Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Welke beleggingsfonds heeft het beste rendement?

©Shutterstock

Het rendement van een beleggingsfonds zegt niets zolang je het niet vergelijkt met het rendement van gelijkaardige fondsen. Hoe pakt u dat aan?

‘Het is voor beleggers belangrijk om verder te kijken dan de historische rendementen van één fonds’, zegt Gilles Coens, beleggingsexpert van MeDirect België. Als belegger kan je wel onder de indruk zijn dat een fonds het voorbije jaar 10 procent is gestegen, maar dat is minder indrukwekkend als alle andere fondsen in dezelfde categorie gemiddeld 15 procent zijn gestegen.

De Morningstar-sterren zijn een eerste en eenvoudige manier om fondsenrendementen te vergelijken. deze sterren vindt u bijvoorbeeld op onze website voor de meeste fondsen. Morningstar kent een sterrenrating toe aan beleggingsfondsen op basis van de historische rendementen, de volatiliteit en de kosten. In elke beleggingscategorie ontvangt de beste 10 procent van de fondsen vijf sterren, de volgende 22,5 procent vier sterren, de volgende 35 procent drie sterren, de volgende 22,5 procent twee sterren en de overige 10 procent maar een ster. Opgelet: zoals gewoonlijk bieden prestaties uit het verleden geen garanties voor de toekomst.

Advertentie

Ratio’s

Beleggers die nog wat dieper willen graven, kunnen er nog enkele rendementsratio’s bijhalen. Een eerste is de alfa-ratio: dat cijfer geeft aan in hoeverre een fonds beter of slechter presteert dan de benchmark voor dat fonds. Een alfaratio van twee betekent dat een fonds het 2 procent beter doet dan de index. Vaak wordt de beheerder hierop afgetoetst en doet hij het beter dan de benchmark.

‘Wat beleggers soms vergeten is het wisselkoersrisico. Als u in fondsen van Amerikaanse aandelen gaat beleggen, heeft u ook blootstelling aan het wisselkoersrisico’

Gilles Coens
beleggingsexpert van MeDirect België

De sharp-ratio is een andere indicator die ervaren beleggers veel gebruiken. Hiebij wordt niet enkel rekening gehouden met het rendement maar ook met het genomen risico Die ratio geeft aan in hoeverre extra rendement ook in verhouding staat met het extra genomen risico.

Wisselkoersrisico

‘Wat beleggers soms vergeten is het wisselkoersrisico. Als u in fondsen van Amerikaanse aandelen gaat beleggen, heeft u ook blootstelling aan het wisselkoersrisico’, zegt Coens. ‘Stel: een fonds met Amerikaanse aandelen stijgt 10 procent, terwijl de koers van de dollar tegenover de euro 10 procent daalt. Ook al is u fonds in Euro uitgedrukt zal dit toch een impact hebben op uw rendement. Dat is minder een probleem voor de fondsenbelegger die in dollar in het fonds heeft geïnvesteerd. De belegger kan deelbewijzen verkopen in dollar en in dollar deelbewijzen kopen van een ander dollarfonds. Hij/zij moet zijn/haar dollarverlies dus niet noodzakelijk nemen. Een mogelijke bescherming hierop is om te beleggen in een Euro Hedged-versie. Hier gaat men het wisselrisico indekken, maar deze indekking is niet gratis en kan dus ook een impact hebben op het rendement. Dit is vooral voelbaar bij Japanse aandelenfondsen. Japen kent traditioneel een negatieve correlatie tussen de yen en de aandelenmarkten. Als grote economie in export doen Japanse aandelen het goed bij een dalende yen en omgekeerd’, legt Coens uit.

Advertentie

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie