Bouwbedrijf Eiffage Benelux is de fase voorbij waarin het de onmiddellijke ecologische impact van zijn werven verkleint. Om leider te worden in duurzaam bouwen, focust het op de indirecte impact doorheen zijn volledige waardeketen, van het ontwerp, de materiaalkeuze, de gekozen technieken die het gebruik van fossiele brandstoffen minimaliseren, tot het einde van de levensduur van een gebouw en de ontmanteling ervan.
De bedrijfscultuur van Eiffage Benelux is doordrongen van duurzaamheid. ‘Op alle niveaus in de organisatie is er een groot draagvlak voor onze duurzame strategie. We willen iedereen betrekken bij het omzetten van onze visie in de praktijk: pas zo kunnen we echt vooruitgang boeken’, vertelt sustainable transition manager Mira Hoevenaeghel.
Duurzaamheidskwartiertjes
Om actieplannen te ontwikkelen en de duurzame KPI’s op te volgen, riep het bedrijf de Club Bas Carbone in het leven. ‘Een van de initiatieven van de werkgroep van experts uit elk filiaal is de organisatie van een maandelijks duurzaamheidskwartiertje. We lichten dan elementen uit onze duurzame strategie en aanpak toe. Alle werknemers krijgen een uitnodiging en er komt telkens een ander topic aan bod’, licht Hoevenaeghel toe. ‘Het gaat over duurzaamheidsthema’s waarmee al onze medewerkers te maken krijgen, zowel in hun privéleven als professioneel’, vult CEO Christophe Van Ophem aan. ‘Door die sense of urgency zijn ze gemotiveerd om bij te leren. Dat is essentieel om een duurzame impact te hebben.’
Het toekomstige hoofdkantoor in Brussel wordt hét uithangbord van onze duurzame ambities
Innovatieve oplossingen zetten het groene DNA van het bouwbedrijf kracht bij. Zo ontwikkelde het een mobiele GreenBox-batterij als duurzaam alternatief voor dieselgeneratoren op de werven. Nog op de werven zet Eiffage Benelux sterk in op de recuperatie van regenwater. Ook afvalvermindering staat hoog op de agenda. ‘Ons Brusselse filiaal Valens, een van de BeCircular-laureaten 2023, werkt bijvoorbeeld samen met Embuild en Igneos aan een ambitieuze zero waste-strategie voor zijn werven’, zegt Hoevenaeghel. Ook in mobiliteit trekt het bedrijf de duurzame kaart. ‘Sinds kort kopen we uitsluitend 100 procent elektrische voertuigen aan en stellen we een mobiliteitsbudget op om het autogebruik terug te dringen ten gunste van duurzamer oplossingen.’
The Source
De doelstelling van Eiffage Benelux om leider te worden in koolstofarm bouwen, komt tot uiting in The Source, een ambitieus renovatieproject voor het toekomstige hoofdkantoor in Brussel. In plaats van een gloednieuw gebouw, koos het voor een grote renovatie. ‘Het bestaande gebouw wordt omgevormd tot een aantrekkelijke ontmoetingsplaats voor iedereen. Het architectonische ontwerp combineert energiezuinigheid, circulair bouwen en technische innovatie. Daarmee wordt The Source hét uithangbord van onze duurzame ambities’, vertelt Van Ophem. De verhuizing is voorzien voor eind 2024.
Ook de andere filialen werken aan energiezuinige oplossingen. ‘In 2022 schakelden de kantoorgebouwen over op groene stroom en we investeren volop in zonnepanelen, isolatie en ledverlichting om onze CO2-voetafdruk te beperken’, licht Hoevenaeghel toe.
Elke maand organiseert een werkgroep een duurzaamheidskwartiertje om elementen uit onze duurzame bedrijfsstrategie te delen met alle medewerkers.
Grote impact
Om duurzame projecten in al zijn vestigingen te stimuleren, richtte Eiffage Groep het E-Face-fonds op, dat het kostenverschil tussen innovatieve koolstofarme oplossingen en traditionele oplossingen financiert. Hiermee wil het bedrijf ook zijn klanten sensibiliseren en stimuleren om te kiezen voor duurzame oplossingen.
‘We zijn bovendien nauw betrokken bij sectorinitiatieven. Werken aan een duurzame toekomst lukt alleen als iedereen de handen in elkaar slaat en kennis deelt. We beschouwen het als onze verantwoordelijkheid om mee te bouwen aan een leefbare wereld voor vandaag en morgen’, besluit Van Ophem.