Aikido Security maakt furore met een gebruiksvriendelijk platform voor softwareontwikkelaars dat automatisch beveiligingsrisico’s opspoort. Het levert hen de titel op van Rising Star in Deloitte’s Technology Fast 50.
De beveiliging van apps is een complex en tijdrovend proces. Daar brengt Aikido Security verandering in. De start-up creëerde een digitaal platform waarmee softwareontwikkelaars tijdens het programmeren beveiligingsrisico’s eenvoudig kunnen opsporen en behandelen.
De naam Aikido is geleend van de Japanse verdedigingskunst, waarbij je met minimale inspanning jezelf beschermt. ‘Dat is exact wat wij doen’, vertelt chief marketing officer Felix Garriau. Samen met Roeland Delrue (chief revenue officer) en Willem Delbare (chief technology officer) richtte hij Aikido Security op.
Technisch vernuft
Minimale inspanning voor maximale beveiliging, daar ziet ook de jury van Deloitte’s Technology Fast 50 de meerwaarde van. Ze bekroonde Aikido Security dit jaar tot Rising Star. Dat is de prijs voor de meest veelbelovende Belgische tech start-up waarvan verwacht wordt dat die binnen enkele jaren een sterk groeicijfer zal neerleggen in de Fast 50-ranking.
Het Aikido-platform ademt dan wel eenvoud uit, onder de motorkap schuilt er spitstechnologie. ‘We gebruiken tien verschillende scanners om de hele applicatie en het bouwproces te monitoren’, verduidelijkt Delbare. ‘Een ontwikkelaar ziet meteen de beveiligingsrisico’s in zijn software en hoe die opgelost kunnen worden.’
Internationale speler
Aikido werkt met een maandelijks abonnementsmodel dat ontwikkelaars binnen enkele minuten toelaat om hun software te controleren op beveiligingsrisico’s. ‘Die snelheid is een van onze sterktes’, zegt Garriau.
Dat een grote organisatie als Visma ons vertrouwt om alles veilig te houden, heeft onze geloofwaardigheid en betrouwbaarheid een immense boost gegeven.
Een aanpak die inmiddels zijn vruchten afwerpt. Aikido Security groeide op iets meer dan twee jaar van een kleine start-up naar een internationale speler, met meer dan 600 betalende bedrijven en 16.000 gebruikers wereldwijd.
Vertrouwen van Visma
Een van de bekendste klanten is zonder twijfel Visma, de Noorse expert in cloudsoftware. ‘Dat is onze stamp of approval’, vertelt Delrue. ‘In security is het als jonge start-up aartsmoeilijk om het vertrouwen te winnen van klanten. Dat een grote organisatie als Visma ons vertrouwt om alles veilig te houden, geeft onze geloofwaardigheid en betrouwbaarheid een immense boost. Hetzelfde geldt overigens voor het winnen van het Rising Star-label van Deloitte. Ook dat zal ons helpen om te groeien.’
Aikido maakt zelf ook indruk met zijn internationale expansie. Momenteel telt de start-up 48 medewerkers, verspreid over Europa, de Verenigde Staten en Brazilië. De zoektocht naar nieuwe markten is volop bezig, met Japan als een sterke kandidaat.
AI-autofix
Die uitbreiding gaat hand in hand met innovatie. ‘We werken momenteel hard aan nieuwe functies, zoals een op AI gebaseerde autofix die kwetsbaarheden in code automatisch detecteert én oplost’, zegt Delbare. Een tweede innovatie waar Aikido aan werkt, is een AI die het web afschuimt op zoek naar nieuwe softwarereleases en checkt of die zwakke plekken hebben.
‘We willen security ook toegankelijk maken voor bedrijven van alle groottes. Veel aanbieders richten zich vooral op de grote corporates. Wij benaderen de markt veel breder. Ook start-ups en kleinere ondernemingen kunnen aan de slag met onze oplossing. Het is tijd om security te democratiseren.’