Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Een duurzame strategie is vandaag een must-have om projecten binnen te halen’

Benny De Sutter, CEO van Herbosch-Kiere © Marco Mertens

In, op en rond het water bouwt Herbosch-Kiere aan de infrastructuur van vandaag en morgen. Het bedrijf, opgericht in 1975, groeide uit tot een wereldspeler in de maritieme bouwsector. Getuige daarvan zijn de vele innovatieve projecten op het palmares.

Herbosch-Kiere draagt het welzijn van zijn werknemers hoog in het vaandel: zij zijn de drijvende kracht achter de succesvolle projecten. Het bedrijf zorgt niet alleen voor zijn mensen, maar ook voor de planeet. ‘Met een niveau 4-certificatie op de CO2-prestatieladder zit duurzaamheid verweven in al onze processen. Vandaag is een duurzame strategie doorslaggevend om aanbestedingen te winnen’, vertelt CEO Benny De Sutter. Dat Herbosch-Kiere behoort tot de internationale bouwgroep Eiffage ziet hij als een extra sterkte. ‘Voor onze activiteiten kunnen we een beroep doen op het netwerk van Eiffage en het ontwerpbureau in Parijs. Ook dat helpt om uitdagende projecten binnen te halen over de hele wereld.’ De Sutter geeft drie voorbeelden.

1. Project Senegal (Dakar)

Advertentie

In oktober 2023 start Herbosch-Kiere in Joint Venture met Enshore Subsea, een toonaangevend onderzees engineeringbedrijf uit het Verenigd Koninkrijk, met het leggen van een onderzeese elektriciteitskabel in Senegal. Dat is tot nu toe het grootste buitenlandse project van het bedrijf. Het is een antwoord op de vraag naar een beter hoogspanningsnetwerk in Dakar. Er worden twee elektriciteitskabels van 16 kilometer onder zee gelegd en zes van 1,9 kilometer op het land. Twee van de meest performante vaartuigen van Herbosch-Kiere worden ingezet: het zelfvarend multifunctioneel schip Atlantis voor de offshore graafwerken, en het grootste ponton Gaverland om de kabellandingen te graven nabij het strand en de buizen te installeren.

‘Tijdens de werken, die tot 2025 zullen duren, verzekert een diversiteitsmanager op en naast de werf de vlotte samenwerking tussen onze eigen medewerkers en de plaatselijke werkkrachten. Door werkgelegenheid te bieden in de regio, krijgt de lokale economie een boost. Zo leveren we een bijdrage aan de wereldwijde strijd tegen armoede’, benadrukt De Sutter de waarde van het project.

Tijdens Project Senegal verzekert een diversiteitsmanager de vlotte samenwerking tussen onze medewerkers en de plaatselijke bevolking.

Benny De Sutter
CEO van Herbosch-Kiere

2. Project Europa Terminal (Antwerpen)

Europa Terminal, Antwerpen © Skyvision
Europa Terminal, Antwerpen © Skyvision

Om op topniveau te blijven spelen, moet Port of Antwerp-Bruges extra containercapaciteit en een performante infrastructuur kunnen bieden aan zijn klanten. Daarom investeert de wereldhaven in de uitbreiding en vernieuwing van de Europa Terminal. De diepgang van schepen die aan de 1.200 meter lange kaaimuur kunnen aanmeren, wordt vergroot van 13,5 meter naar 16 meter. ‘De werken verlopen in drie fasen, gespreid over negen jaar. Daarnaast creëren we een extra tijdelijke ligplaats voor de binnenvaart. Zo beperken we de operationele impact en garanderen we een vlotte dienstverlening aan de klanten van de haven’, legt De Sutter uit.

Dankzij Project Europa Terminal kan de nieuwste generatie containerschepen in Antwerpen blijven aanmeren. De Sutter: ‘De vernieuwing levert een efficiënte en duurzame terminal op, die bijdraagt aan de transitie naar een klimaatneutrale haven. Dat past ook volledig in de duurzame ambities van Herbosch-Kiere.’

Advertentie

3. Project Lighthouse (Verenigd Koninkrijk)

Project Lighthouse, Verenigd Koninkrijk
Project Lighthouse, Verenigd Koninkrijk

De Royal Sovereign vuurtoren, die op 9 kilometer van de Engelse kust ligt, werd in maart 2022 uit dienst genomen vanwege de slechte structurele staat van het platform. Herbosch-Kiere staat in voor de ontmanteling, voor onze klant Trinity House. De werken, die twee jaar zullen duren, zijn in augustus 2023 gestart. ‘Op zondag 1 oktober werd de accommodatie-unit van de vuurtoren zorgvuldig verwijderd. Door de combinatie van onze technische kennis en een nauwgezette planning zijn we erin geslaagd het dek in één dag volledig terug te winnen en aan land te brengen. Daar zal hij gescheiden en gerecycleerd worden’, licht De Sutter toe.

Trinity House onderzoekt of de toren, of onderdelen ervan, in de lokale omgeving behouden kunnen worden ten behoeve van de gemeenschap. ‘Door efficiënt en economisch te werken met zo weinig mogelijk materiaal dat verloren gaat, willen we met dit project een duurzame impact maken.’

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.