Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Duurzaam beleggen bezig aan serieuze opmars

©MeDirect

De belangstelling voor duurzaam beleggen schakelt een versnelling hoger. Traditionele bedrijven en industrieën worden zich meer en meer bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, ook al blijven veel van hen nog aan de zijlijn staan. Nochtans bewijzen de cijfers dat duurzaam beleggen niet ten koste van rendement hoeft te gaan.

Particuliere beleggers kiezen meer en meer voor duurzaam beleggen. Ze vinden het ethisch onverantwoord om bedrijven uit de wapen- of tabaksindustrie te steunen, of bedrijven die de arbeidsomstandigheden van werknemers niet respecteren. Liever kiezen ze bedrijven die werken rond nieuwe energiebronnen, gezonde voeding, oplossingen voor vervuiling of die bijdragen aan een duurzamere wereld.

Ook grote professionele partijen zetten meer in op duurzaamheid. In 2018 legde vermogensbeheerder BlackRock al gedetailleerd uit hoe zijn fondsenassortiment wordt belegd volgens ESG-criteria (Environmental, Social en Governance). Ook de Nederlandse pensioenbelegger APG kondigde in 2016 aan dat het duurzaamheid verder zal incorporeren in zijn beleggingsbeleid. In hun jaarverslag van 2017 stond dat hun CO2-impact al was afgenomen, en dat de beleggingen in groene energie en andere duurzame projecten waren toegenomen. Dat proces is nog volop aan de gang.

Advertentie

De beleggingsbeslissingen van die grote partijen hebben een impact op de markt en kunnen uiteindelijk de fondsstromen beïnvloeden. Die verleggen zich naar beleggingsfondsen en -categorieën die bovengemiddeld scoren op duurzaamheid.

Duurzaamheid en kwaliteit

Het internationale onderzoeksbureau Morningstar vergeleek het rendement van duurzame beleggingen met dat van hun traditionele tegenhangers. De Morningstar Europe Sustainability Index, die duurzame Europese bedrijven bevat, boekte tussen de startdatum in december 2009 en eind 2017 een gemiddeld jaarlijks rendement van 9,1 procent. Dat is beter dan de conventionele Morningstar Europe Large-Mid Cap Index, die bestaat uit traditionele grote en middelgrote Europese bedrijven. Die index haalde 8,7 procent.

©MeDirect

Het bewijst dat duurzaamheid bij beleggen niet ten koste gaat van het rendement. Bedrijven die goed presteren rond milieu, sociaal beleid of ondernemingsbestuur, boeken vaak ook een hoger financieel rendement. Gemiddeld genomen is hun volatiliteit lager en zijn de uitschieters naar beneden kleiner. Er lijkt dus een verband te zijn tussen goede duurzaamheidsprestaties en de factor kwaliteit.

Advertentie

België is een slechte leerling

Beleggers raken ook meer en meer overtuigd van dat verband. Slechts een kwart van de beleggers wereldwijd denkt nog dat duurzaam beleggen ten koste van de beleggingsresultaten gaat, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Study 2018, een enquête bij meer dan 22.000 beleggers in 30 landen.

België telt zelfs maar 19 procent sceptici. En toch heeft maar de helft van de Belgische beleggers de laatste vijf jaar meer geld duurzaam geïnvesteerd. Wereldwijd zit dat aandeel al op 64 procent. Vooral jongere beleggers tussen 18 en 34 jaar tonen belangstelling voor duurzaam beleggen. Maar vaak hebben zij noch de informatie, noch de kennis om de stap te zetten naar duurzaam beleggen.

Starten met duurzaam beleggen? Neem een kijkje bij de “Top 5 Duurzame Fondsen” van MeDirect.be

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie