Sinds 2008 kende de wereld onder meer een financiële crisis en een pandemie met vertragingen van de wereldhandel tot gevolg. Luidt de oorlog in Oekraïne een echte ‘demondialisering’ in? David Polak van Capital Group denkt van niet.
‘Ondanks hoogtes en laagtes is de mondialisering, dus de onderlinge afhankelijkheid van de economieën op het vlak van handel, financiën, informatica en migratie, steeds blijven toenemen’, zegt David Polak, directeur van het specialistenteam van aandelenbeleggingen bij Capital Group. ‘De explosie van de internationale handel is gebaseerd op de industriële evolutie, op de grote vooruitgang van het goederenvervoer en tot slot de digitale revolutie. De uitwisseling van goederen en ideeën is versneld en de kostprijs van deze uitwisselingen is gedaald. Dat resulteerde in productiviteitswinst en een wereldwijde economische groei.’
Maar we weten dat oorlogen en conflicten een rem zetten op die mondialisering. ‘Dat klopt, maar de internationale orde als gevolg van de Tweede Wereldoorlog in combinatie met de wederopbouw na het conflict heeft een fenomenale springplank geboden aan de mondialisering’, zegt de expert met ruim 35 jaar ervaring in de beleggingssector.
Ondanks hoogtes en laagtes is de mondialisering, dus de onderlinge afhankelijkheid van de economieën op het vlak van handel, financiën, informatica en migratie, steeds blijven toenemen.
‘Met de oprichting van de Europese Gemeenschap van kolen en staal (EGKS) kwam er vanaf de jaren 1950 een Europees integratiebeleid en kreeg de mondialisering een nieuwe boost. Na de val van de Berlijnse muur, zien we de opkomst van Rusland en de daaraan gelieerde landen, samen met de integratie van China in de wereldwijde waardeketen, naast ook andere groeilanden. Deze periode met wereldwijd een relatieve vrede en politieke stabiliteit kunnen we een ‘hypermondialisering’ noemen.’
Ademnood
In 2007, net voor de financiële crisis, bereikte die periode haar hoogtepunt met recordstromen van commerciële en financiële uitwisselingen en een nooit eerder gezien niveau van het wereldwijde bbp. De records van 2007 blijven ongeëvenaard. ‘Want onder andere door de opkomst in heel wat landen van een populistische en nationalistische politieke klasse kwam de mondialisering in ademnood’, analyseert David Polak. ‘De financiële crisis was de eerste systeemschok die aan de basis lag van tal van verstoringen. De pandemie en vervolgens het huidige conflict in Oekraïne stelden het belang van de internationale markten opnieuw in vraag ten koste van de nationale veiligheid. Deze verstoringen betekenen volgens mij niet het einde van de mondialisering. Die kan zich wellicht in een aangepaste vorm verder doorzetten.’
Heel wat landen stellen zich inderdaad vragen bij de continuïteit en de standvastigheid van hun bevoorradingsketens. Sommige economische spelers overwegen daarom om hun productie te verplaatsen of te regionaliseren.
‘De mondialisering heeft tijdens de gezondheidscrisis haar nut bewezen, meer bepaald bij de ontwikkeling van vaccins tegen COVID-19’, benadrukt de expert. ‘Zonder de samenwerking op mondiaal vlak rond ideeën en wetenschap, hadden de onderzoekers nooit zo snel een oplossing kunnen vinden.’
- Ook al loopt hier en daar het raderwerk vast en worden de kaarten herverdeeld, toch blijft de mondialiseringsmachine draaien.
- Tal van bedrijven uit verschillende landen, vooral multinationals, behalen nog steeds substantiële inkomsten buiten hun thuismarkt.
- De gevolgen van een reorganisatie van de mondialisering zijn vandaag onmogelijk in te schatten. Beleggers hebben er dus alle belang bij een langetermijnvisie te hanteren.
De andere analyses van de experts van Capital Group, vindt u hier.