Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Alles begint met overtuiging’

Peter Göbel en Marc Callier, ING Business Banking België

Een nieuwe, gesofisticeerde service brengt in kaart welke investeringen nodig zijn om een pand te vergroenen en hoe zich dat vertaalt in euro’s. De ING Sustainable Buildings Guide geeft naast een raming van de investeringen en de kosten, ook het rendement, de terugverdientijd en de impact weer, zowel op de energiefactuur als qua CO2-uitstoot. Het resultaat? Energie-efficiënte gebouwen die een hogere huur- en marktwaarde genereren.

Vastgoed is volgens het Internationaal Energie Agentschap de oorzaak van 40 procent van de energieconsumptie en 36 procent van energiegerelateerde broeikasgasemissies. ‘De exploitatie van gebouwen, zoals koelen en verwarmen, veroorzaakt ongeveer 70 procent van die emissies. De resterende 30 procent komt van de bouw zelf’, weet Peter Göbel, verantwoordelijk voor Business Banking bij ING België.

‘Cijfers van Statbel leren ons -dat de leeftijd van de gebouwen in België sterk verschilt van gewest tot gewest’, zegt Göbel. In Vlaanderen is 33 procent van de gebouwen na 1981 opgetrokken, terwijl dat in Wallonië maar 22 procent is en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest amper 7 procent. Ook al worden EPC-labels steeds bepalender bij de aankoop van een woning, in de praktijk beschikt minder dan 5 procent van onze woningen over een EPC-label A en wordt jaarlijks amper 1 procent van onze woningen gerenoveerd. Voor niet-residentieel vastgoed is de situatie nog uitdagender. Dat vertegenwoordigt 17 procent van het totale gebouwenpark in België en veroorzaakt maar liefst 26 procent van de uitstoot.’

Advertentie

Verplichte verduurzaming

De energienormen zijn streng voor nieuwe gebouwen, maar ook voor bestaande gebouwen zijn er steeds meer verplichtingen, al helpen overheden met tegemoetkomingen voor wie zijn bedrijfsvastgoed wil vergroenen. ‘Bij de verkoop van een niet-energiezuinig bedrijfsgebouw geldt er in Vlaanderen, zoals op de particuliere huizenmarkt, een renovatieplicht’, zegt Philippe Wallez, Head of ESG bij ING België.

Hoe snel is uw energetische renovatie terugverdiend?

‘Er komt ook een verplicht EPC-label. En vanaf 2028 moet alle nieuwe gebouwen emissievrij zijn. Bovendien zullen ondernemers door de verplichte Europese duurzaamheidsrapportering transparant moeten zijn over de klimaatafdruk van hun vastgoed. Uitstel heeft hoe langer hoe minder zin.’

Van informatie naar inzicht

 ING ontwikkelde de Sustainable Building Guide om bedrijfsklanten te coachen doorheen de klimaattransitie. De basis is een bewezen ‘Carrot and the Stick’-adviesmodel dat ING al uitrolde in Nederland. Het is een gratis, gesofisticeerde applicatie die inzicht geeft in de verduurzaming van bedrijfsvastgoed en het bovendien mogelijk maakt prioriteiten te bepalen: welke investeringen kunnen panden X en Y energiezuiniger maken, wat is de kost per ingreep en hoe kan de CO2-uitstoot gereduceerd worden om te evolueren tot een A-label?

‘Wat deze service uniek maakt, is de mogelijkheid inzicht te krijgen in de terugverdientijd van de geplande investering’, zegt Marc Callier, Product Lead Sustainability Business Banking.

‘Bovendien kan de klant zelf verschillende scenario’s toepassen in het model door het effect te testen van verschillende combinaties van CO2-reducerende maatregelen. Investeringen en besparingen kun je visualiseren op een tijdlijn, je kunt het werkelijke energieverbruik invoeren in plaats van het geschatte verbruik, enzovoort.’

De applicatie is vandaag al toegankelijk voor businessklanten van ING België die actief zijn in de vastgoed-, de social profit-/non-profit- en publieke sectoren. Tegen de tweede jaarhelft wordt de Guide naar alle Business Banking klanten uitgerold. Ook particulieren die een hypothecaire lening willen afsluiten, zullen deze tool voortaan kunnen gebruiken wanneer ze overwegen om een woning te kopen of te renoveren.

Advertentie

Van inzicht naar actie

‘We streven ernaar de klimaatuitdagingen voor ondernemers niet alleen duidelijk in kaart brengen met behulp van ons adviesmodel, we willen onze klanten ook de mogelijkheid geven die uitdagingen effectief aan te pakken. Daarom bieden wij onze klanten een volledige financiering aan van de nodige renovatie-investeringen. Dat betekent dat we 0 euro eigen inbreng vragen aan ondernemers die hun bedrijfsvastgoed een energetische upgrade willen geven. Dat is uniek in België. Daarbij geven we ook een fikse korting op de rentevoet’, zegt Peter Göbel.

Ecologisch en economisch relevant

Europa heeft de ambitie om klimaatneutraal te zijn tegen 2050. ‘Daar spelen wij een belangrijke rol in’, vertelt Philippe Wallez. ‘We streven ernaar de klimaatafdruk van onze kredietportefeuilles fors te reduceren, om tegen 2050 klimaatneutrale portefeuilles te hebben.’

Energetisch renoveren is niet alleen ecologisch relevant, maar ook economisch, aldus Göbel: ‘De waarde van je gebouw stijgt, je kunt hogere huurprijzen bedingen en je energiefactuur krimpt.’

Zien, geloven, actie!

Bij ING in Nederland steeg het aandeel van energie-efficiënte gebouwen in de kredietportefeuille voor bedrijfsvastgoed van 10 procent in 2015 naar 91 procent vandaag. ‘Om die ongeziene stijging (de markt is van 10 naar 50 procent gegaan, nvdr) te kunnen bereiken, hebben we in 2017 een bijzondere stap gezet’, vertelt Peter Göbel.

‘ING is toen samen met de twintig grootste vastgoedondernemers van Nederland (goed voor een gezamenlijke vastgoedportefeuille van 7 miljard euro), klimaatjournaliste Bernice Notenboom die in opdracht van de NASA ijsboringen heeft verricht) en met de Universiteit van Groningen naar de Noordpool getrokken om de klimaatverandering met eigen ogen te aanschouwen.

‘We hebben daar ‘s nachts - van 20 april tot 22 augustus gaat de zon niet onder - met elkaar gesproken over wat we in ons zakelijke leven willen veranderen.’

Dat was de basis voor een ommezwaai bij die bedrijven: als ambassadeurs brachten zij in het Nederlandse vastgoed een enorme kentering op gang. Die omwenteling willen we nu ook in België mee mogelijk maken.’

Advertentie
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.