Het project Buren in Luik-Guillemins, steun aan DUO for a JOB, sponsoring van de nationale hockeyteams: de bouwgroep Eiffage Benelux wil met zijn MVO-inspanningen de grootst mogelijke impact maken.
Als antwoord op de vraag om de MVO-filosofie van zijn bedrijf Eiffage Benelux samen te vatten, heeft CEO Christophe Van Ophem het in eerste instantie over anderen: "Overheden, private spelers, in steden en op het platteland: we zijn veel verschuldigd aan de economische spelers om ons heen. Wij zijn vrijwel overal in het land actief en hebben tal van partners. Dat we een bijdrage leveren aan de maatschappij, is niet meer dan normaal."
Culturele projecten
Alle lokale initiatieven opsommen die de 14 bedrijven van Eiffage Benelux in het hele land ondersteunen, zou te lang duren. Toch wil de CEO er een paar uitlichten. Te beginnen met het langdurige partnerschap van het bedrijf met Prométhéa, de sponsorvereniging die het bedrijfsleven, cultuur en erfgoed samenbrengt. "Dit is een partnerschap op lange termijn: al 11 jaar!", zegt Nadia Abbès, Algemeen Directeur van Prométhéa. "Naast financiële steun biedt Eiffage ons kennis en collectieve ondersteuning."
Naast specifieke initiatieven (zie kader) is Eiffage betrokken bij een aantal ondernemingsgroepen die lokale culturele projecten en verbeteringen aan de stedelijke omgeving ondersteunen. Die projecten – Bruocsella, Namosa, Co-legia en Sambria – resulteerden al in een straatkunstparcours in Jette, hedendaagse beeldhouwkunst in de Rue des Croisiers in Namen, de vzw Parallax van digitale artiesten in Luik, en de kunstenaarsresidentie Alba, opgericht door Mélanie De Biasio in Charleroi.
Expertise
"Voor dat laatste project leverde Eiffage niet alleen een financiële bijdrage, maar ook expertise op het gebied van locatieplanning, restauratie en speciale technieken", benadrukt Sabrina Marinucci, communicatiemanager bij Prométhéa. Door een groot aantal medewerkers bij het project te betrekken, worden de waarden van Eiffage overal in de organisatie uitgedragen. Het maakt bovendien de werkdagen zinvoller en het verhoogt de motivatie van de werknemers. "Bedrijfsfilantropie is meer dan ooit een investering met een gegarandeerd rendement", benadrukt Abbès.
Eiffage Benelux is ook actief op het gebied van cultuur en erfgoed, via de jarenlange steun van dochteronderneming Valens aan zomertheatervoorstellingen in de Abdij van Villers-la-Ville. Die inzet werd in 2016 bekroond met een Caius-award.
Teamwork is de basis van ons bedrijf. Achter elk project of elke werf staat een groep medewerkers, klanten en partners die samenwerken. Iedereen is afhankelijk van de anderen om het collectieve succes te verzekeren.
Maatschappelijke bijdragen
Ook op andere gebieden wil Eiffage een bijdrage leveren aan de maatschappij. De Groep heeft zich onlangs geëngageerd in de vereniging DUO for a JOB. Naast financiële steun nemen senior medewerkers van de bouwgroep het mentorschap op voor jonge werkzoekenden met een migratieachtergrond. "Ons doel is niet om hen op te leiden en vervolgens aan te werven: ze blijven volledig vrij om hun eigen keuzes te maken", zegt Van Ophem. Net als in commerciële relaties, hecht het bedrijf ook in deze partnerschappen veel belang aan ethiek en transparantie, benadrukt de CEO.
Ook L'Arche, een vereniging die volwassenen met een verstandelijke beperking helpt, en de Solidariteitsweek kunnen op steun van Eiffage rekenen. Tijdens deze Solidariteitsweek krijgen 2.000 werknemers van het bedrijf elk jaar de kans om een werkdag te wijden aan een van de 15 partnerverenigingen. Ze maken zo bijvoorbeeld kennis met de zorg voor daklozen, het schoonmaken van waterwegen of kinderenzorg.
Sportieve waarden
Ook sport is belangrijk. Via EBX Champions for Charity moedigt Eiffage Benelux zijn werknemers aan om hun sportprestaties in een app te registreren. Die worden vervolgens omgezet in donaties, die dit jaar gaat naar de verenigingen Pelicano, die kinderarmoede bestrijdt, en Kamiano, die daklozen helpt.
Sinds 2019 is het bedrijf de belangrijkste partner van de FIH Pro League, de internationale hockeycompetitie. Als Gold Partner van de Koninklijke Belgische Hockeybond sponsort de bouwgroep ook de Belgische nationale mannen- en vrouwenteams. De CEO is fan van deze opkomende sport vanwege de inspirerende waarden die ze uitdraagt: durf en doorzetting, cohesie en respect voor anderen. Zonder de gestructureerde aanpak van de federatie te vergeten, hierdoor kunnen getalenteerde spelers zich ten volle ontplooien.
"Teamwork is de basis van ons bedrijf", besluit Van Ophem. "Achter elk project of elke werf staat een groep medewerkers, klanten en partners die samenwerken. Net als de Red Panthers en de Red Lions is iedereen afhankelijk van de anderen om het collectieve succes te verzekeren."
Wie de afgelopen maanden in het station Luik-Guillemins kwam, kon ongetwijfeld het monumentale werk van de Parijse kunstenaar Daniel Buren bewonderen. Nog zeven maanden lang zal een spel van kleuren het toch al sublieme werk van Santiago Calatrava opfleuren.
Duchêne, filiaal van Eiffage Benelux, was verantwoordelijk voor de bouwwerkzaamheden. Het is niet verwonderlijk dat Stephan Uhoda, de initiatiefnemer van dit unieke artistieke project, Eiffage Benelux heeft benaderd als een van de belangrijkste partners om het tot een goed einde te brengen.
Even terugspoelen naar 2019. Tijdens een drankje in het Grand Café de la Gare met de agent van Daniel Buren kwam er een idee op in het hoofd van de Luikse zakenman Uhoda, een toegewijd verzamelaar en onvermoeibare promotor van zijn stad. Zou de Franse kunstenaar ermee instemmen om ter plekke een werk te maken dat het spel van licht en schaduw in het bouwwerk van de Spaanse architect nog zou versterken? Een paar maanden later, na een ontmoeting in Luik, zei de kunstenaar ja. Uhoda kreeg vervolgens de toestemming van de NMBS en de enthousiaste steun van Santiago Calatrava zelf.
Voor de installatie, opgeschaald van 1.000 tot 10.000 m², waren een twintigtal technici nodig over een periode van drie weken. Uhoda wendde zich toen tot Nadia Abbès. De directeur van Prométhéa dacht onmiddellijk aan Christophe Van Ophem, die zijn Groep snel aan boord haalde. "Naast de financiële steun waardeerde ik vooral de persoonlijke betrokkenheid van Christophe om het project tot leven te brengen", zegt Uhoda. "Hij heeft ons echt gesteund, bijvoorbeeld door alle persconferenties bij te wonen.”
"We waren meteen enthousiast over het artistieke voorstel, dat het werk van Calatrava respecteerde en het tegelijkertijd een nieuwe dimensie gaf”, zegt de CEO van Eiffage Benelux, die toevoegt dat de ervaring een aangename kennismaking was met de wereld van de hedendaagse kunst. "Doordat kunst geïntegreerd wordt op een plek als deze, komt het binnen ieders bereik".