Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

De voordelen van alternatieve beleggingen

Kelly Hebert, M&G

Belfius en M&G Investments stellen alternatieve beleggingen nu open voor een bredere kring van beleggers. Kelly Hebert, Country Head BeLux bij M&G, en Nicolas Deltour, Head of Investment Strategy bij Belfius, leggen de voordelen uit.

Hoe zou u alternatieve investeringen in een paar woorden omschrijven?

Kelly Hebert: ‘Het bijzondere aan beursgenoteerde activa is dat hun prestaties en die van de betrokken bedrijven breed en voortdurend worden gecommuniceerd. Door hun aard kunnen effecten - zelfs met beperkte middelen - snel aangekocht of verkocht worden. Alternatieve beleggingen daarentegen omvatten niet-openbare beleggingsuniversums. Ze bevatten doorgaans private equity, hedgefondsen, niet-beursgenoteerd onroerend goed, materiële activa, infrastructuur en privéschulden. Dit laatste heeft met name betrekking op leningen die rechtstreeks door investeringsinstrumenten aan ondernemingen worden verstrekt, zonder via de openbare obligatiemarkt te gaan. De tijd om blootstelling aan alternatieve beleggingen te verwerven kan, afhankelijk van de mogelijkheden, langer zijn dan voor fondsen met beursgenoteerde activa.’

Advertentie

Voor wie is alternatief beleggen bedoeld?

Nicolas Deltour: ‘Tot nu toe was het vooral gericht op institutionele beleggers. De benaderingen kunnen namelijk verfijnder zijn en de investeringsdrempels hoog. Dit is deels te wijten aan het feit dat het toezicht op deze portefeuilles meer onderzoek en directe betrokkenheid van de beheerders vereist, aangezien de informatie over de betrokken aandelen en bedrijven niet openbaar is. Maar de zaken veranderen, en steeds meer spelers in deze sector gaan op zoek naar oplossingen om een breder scala aan beleggers toegang te bieden tot deze activaklassen.’

Wat kunnen de voordelen zijn?

N.D.: ‘Het feit dat ze over het algemeen niet beursgenoteerd zijn, betekent dat ze niet vatbaar zijn voor schommelingen van de traditionele markten. Hoewel zij op dezelfde economische verschijnselen reageren, vinden wij dat hun verankering in de reële economie en hun langere tijdshorizon hen kunnen beschermen tegen hevige schokken, zoals diegene de aandelenmarkten de afgelopen weken hebben ondergaan. De analyse van deze markten is veel meer gebaseerd op de robuustheid van hun bedrijfsmodellen dan op de stemming op de markten. Deze alternatieve effecten zijn niet genoteerd en daardoor moeilijker te verhandelen, zijn minder liquide en bieden daarom een premie voor het hogere risico. Beheerd als aanvulling op traditionele activa, met een horizon van 7 tot 10 jaar, kunnen zij volgens ons een potentieel aantrekkelijk rendement bieden en bijdragen tot de algemene diversificatie van een portefeuille als ze goed worden gekozen.’ ’

Is dit de reden voor hun succes?

K.H.: ‘De opname van hedgefondsen - veel verguisd na de financiële crisis - in deze categorie kan sommige beleggers afschrikken. Maar deze fondsen vormen het kleinste deel van de meeste portefeuilles. Hedgefondsen omvatten een veel breder en tastbaarder scala aan activa, wat volgens ons hun succes verklaart, zoals infrastructuuractiva. Private activa bieden toegang tot een breder scala van ondernemingen die het economische weefsel vormen. In de VS wordt bijna 60% van de inkomsten gegenereerd door private ondernemingen. Sinds 2008 is de hoeveelheid geld die door hedgefondsen is opgevangen verdrievoudigd. Private activa hebben immers een belangrijke rol gespeeld bij het te boven komen van de financiële crisis omdat zij de financiering van ondernemingen hebben overgenomen, aangezien banken niet langer het exclusieve kanaal konden zijn. Bovendien hebben institutionele beleggers - pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen - in het licht van de aanhoudende daling van de obligatierente aantrekkelijke resultaten gevonden in reële activa zoals privéschulden.

Advertentie

Maar waarom zouden alternatieve beleggingen niet-institutionele beleggers moeten interesseren?

K.H.: ‘Wij hebben veel individuele beleggers ontmoet die niet hun hele portefeuille willen blootstellen aan de volatiliteit van de traditionele markten. Met een horizon van 7 tot 10 jaar voelen zij steeds meer de behoefte om hun keuzes te koppelen aan de economische fundamenten en business cases die volgens hen ten grondslag liggen aan de waarderingen van de bedrijven waarin zij investeren. Vanuit dit oogpunt menen wij dat hedgefondsen een goede aanvulling zijn op hun beleggingsmix.’

De waarde van de activa van het fonds kan dalen en stijgen. Dit betekent dat de waarde van uw belegging zowel kan dalen als stijgen en dat u mogelijk minder terugkrijgt dan het oorspronkelijk door u belegde bedrag. Resultaten uit het verleden vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. De meningen die in dit document worden uitgedrukt, mogen niet worden beschouwd als een aanbeveling, advies of voorspelling.

Deze financiële promotie is gepubliceerd door M&G Luxembourg S.A. Statutaire zetel: 16, boulevard Royal, L-2449, Luxembourg.

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.