Van kasbons tot termijnrekeningen: wie rendement wil, heeft verschillende troefkaarten. Als je een langetermijnrendement nastreeft, kunnen obligatiefondsen met een vaste looptijd volgens ons een interessant deel van de puzzel zijn.
Meer dan 500.000 Belgen tekenden in 2023 in op de staatsbon, goed voor een bedrag van bijna 22 miljard euro[1]. De stormloop toonde volgens ons duidelijk aan dat veel Belgen op zoek waren naar een hoger maar zekerder en voorspelbaar rendement. Binnenkort komt dat geld weer vrij en zullen meer dan een half miljoen Belgen zich de vraag stellen: wat nu?
Op een gewone spaarrekening parkeren, vastzetten in een termijnrekening, kiezen voor een kasbon … de mogelijkheden zijn talrijk. Maar elke oplossing komt met een ander rendement en risico. Veel spaarders en beleggers zien het risico over het hoofd dat ze straks weer een deel van hun vermogen in België concentreren.
We denken dat het geen kwaad kan om buiten de landsgrenzen te kijken. Een basisprincipe van beleggen is niet al je beleggingen in één mand leggen. Daar valt ook “niet in één land” onder
Diversificatie: schijn kan bedriegen
‘De meeste beleggers investeren onbewust met een home bias. Zoals de voorkeur om te investeren in Belgische bedrijven en vastgoed, zo is de baksteen in de maag een voorbeeld van een diep ingeworteld principe bij de Belgische belegger. Echter komen we zo volgens ons vaak terecht bij beleggingsportefeuilles met weinig geografische spreiding, gezien de concentratie van menselijk en financieel kapitaal.’ vertelt Daan Steenbeke, Senior Sales Manager bij M&G Investments. ‘Er is niets mis met lokale beleggingen, dat is immers de markt die we het beste kennen en dat is overigens niet enkel een Belgisch fenomeen. Maar we denken dat het geen kwaad kan om buiten de landsgrenzen te kijken. Een basisprincipe van beleggen is niet al je beleggingen in één mand leggen. Daar valt ook “niet in één land” onder.’
De zoektocht om rendement op lange termijn te verankeren
Heel wat beleggers en spaarders kijken liever naar de korte termijn en gaven de voorbije maanden voorkeur aan oplossingen met een korte looptijd. Denk aan termijnrekeningen van drie en zes maanden of kasbons op één jaar. ‘Dat is begrijpelijk, het kan best zijn dat je geld om allerhande reden enkele maanden later weer beschikbaar moet zijn, bijvoorbeeld voor een grote aankoop’, vertelt Yves Rosiers, head of product management life investments bij Belfius.
‘Aangezien de rente op een jaar nu hoger ligt dan de rente op drie, vier en vijf jaar zijn kortlopende producten nog aantrekkelijk. Dat blijft wellicht niet duren, zeker nu de centrale banken zich beginnen te roeren. Het zou opportuun kunnen zijn om te gaan diversifiëren richting langere looptijden. En dus de huidige gunstige rendementen op langere termijn te verankeren, in plaats van alleen naar de korte termijn te kijken. Vooral looptijden van drie à vier jaar bieden interessante opportuniteiten’, vervolgt hij.
Het zou opportuun kunnen zijn om te gaan diversifiëren richting langere looptijden. En dus de huidige gunstige rendementen op langere termijn te verankeren, in plaats van alleen naar de korte termijn te kijken. Vooral looptijden van drie à vier jaar bieden interessante opportuniteiten
Obligatiefondsen met een vaste looptijd
Om aan die twee risico’s tegemoet te komen - concentratierisico en het zogenaamde duratie risico[2] - kan je een deel van je vermogen spreiden naar obligatiefondsen met een vaste looptijd. 'Die fondsen bieden volgens ons verschillende voordelen. Ten eerste hebben ze een vooraf bekende einddatum, dat betekent dat je precies weet wanneer je het kapitaal terugkrijgt. Dat maakt het vermogensbeheer eenvoudiger en voorspelbaarder’, knoopt Daan Steenbeke aan. ‘Ten tweede zijn die fondsen samengesteld uit een gediversifieerde portefeuille van obligaties uit verschillende sectoren en regio’s, waardoor je automatisch je concentratierisico verlaagt. Tot slot worden die fondsen samengesteld en opgevolgd door ervaren fondsbeheerders.’
De jongste tijd wint dit type fondsen sterk aan populariteit. Volgens Morningstar[3] vloeide er tussen begin januari en eind mei in Europa 18 miljard euro (netto) naar deze fondsen.
Goed om weten: Deze producten met een vaste looptijd kunnen ook beschikbaar zijn in de vorm van een beleggingsverzekering (Tak 23). Deze levensverzekeringsproducten bieden het doorrolvoordeel, wat betekent dat je voor producten met een vaste looptijd, wanneer ze op vervaldag komen, je positie kunt doorrollen in een andere, gelijkaardige oplossing. Dit biedt het voordeel dat je de verzekeringstaks maar één keer betaalt en bovendien zijn de opbrengsten vrijgesteld van roerende voorheffing.
De waarde van beleggingen kunnen dalen en stijgen waardoor de prijzen zowel zullen dalen als stijgen en u mogelijk minder terugkrijgt dan het oorspronkelijk door u belegde bedrag. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De meningen in dit document vormen geen aanbevelingen, advies of prognoses. Wij verstrekken geen financieel advies. Als u twijfelt over de geschiktheid van uw belegging, neem dan contact op met uw financieel adviseur.
Dit financieel promotiedocument wordt uitgegeven door M&G Luxembourg S.A. Maatschappelijke zetel: 16, boulevard Royal, L2449, Luxemburg.
[1] Bron: https://www.nbb.be/nl/blog/stormloop-van-belgische-gezinnen-op-nieuwe-staatsbon-leidt-tot-recorddaling-bankdepositos
[2] Het duurterisico of herinvesteringsrisico verwijst naar het risico dat u op de vervaldatum van uw (kortlopende) obligatie mogelijk alleen kunt herinvesteren in obligaties met een lager rendement, omdat de marktrente inmiddels is gedaald. Dit risico kan worden beperkt door te kiezen voor langer lopende obligaties. Hierdoor spreidt u het risico over een langere periode.
[3] Bron: Morningstar Direct Asset Flows Commentary: Europe. Mei 2024