Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

'We hebben een voorsprong op het vlak van duurzaamheid in de bouwsector'

Giovanni Vandenborre, CEO Vuylsteke-Eiffage

Bouw versus transitie. Meer dan ooit stelt de Eiffage groep deze historische tegenstelling in vraag. De groep wil niets minder dan leider worden in koolstofarm bouwen. En het blijft niet alleen bij goede voornemens. De bouwfirma-promotor voert een proactief beleid en zet de nodige middelen in om zijn ambities waar te maken.

Het strategisch plan van Eiffage Benelux legt de acties van het bedrijf tot 2025 vast. In dat plan staat duurzaamheid centraal, en niet alleen op papier. ‘Al vele jaren onderzoeken we onze impact op het milieu. De aandacht hiervoor stuwt ook onze innovaties. Met het Phosphore-project bijvoorbeeld, denken we bij Eiffage al sinds 2007-2008 na over de stad van de toekomst. Daardoor hebben we een voorsprong kunnen opbouwen’, benadrukt Christophe Van Ophem, CEO van Eiffage Benelux.

Transitie, samenwerking en transparantie

Christophe Van Ophem, CEO van Eiffage Benelux
Christophe Van Ophem, CEO van Eiffage Benelux

In Frankrijk werkt een groot team aan de ontwikkeling van competenties en knowhow op het vlak van duurzame steden en infrastructuur. Het bedrijf wil zo de sociodemografische uitdagingen aangaan en tegemoetkomen aan de hoogdringendheid om zich te vernieuwen.

Advertentie

Eiffage Benelux kan een beroep doen op de research en de kennis van de volledige groep. Maar het bedrijf start ook zelf ambitieuze projecten op, zoals het project dat wordt aangestuurd door Giovanni Vandenborre, CEO van Vuylsteke-Eiffage. ‘Dat plan zet in op de proactiviteit van onze teams. Het heeft als concrete doelstelling onze CO2-uitstoot tegen 2025 met 15 procent en tegen 2030 met 45 procent te verminderen. Daarvoor werken we aan duurzaamheid, een laag koolstofgehalte, circulariteit en mobiliteit. Elk van onze 14 filialen vertoont een grote betrokkenheid.’

Duurzame vlaggenschipprojecten

Eiffage Benelux heeft de gezondheidscrisis niet afgewacht om referentie projecten met focus op duurzaamheid uit te werken. Na de herfstvakantie van 2017 verhuisden de leerlingen van het college van Binche naar een houtskeletbouw geïsoleerd met stro, gebouwd door het filiaal De Graeve. ‘We hebben in ons schrijnwerkatelier van Duchêne veel geïnvesteerd in een industrieel werktuig om kisten en modules van hout te vervaardigen. Heel wat gebouwen zijn voornamelijk opgetrokken uit hout, het biologisch materiaal bij uitstek. Ze bevatten een minimum aan beton en staal. We leveren op dit moment in Brussel zelfs een project op met sociale woningen die zijn samengesteld uit houten 3D-modules’, zegt Christophe Van Ophem.

‘Onze aandacht voor het milieu stuwt onze innovaties'

Christophe Van Ophem
CEO van Eiffage Benelux

Nog een duurzame keuze is de geleidelijke vervanging van de stroomgeneratoren op stookolie door Greenboxes. ‘De hijskranen op onze werven maken altijd gebruik van elektriciteit. Samen met een partner ontwikkelden we speciaal daarvoor een aggregaat op basis van batterijcellen. De batterijen herladen door middel van een normale, continue en gemakkelijk te realiseren elektrische voeding van 63 ampère. Ze vangen alle piekmomenten op’, legt Giovanni Vandenborre uit. De winst vertaalt zich naast een groenere energie, ook in meer comfort voor de omwonenden.

Next steps

Op korte termijn staan heel wat projecten op stapel om de transitie-activiteiten van Eiffage Benelux te verankeren. Zo is er onder meer een energieaudit van alle gebouwen van de 14 Belgische filialen en een studie rond circulariteit van de materialen gepland. Op het vlak van mobiliteit gaat de groep een groot deel van zijn wagenpark elektrificeren en zijn medewerkers een mobiliteitsbudget aanbieden. Maar in de wetenschap dat de wetgeving iedereen gaat verplichten om nog meer duurzame projecten te bouwen, bouwt Eiffage vooral verder aan zijn eigen kennis en technologie.

Advertentie

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.