Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Meer dan ooit loont het om te beleggen'

©KBC Asset Management

De tijden waarin een mooie spaarboek volstond om uw koopkracht op peil te houden, liggen achter ons. Hogere inflatie betekent koopkrachtverlies en om dat tegen te gaan, moet u uw kapitaal aan het werk zetten. Meer dan ooit is beleggen de manier om dit mogelijk te maken.

Het voorbije beursjaar stak fantastisch van wal met hogere aandelenkoersen, maar na nauwelijks een maand keerde het tij. Zeker de voorbije maanden doken de aandelenmarkten stevig omlaag en ondertussen noteren heel wat Europese aandelenindices meer dan 10 procent onder het startniveau van 2018. Tegen deze achtergrond zagen we de inflatiecijfers in zowel de Verenigde Staten als de eurozone omhoog gaan en dat hoger cijfer houdt volgend kalenderjaar wellicht aan. ‘Voor 2019 verwachten we een inflatie van 2,6 procent in de VS en 1,7 procent in Europa’, voorspelt Lazlo Belgrado, Head Fixed Income bij KBC Asset Management.

Koopkracht beschermen

Onder meer de krapper wordende arbeidsmarkt met voorzichtig stijgende lonen ondersteunt deze voorspelling. Hogere inflatie, dat betekent: opletten voor verlies aan koopkracht. ‘Blijf niet lijdzaam toekijken. Met een jaarlijkse inflatie van 2 procent – de doelstelling van de ECB – heb je in 2030 zo’n 126 euro nodig om te kopen wat je vandaag met 100 euro kunt aanschaffen. En dat haal je niet met een spaarboek, waarvan de rente vandaag op zo’n 0,11 procent staat. Het klinkt bizar in deze tijden van beursgeweld maar de hoofdreden om te beleggen was, is en blijft koopkracht bewaren en opbouwen’, waarschuwt Tom Mermuys, Head Investment Strategy bij KBC Asset Management. ‘Veel mensen zijn dat vergeten door de lage inflatie van de voorbije jaren.’

Advertentie

Voorzichtig optimistisch

KBC AM blijft hoopvol voor 2019. Met een verwachte groei van 3,6 procent houdt de economie mooi stand. Winstmarges staan wel wat onder druk, maar ze blijven op erg mooie niveaus. ‘We verwachten een verdere stijging van de bedrijfswinsten en met een koers-winstverhouding van 15 in de VS en iets meer dan 12 in de eurozone noteren de markten aantrekkelijk’, vindt Mermuys. KBC Asset Management verwacht dat de aandelenbeurzen opnieuw kunnen aanknopen met een positieve trend in 2019.

Belgrado vult aan: ‘Daarnaast mikken we op een verdere rentestijging, zowel in de VS als in de eurozone. Zeker in de eurozone dringt wat rentenormalisatie zich op, ondersteund door de behoorlijke economische groei en de centrale bank die haar beleid begint aan te passen’.

‘Voor beginnende beleggers heeft sparen via beleggingsplannen vele voordelen. Zo is het mogelijk met beperkte bedragen en biedt het onmiddellijk mooi in de tijd gespreide aankoopmomenten.’

Lazlo Belgrado
Head of Fixed Income bij KBC Asset Management

Minder goed nieuws voor heel wat obligatiebeleggers. Want hogere rentevoeten verlagen op hun beurt de waarde van die obligaties. ‘Met deze vooruitzichten hebben we dan ook stevig ingegrepen en krijgt de activaklasse van de obligaties bij ons een fors lager dan gemiddeld gewicht’, verduidelijkt Belgrado.  

‘En bovendien beperken we onze kwetsbaarheid daar, door de rentegevoeligheid van portefeuilles te verlagen en volop te kiezen voor korte looptijden.’ Toch blijven obligaties in de beleggingsportefeuille nuttig, vult Mermuys aan. ‘Ze vervullen een belangrijke rol als stabilisator. Want ze counteren nog altijd de schommelingen op de aandelenmarkten.’

Advertentie

‘Maar dat geldt niet voor alle obligaties’, zegt Belgrado. ‘In de zoektocht naar hogere rentevoeten zijn heel wat obligatiebeleggers de risicoladder opgeklommen. En daar schuilt gevaar. Zo geven rommelobligaties een mooiere coupon, maar zodra de storm opsteekt op de financiële markten gaan ze vaak onderuit en is er van stabilisatie is geen sprake.’

Beleggen of een spaarrekening

We gaan dus een klimaat tegemoet, waarin vooral aandelen voor de groei in beleggingsportefeuilles moeten zorgen. De rendementsvooruitzichten liggen dan ook wat onder de historische gemiddelden. Maar laat het duidelijk zijn: ook al mag het klassieke spaarboekje aantrekkelijk ogen in onzekere tijden, het loont nog altijd om te beleggen. ‘Dat geldt zeker op de lange termijn’, zegt Lazlo Belgrado.

‘Gecorrigeerd voor de verwachte inflatie stijgt de koopkracht tegen 2030 voor wie defensief belegt in gemengde fondsen mogelijk met een vijfde. En voor een dynamische belegger kan dit al richting 40 procent gaan. Beleggen blijft een aantrekkelijke optie.’

Focus op Europa

KBC AM ziet heel wat groeipotentieel in de eurozone. De regio is onder meer vanwege van de zwakke economische groei tijdens het derde kwartaal van 2018 stevig achtergebleven. Naar de oorzaken hoeven we niet lang te zoeken: de handelsoorlog, brexitzorgen, politieke manoeuvres in Italië, en de erg zwakke Duitse groei. Maar een aantal van die factoren zijn tijdelijk van aard. De economische groei in de eurozone komt de komende maanden wellicht weer op kruissnelheid. De fundamentele trend blijft positief, met jobcreatie en een toenemende investeringsgroei. ‘Wij zien geen enkele reden waarom Duitsland, de economische motor in Europa, de volgende kwartalen opnieuw zou achterblijven.

Nieuwe maatregelen hadden een impact op de belangrijke autosector, maar die effecten worden verteerd. En als Italië uiteindelijk bakzeil haalt, wat we verwachten, dan kan de economie ook daar weer herstellen’, zegt Mermuys. ‘Daarnaast moeten we ons niet blindstaren op stoorzenders als het handelsconflict met de VS of de brexit. Die risico’s mogen we niet negeren, maar ze hebben vaak hoofdzakelijk invloed op het sentiment. Een positieve ontwikkeling, het wegebben van de bezorgdheden of gewoon gewenning: dat kan voldoende zijn om aandelenkoersen omhoog te stuwen.’  

Wanneer beleggen? Nu!

Moet u een expert zijn om te kunnen beleggen? Helemaal niet. Ook beleggers met minder ervaring kunnen meteen aan de slag, dankzij beleggingsfondsen waar experts het werk voor u doen. Er bestaan bovendien heel wat formules die investeringstechnieken combineren en zo meer of minder bescherming bieden naar ieders appetijt. Wat u best niet doet is aan de kant blijven staan. Het perfecte moment om in te stappen, daar is iedereen naar op zoek. Maar dat moment is erg moeilijk te bepalen en vaak heeft het meer met geluk dan kunde te maken. Er is altijd wel iets wat de gemoederen verhit. Ondertussen blijft de economie groeien en dat is het belangrijkste. Want die groei ondersteunt de bedrijfswinsten, en dat duwt vroeg of laat de aandelenkoersen hoger. Beleggers die regelmatig en lang aan de zijlijn staan, laten zo heel wat mogelijk rendement liggen.  

Tom Mermuys, Head of Investment Strategy bij KBC Asset Management

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.