kwartaal van dit jaar stroomde er volgens Morningstar(2) in Europa al netto 13 miljard euro in die fondsencategorie. Daarmee liet het de meeste activaklassen achter zich. ‘Zo’n fonds biedt beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de hogere rendementen terwijl ze een bepaalde mate van zekerheid, stabiliteit en voorspelbaarheid behouden’, legt Hébert uit.
‘Die fondsen beleggen in een gediversifieerde portefeuille van obligaties die allemaal op of rond dezelfde datum aflopen. Hierdoor kan je profiteren van de huidige renteniveaus, jaarlijks een aantrekkelijke coupon opstrijken of hem kapitaliseren en wordt het ingelegde bedrag met grote waarschijnlijkheid op een specifieke datum in de toekomst terugbetaald', besluit ze.
De waarde van beleggingen kunnen dalen en stijgen waardoor de prijzen zowel zullen dalen als stijgen en u mogelijk minder terugkrijgt dan het oorspronkelijk door u belegde bedrag. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De meningen in dit document vormen geen aanbevelingen, advies of prognoses. Wij verstrekken geen financieel advies. Als u twijfelt over de geschiktheid van uw belegging, neem dan contact op met uw financieel adviseur. Dit financieel promotiedocument wordt uitgegeven door M&G Luxembourg S.A. Maatschappelijke zetel: 16, boulevard Royal, L2449, Luxemburg.
[1] Bron: Bloomberg (22 augustus 2024)
[2] Bron: https://www.morningstar.co.uk/uk/news/248749/should-i-get-into-the-fixed-term-bond-fund-craze.aspx