Nog voor elektrische wagens doorbraken, ontwikkelde het Belgische Diabatix een slim algoritme dat ontwerpen op maat creëert voor het koelen van chips en technologische apparatuur. Inmiddels komt 70 procent van de omzet uit de automotive sector die de technologie van Diabatix onder andere gebruikt voor het koelen van batterijen.
Het AI-gedreven cloudplatform van Diabatix ontwerpt volledig zelfstandig schema’s en designs voor het koelen van allerlei apparatuur zoals batterijen van elektrische auto’s, smartphones, computerprocessors tot complete productie-installaties. ‘Onze oplossing neemt die taak over van ingenieurs en voert die sneller en nauwkeuriger uit’, zegt Lieven Vervecken, CEO en oprichter van Diabatix.
‘Je kan het vergelijken met hoe ChatGPT teksten genereert op basis van de input die je de tool geeft. Wij vragen ingenieurs om hun vereisten in te geven. Daarna maakt onze software 3D-tekeningen van de componenten voor de koeling.’
Op componentniveau overtreft het algoritme van Diabatix het menselijke kunnen, meent Vervecken. ‘Ingenieurs krijgen zo meer tijd om het grotere geheel te verfijnen.
Dankzij ons cloudplatform kan een junior ingenieur zonder bijkomende training presteren op het niveau van een senior.
Koeling voor AI
Diabatix koos er in 2016 heel bewust voor om zich op de markt van koeling-designs te werpen. ‘We zagen in dat koeling een cruciale bottleneck zou worden voor technologische vooruitgang’, zegt Vervecken.
Dat bleek een slimme zet. Toen Diabatix startte, was er nog geen sprake van een doorbraak van elektrische wagens. Vandaag is de automotive sector goed voor ongeveer 70 procent van de omzet van de scale-up.
‘Onze technologie is niet alleen essentieel voor de auto-industrie, maar speelt ook een cruciale rol bij het koelen van servers in de snelgroeiende AI-sector’, zegt Roxane Van Mellaert, Chief Product Officer bij Diabatix. ‘Ook daar neemt de behoefte aan efficiënte oplossingen om warmte te beheren toe.’
Junior wordt senior
Diabatix onderscheidt zich met zijn technologie en met de voordelen die zijn software biedt aan bedrijven. Het Coldstream-cloudplatform helpt ingenieurs om sneller en efficiënter te werken.
‘Dankzij ons platform kan een junior ingenieur zonder bijkomende training presteren op het niveau van een senior. We verkleinen zo de kenniskloof die ervaren medewerkers achterlaten wanneer ze een bedrijf verlaten’, zegt Vervecken.
Onze technologie is niet alleen essentieel voor de auto-industrie, maar speelt ook een cruciale rol bij het koelen van servers in de snelgroeiende AI-sector.
Met klanten in ongeveer twintig landen is Diabatix uitgegroeid tot een wereldspeler. Het werd dit jaar dan ook verdiend winnaar in de categorie Electronic Devices, Hardware & Semiconductor van Deloitte’s Technology Fast 50.
‘Sinds de lancering van ons cloudplatform in 2021 zijn we geëvolueerd van een ingenieursdienst naar een schaalbaar softwarebedrijf’, zegt Vervecken. ‘Dat heeft zeker bijgedragen aan onze snelle groei.’
Hoewel er inmiddels enkele concurrenten zijn opgestaan, blijft Diabatix vooroplopen. De ambitie voor de komende jaren is duidelijk: de nummer één worden op de thermal engineering-softwaremarkt. Of zoals een ingenieur van een wereldvermaarde speler in de chipindustrie onlangs tegen Diabatix zei: ‘Het was moeilijk om jullie software NIET te vinden. Jullie bedrijfsnaam stond bovenaan de Google-zoekresultaten.’