Amerikaanse aandelen staan meer dan ooit centraal in de beleggingsstrategie van ING. De bank gelooft dat de VS de komende jaren veel betere troeven in handen heeft dan Europa. Dit vertaalt zich in een verschuiving binnen de portefeuilles: meer Amerika, minder Europa.
‘De VS heeft een voorsprong die niet zomaar bijgebeend kan worden: de dollar als wereldmunt, een innovatieve ondernemerscultuur, een sterke consumentenmarkt en een dynamische kapitaalmarkt’, zegt Frédéric Degembe, Chief Investment Officer bij ING. Een andere belangrijke troef is de Amerikaanse dominantie in tech. Van smartphones tot AI: de invloedrijkste innovaties komen uit de VS.‘Deze fundamentele voordelen zorgen voor een stevige voorsprong op Europa, dat kampt met interne uitdagingen zoals politieke verdeeldheid, een vergrijzende bevolking en geopolitieke spanningen.’
Al 25-30 jaar presteren Amerikaanse bedrijven beter dan hun Europese tegenhangers.
Imposante prestaties
De prestaties van Amerikaanse aandelen spreken boekdelen. ‘Al 25-30 jaar presteren Amerikaanse bedrijven beter dan hun Europese tegenhangers’, zegt Degembe. ‘Dat valt te verklaren door de sterkere groei en hogere rendabiliteit van Amerikaanse bedrijven.’
‘De cijfers liegen niet’, sluit Degembe aan. ‘Het gewicht van de Verenigde Staten in de wereldwijde aandelenmarkt nam de afgelopen 16 jaar alleen maar toe. Sinds 2008 steeg het aandeel van de VS in de wereldwijde beurskapitalisatie van 35-40% naar liefst 65%. Het gezamenlijke aandeel van Japan en Europa, inclusief Zwitserland en het VK, is in diezelfde periode bijna gehalveerd: van 39% naar 20%.’
Trump-effect
Met de tweede ambtstermijn van Donald Trump houdt de VS de wind in de zeilen, terwijl Europa tegenwind blijft krijgen. Protectionistische maatregelen zoals hogere invoertarieven kunnen Europa nog verder onder druk zetten. ‘Trumps beleid, gericht op het versterken van de binnenlandse industrie, dreigt Europa nog meer buitenspel te zetten’, aldus Degembe.
De Europese industrie krimpt en is strikt gereglementeerd. De winsten staan onder druk en Europese aandelen hebben een meer cyclisch profiel. Europa blijft ook worstelen met hogere energie- en productiekosten, mee veroorzaakt door de afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers. Deze uitdagingen beperken de concurrentiekracht van Europese bedrijven, terwijl Amerikaanse bedrijven profiteren van lagere kosten en een stabielere energievoorziening.
De aangekondigde belastingverlagingen en dereguleringen zijn gunstig voor Amerikaanse bedrijven en kunnen zich direct in betere beursresultaten vertalen.
‘Daarnaast zijn aangekondigde belastingverlagingen en dereguleringen gunstig voor Amerikaanse bedrijven, wat zich direct in betere beursresultaten kan vertalen. Dit zijn ingrediënten waar de markt dol op is’, voegt Degembe toe.
Wat betekent dit voor beleggers?
ING’s strategen zij er in de geschetste context van overtuigd dat de Amerikaanse economie de komende 4 jaar sterker zal blijven groeien dan die van de eurozone. Volgens hen zullen de Verenigde Staten, nog voortgestuwd door de groei van hun technologieaandelen, de belangrijkste motor blijven van de financiële markten.
Deze overtuiging heeft een grote impact op de beleggingsoplossingen die ING haar klanten aanbiedt. ING heeft haar portefeuilles strategisch herzien en de blootstelling aan Amerikaanse activa verhoogd. ‘De bedoeling is zo goed mogelijk in te spelen op het bijkomende stijgingspotentieel van Amerikaanse waarden, en te streven naar een globalere blootstelling die het gewicht van de wereldwijde beurskapitalisaties beter weerspiegelt’, besluit Degembe.