Van 2016 tot 2020 daalde bij Eiffage Benelux het jaarlijkse aantal ongevallen op de werf van achttien naar zes, dankzij een proactief preventiebeleid en een groot draagvlak bij de teams. Het bedrijf gaat nog meer aandacht besteden aan preventie en opleiding.
Bij de uitwerking van zijn strategisch plan 2020 legde Eiffage Benelux de lat zeer hoog en beoogde het aantal ongevallen op zijn werven drastisch te doen dalen. Sommigen vonden die ambitie toen te hoog gegrepen. Het aantal van achttien ongevallen met werkonderbreking in 2016 lag al onder het gemiddelde van de bouwsector. Vier jaar later bereikte de Groep de doelstelling van zes. Het is de bedoeling om tegen 2025 zelfs geen enkele geblesseerde collega meer te moeten noteren.
‘Ieder jaar voegden we drie nieuwe nultolerantieregels toe die iedereen moest volgen om de veiligheid te verhogen’, verduidelijkt Christophe Van Ophem, CEO van Eiffage Benelux. ‘We zijn op dat vlak pioniers. Op onze werven zijn veiligheidsbrillen en handschoenen verplicht. Ook helmen en veiligheidsschoenen maken deel uit van de vereiste uitrusting.’ De onderaannemers moeten dezelfde veiligheidsnormen naleven.
‘Ieder jaar voegden we drie nieuwe nultolerantieregels toe om de veiligheid te verhogen. We zijn op dat vlak pioniers.’
Lessen uit de industrie
De Groep was destijds voortrekker en is in België nog altijd een zeer goede leerling. ‘De bouwsector moet leren van de industrie’, meent Hervé Rondal, preventieverantwoordelijke bij Eiffage Benelux. ‘De industrie is een bron van inspiratie op het vlak van preventie. Als dat bij onze klanten in de industrie kan, waarom zou dat dan niet kunnen op al onze werven?’
Ladders en trapladders veroorzaken veel ongevallen. In het kader van het nultolerantiebeleid werden die dan ook van de werven geweerd. ‘We hebben ze vervangen door kleine stellingen of stabiele platformen met een paar treden en leuningen’, zegt Christophe Van Ophem, die waakt over de fysieke en morele integriteit van iedere medewerker van Eiffage Benelux.
‘De industrie is een bron van inspiratie op het vlak van preventie’
Input van de teams op het terrein
Voor alle personeelsleden in alle filialen wordt een systematische sensibilisering georganiseerd. Begin 2022 wordt die geüpdatet zodat die beter aansluit bij het maturiteitsniveau dat de voorbije jaren werd verworven. De arbeiders volgen bovendien een opleidingsdag op een werkplatform (in Strée of in Gent). Zo raken ze vertrouwd met het materiaal dat hun werkgever gebruikt, nog voor ze het werk op een werf aanvatten. Bovendien wordt op de werf wekelijks een ‘preventiekwartiertje’ gehouden.
De daling van het aantal ongevallen is vooral te danken aan de planning: elke werf wordt voorbereid, onder meer via het gebruik van BIM en het tijdig voorzien van veiligheidsmateriaal. In die zin primeert het delen van best practices. Dat gebeurt via de ‘preventieclub’, een multidisciplinair comité binnen de Groep. De input van de teams op het terrein wordt er erg gewaardeerd. Een van hun innovatieve oplossingen is de vergrendeling van schoren en het verzekeren van de veiligheid ervan. Onjuist of niet vergrendelde schoren liggen namelijk vaak aan de basis van heel wat drama’s in de sector. Een andere verbetering is het vervangen van houten leuningen door metalen en uitschuifbare modellen.
Veiligheid als topprioriteit
Eiffage Benelux focust niet alleen op de zware ongevallen. Veel aandacht gaat ook naar incidenten zoals het verstuiken van een enkel bij het verlaten van een werfkeet. ‘Geen enkele leverancier bood een oplossing om het hoogteverschil tussen onze werfketen en de begane grond te overbruggen’, zegt Hervé Rondal. ‘Daarom hebben we ons eigen opstapje met twee treden laten maken dat op een stabiel platform geplaatst wordt. Dat idee kwam vanop het terrein van een van onze filialen. De preventieclub en de stuurgroep voor innovatie keurden het opstapje goed. Dat werd uitgewerkt door de verantwoordelijke van de materiaaldivisie met de hulp van een van onze leveranciers.’
‘Veiligheid is een topprioriteit’, besluit Christophe Van Ophem. ‘De Groep stelt dus alle nodige middelen ter beschikking opdat onze medewerkers voortdurend in optimale veiligheidsomstandigheden kunnen werken.’
Rest nog de menselijke factor. ‘De gedragingen zijn duidelijk in gunstige zin geëvolueerd, al bestaan er geen zekerheden. Onze sector blijft gevaarlijk. Daarom verslappen we onze inspanningen niet. De meesten volgen de veiligheidsregels. We streven ernaar dat al onze medewerkers ze volgen en zich bewust zijn van wat ze kunnen doen voor hun eigen veiligheid, maar ook voor die van hun collega’s.’