Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

ING stimuleert bedrijven om hun duurzaamheidsambities waar te maken

Jan De Jaeck, Sustainable Finance Lead ING Wholesale Banking België, Luxemburg en Nordics.

Rentevoeten koppelen aan klimaatdoelstellingen; weinigen weten dat het ING was die hier in 2017 mee pionierde. Inmiddels is het succes van Sustainability-Linked Loans alleen maar toegenomen. ‘Bedrijven die duurzame stappen voorwaarts zetten, worden daarvoor beloond’, zegt Jan De Jaeck, Sustainable Finance Lead ING Wholesale Banking België, Luxemburg & Nordics.

Een bedrijf dat bij ING geld leent via een Sustainability-Linked Loan koppelt zijn rentevoet aan duurzaamheidsdoelstellingen om zijn ESG-profiel te verbeteren. Hoe ambitieus die doelstellingen (KPI’s) zijn, bepaalt de klant samen met ING. ‘Om de klimaatverandering tegen te gaan, is het van belang dat de impact van die KPI’s gericht en meetbaar is. Elke KPI wordt door een derde onafhankelijke partij geverifieerd’, aldus De Jaeck.

Biergigant AB InBev ging in februari 2021 een dergelijke lening aan voor 10,1 miljard dollar en koppelde daar vier KPI’s aan. Investeren in innovaties voor een efficiënter watermanagement was er één van. ‘Het aantal hectoliters water dat daarmee uitgespaard kan worden, is perfect meetbaar’, verduidelijkt De Jaeck.

Advertentie

Om de klimaatverandering tegen te gaan, koppelen we de doelstellingen van onze Sustainability-Linked Loans aan meetbare acties, met verificatie door een derde onafhankelijke partij.

Jan De Jaeck
Sustainable Finance Lead ING Wholesale Banking België, Luxemburg en Nordics

Telecomoperator Proximus koppelde via ING verschillende doelstellingen aan een Sustainability-Linked Loan van 700 miljoen euro. ING noemt deze financieringsvorm een échte stimulans, omdat de rentevoet jaarlijks kan dalen of stijgen als doelstellingen wel of niet behaald worden.

Incentive voor duurzaamheid

De visie van ING gaat echter verder. Via Sustainable Supply Chain Finance stimuleert de bank ondernemingen om proactief het duurzaamheidsprofiel van hun leveranciers te sturen en dat van zichzelf te verbeteren.

De Jaeck: ‘Bedrijven die financiering zoeken voor hun toeleveringsketen kunnen hierdoor hun eigen duurzaamheidsstrategie verder implementeren. De duurzaamheidsscore van de leverancier bepaalt of hij een korting krijgt.’

Advertentie
Jan De Jaeck: 'Bedrijven die duurzame stappen voorwaarts zetten, worden daarvoor beloond.’
Jan De Jaeck: 'Bedrijven die duurzame stappen voorwaarts zetten, worden daarvoor beloond.’

ING screent die leveranciers op basis van hun ESG-rating. Dat gebeurt onder andere via EcoVadis: een evidence-based onlineplatform dat de duurzaamheidsprestaties van leveranciers evalueert.

Groene obligaties

Ook met groene obligaties (Green Bonds) legt ING de klemtoon op het klimaat. De netto-opbrengsten belanden in kredietportefeuilles die onder andere hernieuwbare energie en ‘groene’ gebouwen financieren. ‘We begeleiden bedrijven ook bij de uitgifte van groene obligatieleningen, zoals bij de Green Bond van Proximus ter waarde van 750 miljoen euro begin november’, zegt De Jaeck. ‘Een green finance framework is hiervoor een eerste stap. Ook de vastgoedsector speelt hier een voortrekkersrol in.’

ING biedt ook toegang tot Sustainability-Linked Bonds. ‘Daarbij worden KPI’s en doelstellingen op groepsniveau gelinkt aan kapitaalmarkttransacties. Dat is een opkomende trend in de markt’, aldus De Jaeck.

ING merkt dat steeds meer bedrijven hun duurzaamheidsambities integreren in hun financiering. ‘Veel organisaties beseffen dat duurzaamheid een gedeelde verantwoordelijkheid is. Ze zijn zelf vragende partij voor duurzame kredietoplossingen, maar reageren ook positief wanneer we ze proactief contacteren met advies om hun inspanningen op het vlak van duurzaamheid te optimaliseren. Die constructieve relatie met onze klanten stimuleert de transitie naar een duurzame samenleving’, besluit De Jaeck.

Klimaatneutrale portefeuille

ING kondigde eind 2018 aan zijn kredietportefeuille af te stemmen op het Klimaatakkoord van Parijs. In augustus 2021 maakte het die verbintenis nog concreter door toe te treden tot de Net Zero-Banking Alliance.

ING engageert zich daarmee om zijn kredietportefeuille tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Het neemt daarvoor 9 industriële sectoren die het meeste broeikasgas uitstoten uit zijn portfolio onder de loep. ‘We bekijken of het totaal van onze leningen voor een net-zero resultaat zorgt’, zegt De Jaeck.

Advertentie

Advertentie
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.