Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Panikeer niet bij beurse grillen

Beleggers die zich laten leiden door hun emoties maken een grote fout. De beste beleggers leren leven met de grillen van de beurs.

Het is veruit de meest gemaakte beleggersfout: aandelen of fondsen kopen als ze heel duur zijn, om ze vervolgens aan lage prijzen en met verlies te verkopen. Om dan vervolgens keer na keer in dezelfde valstrik te trappen.

‘Dat heeft natuurlijk helemaal geen zin als je daar rationeel over nadenkt. Maar achter die dynamiek schuilen heel veel emoties’, zegt Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect België.

Advertentie

Veel beleggers laten hun eigen emoties afhangen van het grillige verloop van de beurs. Euforie neemt de overhand als de koersen stijgen, om vervolgens om te slaan in paniek als de beurzen corrigeren.

Beleggers zijn afhankelijk van de economische cyclus: na een periode van groei volgt onvermijdelijk een vertraging, die kan omslaan in een recessie en vervolgens in een herstel van de economie. De beurskoersen volgen hetzelfde stramien.

Gilles Coens
beleggingsexpert bij MeDirect België

‘Correcties zijn part of the game. Beleggers zijn afhankelijk van de economische cyclus: na een periode van groei volgt onvermijdelijk een vertraging, die kan omslaan in een recessie en vervolgens in een herstel van de economie. De beurskoersen volgen hetzelfde stramien’, licht Coens toe.

3 fasen

Studies tonen aan dat bij marktcorrecties de koersen meestal in drie fasen naar beneden duiken. Bij de eerste correctie kunnen de meeste beleggers doorgaans nog abstractie maken van hun verlies.

Advertentie

De tweede daling is al lastiger, maar daarbij speelt in het hoofd van beleggers de gedachte dat het toch te laat is om uit de markt te stappen en dat het uiteindelijk toch niet zo erg zal zijn.

De grote fouten gebeuren echter bij de derde koersdaling. Coens: ‘Dat is het moment waarop de meeste beleggers alsnog capituleren en uit de markt stappen. Meestal is dat een grote vergissing.’

Het koersverloop na de uitbraak van de coronacrisis vorig jaar illustreert waarom het onverstandig is om de handdoek in de ring te werpen. De koers van de Eurostox50, de index met de 50 belangrijkste Europese aandelen, ging vanaf 12 september de dieperik in om op 18 maart de bodem te bereiken.

De derde koersdaling is het moment waarop de meeste beleggers alsnog capituleren en uit de markt stappen. Meestal is dat een grote vergissing.

Gilles Coens
beleggingsexpert bij MeDirect België

Mis de beste beursdagen niet

Statistisch gezien merken we dat de beste beursdagen in de periode net na het dieptepunt vallen. Deze beursdagen missen zal een belangrijke impact hebben op het herstel van uw portefeuille. Dit was ook zo voor de Eurostoxx 50 in 2020: de beste beursdag van dat jaar viel al zes dagen na het dieptepunt met een dagprestatie van meer dan 9%. Wie toen nog aan de zijlijn stond door de onzekerheid, zal ook met een gedeeltelijk verlies langer moeten wachten op het herstel van zijn portefeuille.

Blijf trouw aan uw strategie

De emoties uitschakelen is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn altijd emoties verbonden aan uw vermogen. Het zijn meestal zuurverdiende spaarcenten die u niet in rook wil zien opgaan. Maar paniek is bij dalende markten waarschijnlijk uw ergste vijand. Daarom is het belangrijk voordat u een beleggingskeuze maakt, te bepalen hoe groot uw risicotolerantie. Welk verlies zal uw slaap niet verstoren? Ook tijd is een belangrijk aspect. Voorzie genoeg tijd om correcties op te vangen.

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.