Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Bedrijven moeten vandaag werk maken van hun decarbonisatiestrategie’

Thomas Desnijder, Manager Decarbonization Services B2B bij Luminus

De druk op bedrijven om hun CO₂-uitstoot te verminderen groeit door de klimaatcrisis, strengere wetgeving en stijgende energiekosten. Pascale-Marie Barriquand en Thomas Desnijder van Luminus geven praktische adviezen. ‘Decarbonisatie is geen nice to have, maar een noodzaak. Bedrijven moeten nu actie ondernemen.’

Door te decarboniseren verminderen bedrijven drastisch hun CO₂-uitstoot, met als einddoel koolstofneutraliteit. Dat is essentieel om de klimaatverandering te vertragen en te voldoen aan maatschappelijke en wettelijke eisen. Er is niet alleen de Green Deal. Ook de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven nu en morgen om transparant te rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid. Deze richtlijn raakt niet alleen grote bedrijven, ook kmo’s moeten voorbereid zijn. 

Bedrijven die nu investeren in duurzame oplossingen, verzekeren niet alleen hun toekomst, maar ook hun concurrentiepositie.

Thomas Desnijder
Manager Decarbonization Services B2B bij Luminus
Advertentie

‘De CSRD legt niet alleen rapportageverplichtingen op’, legt Thomas Desnijder uit, ‘maar dwingt bedrijven ook om een duidelijke strategie te formuleren.’ Hij benadrukt dat bedrijven die nu investeren in duurzame oplossingen niet alleen hun toekomst, maar ook hun concurrentiepositie verzekeren.

De CO₂-uitdaging: hoe begint u eraan? 

Een succesvolle decarbonisatiestrategie start met het in kaart brengen van de huidige situatie. ‘Identificeer risico’s en impact én analyseer waar de CO₂-uitstoot ontstaat binnen uw organisatie’, verduidelijkt Pascale-Marie Barriquand, Head of Corporate Social Responsibility bij Luminus. Vervolgens kunnen er realistische en sectorspecifieke doelen gedefinieerd worden.

Een goed voorbereid plan van aanpak voorkomt onaangename verrassingen.

Pascale-Marie Barriquand
Head of Corporate Social Responsibility bij Luminus

Daarna pas kan er werk gemaakt worden van concrete actieplannen, inclusief tijdslijnen en budgetten. Volgens Barriquand is een geïntegreerde, holistische aanpak cruciaal. ‘Technologieën zoals zonnepanelen, warmtepompen, elektrificatie van processen en het verbeteren van de energieprestaties van gebouwen via slimme verlichting, verwarming en ventilatie moeten op een intelligente manier gecombineerd worden.’ Ze waarschuwt ook voor onverwachte kosten: ‘Een goed voorbereid plan van aanpak voorkomt onaangename verrassingen.’ 

Praktische aanpak: van haalbaarheid tot actie

Thomas Desnijder raadt een stapsgewijze aanpak aan. ‘Een haalbaarheidsstudie is een essentiële eerste stap. Hiermee krijgt u inzicht in wat mogelijk is binnen uw bedrijf en sector.’ Luminus biedt bij al deze aspecten ondersteuning: van analyse tot implementatie, inclusief rapportage die voldoet aan de CSRD-eisen. Een voorbeeld van succesvolle maatregelen zijn onder meer bedrijven die overschakelen op zonne-energie en energieopslag combineren met elektrificatie van hun processen.

‘Deze investeringen leveren niet alleen financiële voordelen op, maar versterken ook de reputatie van het bedrijf’, besluit Desnijder. ‘Door efficiëntieverbeteringen kunnen organisaties kosten besparen én aantrekkelijker worden voor zowel werknemers als klanten.  Duurzaamheid helpt niet alleen om te voldoen aan wetgeving, maar versterkt ook de bedrijfsreputatie en het werkgeversimago.’

Advertentie
Nu actie ondernemen loont

Luminus ondersteunt uw decarbonisatieproces met de Road2Green-aanpak: een gestructureerd traject dat bedrijven begeleidt bij het verlagen van hun CO₂-uitstoot. Van een grondige haalbaarheidsstudie en het definiëren van doelstellingen tot het implementeren van duurzame oplossingen op maat: Luminus helpt u stap voor stap naar een koolstofneutrale toekomst.

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.