Op de lange termijn geeft de stijgende rente weer zuurstof aan de obligatiemarkt. Dat geeft beleggers de kans om hun portefeuille beter te spreiden.
De voorbije jaren was TINA alomtegenwoordig op de financiële markten. Het acroniem staat voor ‘There Is No Alternative’ en werd keer op keer aangehaald om te illustreren dat er geen alternatief was voor aandelen, althans niet voor beleggers die op zoek waren naar een beetje rendement. Door de lage rente brachten spaarrekeningen immers amper interesten op. Ook voor obligatiebeleggers was het zoeken naar een degelijk rendement, zeker voor wie kwaliteitsvolle obligaties wilde. Beleggers met een voorkeur voor overheidsobligaties waren er helemaal aan voor de moeite: die boden doorgaans een negatieve rente.
Ontspoorde inflatie
In 2022 veranderde alles. In de nasleep van de coronacrisis was de inflatie al aan het stijgen omdat verstoorde toeleveringsketens de prijzen van allerlei producten de hoogte in jaagden. Daarbovenop veroorzaakte de oorlog in Oekraïne een energiecrisis, waardoor de inflatie in de loop van het jaar helemaal ontspoorde. In ons land kwam die in oktober uit op bijna 12,3 procent, het hoogste niveau sinds 1975.
Stijgende rentevoeten
In een poging de torenhoge inflatie te bedwingen, trok de Europese Centrale Bank de rente de voorbije maanden gevoelig op. Hiermee kwam een eind aan opeenvolgende jaren van negatieve rente en ziet de beleggingscontext er fundamenteel anders uit. Voor het eerst sinds lang wordt beleggen in obligaties weer aantrekkelijk binnen een gediversifieerde portefeuille.
Wilt u meer weten over de nieuwe rol van obligaties binnen uw beleggingsportefeuille?
Kom op zaterdag 3 december naar Finance Avenue en volg de workshop van MeDirect.
Schrijf u gratis in