De uitbouw van onze handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk lijkt stilaan op een marathon in plaats van een stevige sprint. Reden genoeg om op de Exportbeurs van Flanders Investment & Trade (FIT) een aparte FIT Brexit Desk in te richten voor laagdrempelig advies. Hoe wordt de export naar het VK best aangepakt, welke subsidies kunnen daarbij helpen en welke opportuniteiten liggen er aan de overkant van het Kanaal?
‘Brexit: it is what it is, let’s look at the future’. Zo zou de filosofie van de recente handelsmissie naar het Verenigd Koninkrijk kunnen worden samengevat. Het objectief: de opportuniteiten detecteren voor onze Vlaamse bedrijven. Want die zijn er wel degelijk.
‘We kunnen het niet genoeg benadrukken’, onderstreept Ilke Bliki, Brexit-coördinator bij FIT. ‘Het is niet onmogelijk om te exporteren naar het VK. We hebben samen met onze structurele partners de afgelopen jaren veel moeite gestoken in het informeren en opleiden van bedrijven. En we zien dat dit loont. Zelfs kleine bedrijven doen het goed qua export naar het VK, als ze zich goed hebben voorbereid.’
Heel wat instanties stellen kennis en middelen ter beschikking om de export te stimuleren. ‘Het komt erop neer dat bedrijven bij ons moeten durven aankloppen met hun vragen, liefst zo vroeg mogelijk in het proces. We merken dat bedrijven soms tijd verliezen door alles zelf te willen uitzoeken, terwijl wij hen bij wijze van spreken binnen het uur kunnen helpen.’
FIT Brexit Desk
FIT riep naar aanleiding van de Brexit een specifieke helpdesk in het leven om bedrijven te sensibiliseren en op alle vragen te antwoorden. ‘Omdat de Britse overheid een aantal invoereisen blijft uitstellen en de situatie zich nog niet normaliseert, moeten we die inspanning volhouden’, aldus Ilke Bliki. ‘Met de Brexit-desk op de Exportbeurs 2022 creëren we een fysieke tegenhanger voor de Brexit-helpdesk, waar men via brexit@fitagency.be al jaren terechtkan met inhoudelijke en subsidievragen omtrent de Brexit’.
‘Bedrijven die met vragen zitten over export naar het VK, moeten niet aarzelen om bij ons te komen aankloppen’
Bij die Brexit Desk kan men vrij binnenlopen voor een gesprek of advies. ‘Bezoekers kunnen er ook terecht met concrete subsidievragen en kunnen zelfs ter plaatse, met hulp van onze specialisten, hun dossier indienen. Daarnaast zijn er ook standen terug te vinden van zowel experten op Federaal en Vlaams niveau als sectororganisaties’, besluit Ilke Bliki.
Voedingsbedrijven doen het goed
De voedingsbedrijven zijn wellicht het meest geïmpacteerd. ‘Het VK betekent voor onze voedingsbedrijven tien procent van de totale export’, weet Tine Vandervelden, international business manager bij Fevia Vlaanderen, de federatie van voedingsbedrijven. ‘Het is onze vierde belangrijkste markt.’
Onze voedingsbedrijven die wereldwijd exporteren hebben ervaring met de complexiteit van overzeese handel. Maar voor bedrijven die de EU-markt bedienden, was het wel een enorme leerschool. ‘Brexit was misschien een onaangenaam duwtje voor onze bedrijven, maar dat duwtje opent wel deuren naar andere markten’, ervaart Tine Vandervelden.
Wat komt er nog op ons af?
Na de eerste fase van de Brexit in 2021 zijn de meeste bedrijven vertrouwd met de douaneformaliteiten. ‘Een volgende fase betreft de voedselveiligheidsvereisten’, vervolgt Tine Vandervelden. ‘Het plan was om heel het complexe proces te digitaliseren, maar dat is helaas niet tijdig klaar. Dus momenteel exporteren we naar het VK zoals we dat sinds begin 2021 doen.’
In oktober komen er nieuwe regels rond de etikettering van producten. Zo moet er op elk etiket een lokale partner of entiteit in het VK vermeld staan. ‘Het lijkt een bijkomstigheid, maar heeft toch grote gevolgen voor onze bedrijven, denk maar aan de extra kosten en een complexer verpakkingsproces’, merkt Ilke Bliki. En op het eind van het jaar zou de Britse versie van de CE-markering van kracht moeten gaan. Die markering toont aan dat een product voldoet aan de Britse wetgeving. ‘Er zullen trouwens een aantal Britse ambtenaren op onze FIT Brexit Desk aanwezig zijn, die een infosessie geven rond die UKCA-markering’, kondigt Ilke Bliki aan.
Tal van redenen om een bezoek te brengen aan de FIT Brexit Desk op de Exportbeurs. Want opportuniteiten liggen er genoeg aan de overkant van het Kanaal.
‘Het VK betekent voor onze voedingsbedrijven tien procent van de totale export’