Sinds 1 mei 2023 zijn alle werkgevers verplicht om een fietsvergoeding te betalen. ‘Een uitgelezen kans om bedrijfsfietsen in te voeren’, vindt mobiliteitsexperte Karolien Van Herpe.
De fiets heeft de wind in de zeilen. 35,8 procent van de werknemers fietst weleens naar het werk (33,3 procent in 2021), van wie 15 procent exclusief voor de fiets kiest voor alle woon-werkverplaatsingen. Dat blijkt uit de jaarlijkse mobiliteitsbarometer van HR-dienstenbedrijf Acerta, dat de mobiliteitsgewoontes van 330.000 werknemers in kaart bracht.
Meer fietsvergoedingen
Het aantal werknemers met fietsvergoeding is de afgelopen vijf jaar met 45 procent gestegen. Ruim een vijfde van de werknemers ontvangt nu een vergoeding om naar het werk te trappen. En dat aantal krijgt wellicht nog een boost. Sinds 1 mei hebben namelijk alle werknemers in de privésector recht op een fietsvergoeding, zo werd begin dit jaar beslist in de Nationale Arbeidsraad en vastgelegd in de zogenaamde cao 164. Onder meer in de bankensector en toeristische sector was dit nog niet het geval.
‘De nieuwe cao is een uitgelezen kans voor bedrijven om bedrijfsfietsen in te voeren. Werknemers kunnen hun eindejaarspremie of een klein deel van hun loon inzetten om voor een bedrijfsfiets te kiezen. Dat is financieel interessant. Dankzij de fietsvergoeding verdienen ze hun investering stapsgewijs terug’, vertelt mobiliteitsexperte Karolien Van Herpe van Acerta.
0,27 euro per kilometer
Volgens de nieuwe cao stijgt de fietsvergoeding naar 0,27 euro per kilometer. Fiets je dagelijks 20 kilometer op de 22 werkdagen in juni, dan verdien je dus 118,8 euro die vrijgesteld is van sociale bijdragen en belastingen.
Let wel: als er in een cao binnen de sector of onderneming al een specifieke fietsvergoeding voor de woon-werkverplaatsing voorzien is, dan blijft dat bedrag van toepassing (ook als het lager ligt dan 0,27 euro per kilometer).
Ook voor speedpedelecs
De fietsvergoeding is beperkt tot 40 kilometer per dag. ‘De verplichte fietsvergoeding geldt voor de effectief met de fiets gereden kilometers. Een verklaring op eer van de werknemer volstaat’, verduidelijkt Van Herpe. ‘Ook e-bikes en speedpedelecs komen in aanmerking, maar steps, hoverboards en monowheels niet.’