Veel voorzichtige beleggers hebben gewacht om het obligatieluik in hun portefeuilles te herzien. Volgens drie experts van vermogensbeheerder Capital Group zijn er echter nog volop mogelijkheden in overvloed.
Al meer dan een jaar waait er een nieuwe wind door de obligatiemarkten. Veel beleggers die tot nu toe hebben afgewacht, vragen zich af of ze de boot hebben gemist.
Flavio Carpenzano, Haran Karunakaran en Manusha Samaraweera denken van niet. Deze drie Investment Directors van Capital Group zien de mogelijkheden juist nu ontstaan. ‘Voor het eerst staan alle factoren gunstig op één lijn: hoge rendementen op nieuwe emissies gaan samen met een positieve macro-economische context’, zegt Carpenzano.
Positieve reële rendementen
De omstandigheden zijn ingrijpend veranderd. De jaren na de financiële crisis van 2008 stonden in het teken van een soepel monetair beleid, maar die periode ligt nu duidelijk achter ons. Na een lange tijd van lage rentes, die weinig gunstig waren voor de obligatierendementen, bieden de recente renteverhogingen – hoe pijnlijk ook voor velen – obligatiehouders nu aanzienlijk hogere opbrengsten.
‘Als de desinflatoire trend in de Verenigde Staten aanhoudt, kunnen we dit jaar een Fed-renteverlaging van 50 tot 75 basispunten verwachten, en mogelijk nog verdere dalingen in 2025’
‘Ondanks de sterke prestaties van de afgelopen twaalf maanden blijven de obligatierendementen boven hun historisch gemiddelde’, zegt Karunakaran. ‘In combinatie met de dalende inflatie leidt dit tot zeer positieve reële rentes.’
Lange looptijd als kans
De afgelopen weken maakten beleggers zich meer zorgen over de trage groei dan over ongebreidelde inflatie. Tegen deze achtergrond wordt duration – de maatstaf voor de rentegevoeligheid van obligaties – nu gezien als een potentiële mogelijkheid in plaats van een rem op het rendement van de portefeuille. ‘Als de desinflatoire trend in de Verenigde Staten aanhoudt, kunnen we dit jaar een Fed-renteverlaging van 50 tot 75 basispunten verwachten, en mogelijk nog verdere dalingen in 2025,’ zegt Samaraweera. ‘Dat zou de obligatiekoersen automatisch doen stijgen.’
De experts baseren zich op een analyse van monetaire versoepelingscycli van de afgelopen 40 jaar. Investment grade obligaties stegen gemiddeld met 10 procent per jaar in de drie jaar na een renteverhoging, wat wijst op sterke vooruitzichten voor de komende jaren.
‘Historische data tonen dat in tijden van grote inflatieonzekerheid de correlatie meestal positief is. Bij onzekerheid over de groei, zoals nu, is die eerder negatief’
Obligaties als bescherming
Obligaties dragen bij aan kapitaalbescherming en bieden diversificatie tijdens periodes van aandelenvolatiliteit. Historisch gezien hebben ze altijd hun beschermende rol in portefeuilles goed vervuld. Hoewel deze functie de afgelopen jaren minder op de voorgrond stond, wint ze nu weer aan belang. Dat blijkt uit de positieve prestaties van obligaties begin augustus, terwijl aandelen een scherpe correctie ondergingen.
De negatieve correlatie tussen aandelen en obligaties kan zich voortzetten. ‘Historische data tonen dat in tijden van grote inflatieonzekerheid de correlatie meestal positief is. Bij onzekerheid over de groei, zoals nu, is die eerder negatief’, zegt Carpenzano. Verder neigt de correlatie negatief te worden wanneer de inflatie onder de 3 procent zakt, wat de diversificatierol van obligaties verder versterkt.
Inspelen op duration
Dit lijkt het ideale moment om te herbeleggen in obligaties. ‘Door de duration geleidelijk te verhogen, kunnen we profiteren van koersstijgingen door de dalende rente’, zegt Karunakaran. Vooral kwalitatieve bedrijfsobligaties combineren de voordelen van staatsobligaties met een hogere rente. Op termijn resulteert dit in aantrekkelijke samengestelde rendementen.
‘Door de duration geleidelijk te verhogen, kunnen we profiteren van koersstijgingen door de dalende rente
Daarom pleiten de drie experts voor een flexibele, gediversifieerde aanpak die verschillende sectoren omvat. Zo kan men zich makkelijk herpositioneren in diverse segmenten en mogelijkheden benutten zodra die zich voordoen. ‘Fundamenteel onderzoek kan helpen om interessante mogelijkheden te ontdekken binnen investment grade obligaties, vooral in de bank-, farma- en nutssectoren, en ook bij high yield-obligaties in de energie- en gezondheidszorg’, legt Samaraweera uit. ‘Met name effecten van hogere kwaliteit met een BB-rating.’
Een actief beheerde multisectorale portefeuille met kwaliteitsobligaties kan vandaag in theorie een rendement van meer dan 6 procent opleveren bij een looptijd van minder dan vijf jaar. Zulke rendementen hebben we in lange tijd niet gezien, maar deze beleggingscategorie zou daar verandering in kunnen brengen.
Klik hier voor meer inzichten van de experts van Capital Group.