Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Aandelen bieden nog altijd het meeste potentieel om koopkrachtverlies te bestrijden’

Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect België

De hoge inflatie vreet aan onze spaarcenten. En hoewel de volatiliteit op de aandelenmarkten toeneemt, vinden beleggers daar nog altijd de beste wapens om hun vermogen te beschermen tegen de inflatie.

De inflatie in ons land is al gestegen tot meer dan acht procent. ‘We bereiken stilaan de historische recordhoogtes die doen denken aan de olieschokken van de jaren 70’, zegt Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect België.

Perfecte storm

Eerst werd de inflatie aangewakkerd door het sterke economische herstel na de lockdowns. Dat zorgde voor een massale vraag naar grondstoffen en energie. Tegelijkertijd bleken de aanvoerketens verstoord. De vraag overtrof vele malen het beperkte aanbod. En dan stijgen de prijzen, vervolgt Gilles Coens. ‘Die tijdelijke inflatie-opstoot zou zich wel normaliseren naarmate vraag en aanbod weer in evenwicht kwamen.’

Advertentie

Met een inflatie van meer dan acht procent en een spaarrente van nog geen halve procent verliest spaargeld snel aan waarde

Gilles Coens
Beleggingsexpert bij MeDirect België

Maar toen brak de oorlog in Oekraïne uit. Sindsdien gaan de prijzen voor energie en grondstoffen door het dak. ‘Te hoge inflatie is niet gezond. Als de prijzen te sterk stijgen, dreigen veel consumenten aan koopkracht te verliezen. Vandaag zien we ook dat mensen reserves aanhouden om hoge energiefacturen te betalen, en dus als gevolg aankopen uitstellen of zelfs afstellen. Dat is nefast voor de economie’, weet Gilles Coens. Bovendien heeft de hoge prijsstijging van grondstoffen voor veel bedrijven ook een negatieve impact op hun winstgevendheid, want vaak kan niet alles aan de consument doorgerekend worden.

Toch beleggen bij hoge inflatie?

Als de inflatie blijft oplopen, zullen de centrale banken de rente optrekken. Dat is slecht nieuws voor groeibedrijven die doorgaans veel schulden hebben in de vorm van kredieten. Daarnaast kan de inflatie ook de volatiliteit op de aandelenmarkt aanwakkeren. ‘Hoge inflatie creëert onzekerheid, bijvoorbeeld over het beleid van de centrale banken. Het is niet meer de vraag of centrale banken op de rem gaan duwen om inflatie te bestrijden, maar hoe hard dat ze het rempedaal gaan induwen, in een periode dat ook de groei vertraagt’, gaat Gilles Coens verder.

Hoge inflatie creëert onzekerheid, bijvoorbeeld over het beleid van de centrale banken

Gilles Coens
Beleggingsexpert bij MeDirect België

Moeten spaarders dan wegblijven van de beurs? ‘Met een inflatie van meer dan acht procent en een spaarrente van nog geen halve procent verliest spaargeld snel aan waarde. Zelfs in deze onzekere tijden bieden aandelen nog het beste uitzicht op een rendement dat het koopkrachtverlies beperkt’, volgens Gilles Coens. Kies dan wel kwaliteitsaandelen met sterke cashflows en weinig schulden. Deze zijn doorgaans resistenter voor een opstoot in inflatie en de stijgende rente die ermee gepaard gaat. Beleggen in aandelen is uiteraard niet zonder risico’s. Daarom is een langetermijnbenadering essentieel, want volatiliteit zullen we de komende jaren blijven zien. En daarom zijn groeibedrijven ook niet uitgespeeld, want op lange termijn is verdere technologische innovatie nodig om verschillende uitdagingen aan te gaan. Denk maar bijvoorbeeld aan klimaatverandering. Obligaties zijn gevoelig voor renteverhogingen. Anderzijds zorgen ze wel voor diversificatie voor het aandelenrisico.

Voor obligaties is het vooral belangrijk om selectief te zijn en een goede mix te hebben, dit kan bijvoorbeeld door flexibele obligatiefondsen. ‘Gemengde fondsen zijn in dat opzicht interessant. Ze beleggen zowel in aandelen als obligaties, waarbij de fondsbeheerder keuzes maakt over de juiste allocatiespreiding. En dus ook de risicoafwegingen kunnen impact hebben op de stijgende inflatie. Voor veel spaarders kan dat al een zware last van de schouders wegnemen, want de situatie is vandaag uiterst complex.’ Zoals eerder gezegd houdt beleggen risico’s in, maar voor spaarders is het ook wel nodig om het risico op koopkrachtverlies niet uit het oog te verliezen, vooral in periodes van hoge inflatie gepaard met lage rentes. 

Advertentie

Advertentie
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.