Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Dividendaandelen als rendement bij inflatie

De galopperende inflatie baart beleggers zorgen. Maar in deze erg onzekere tijden kunnen beleggingen met de focus op dividenden bijdragen tot een hoger rendement van de volledige portefeuille, meent Christophe Braun van Capital Group. Want bedrijven die erin slagen hun dividenden te verhogen, bieden een zekere weerstand tegenover de toenemende inflatie en de rentestijgingen.

‘Inflatie heeft een wisselende impact op waarderingen, afhankelijk van de hoogte van de rentevoeten en de economische omgeving, maar ook van de sector waarin bedrijven actief zijn’, waarschuwt Christophe Braun, directeur aandelenbeleggingen bij Capital Group. De evolutie voorspellen vereist volgens hem meer dan ooit een nauwgezette analyse van de marktomgeving.

Lage schulden en hoge marges

Advertentie

Zo kan het voor beleggers verstandig zijn te beleggen in bedrijven die erin slagen om in een inflatoire omgeving hun zakencijfer sneller te doen groeien dan de kosten. ‘Ondanks de stijgende inflatie, zullen de kosten wellicht minder snel groeien de komende maanden. Met andere woorden, bedrijven met weinig schulden en hoge marges gaan ongetwijfeld beter in staat zijn om deze situatie aan te pakken.’

Dividendaandelen bieden een interessante combinatie van inkomsten en een potentiële groei van het kapitaal.

Christophe Braun,
Directeur beleggingen, Capital Group

Sectoren die volgens Christophe Braun daaruit voordeel kunnen halen, zijn onder andere de essentiële diensten zoals farma en biotech (Pfizer, UnitedHealth Group), hoogwaardige producten (Tesla), producten en diensten die de kosten te beperken (cloud-infrastructuur en SaaS-oplossingen) en luxeproducten (LVMH, Kering). De klanten van die sectoren zijn relatief ongevoelig voor prijsevoluties.’

Dividenden

‘Bedrijven waarvan het zakencijfer sneller kan stijgen dan de kosten, zijn ook het best in staat om hun kapitaal beter toe te wijzen door het rendement op hun eigen vermogen voor hun aandeelhouders, en dus hun dividenden, te doen stijgen,’ vervolgt de expert. ‘Wereldwijd zijn de dividenden in 2021 sterk toegenomen. Daarmee werden de dividendverlagingen, beslist tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis, grotendeels uitgewist. Zo keerden bedrijven met een internationale dimensie tijdens de 12 maanden voor 31 mei 2022 de indrukwekkende som van 1.900 miljard dollar uit. Dat is een stijging met 20 procent op één jaar tijd.’

Advertentie

In de huidige context, kunnen dividenden dus een toenemende rol spelen in het totaalrendement van portefeuilles. Dividendaandelen bieden een interessante combinatie van inkomsten en een potentiële groei van het kapitaal. In dat kader legt Christophe Braun de nadruk op de financiële, energie-, materiaal-, en gezondheidssectoren. ‘Banken en mijnbouwbedrijven alleen al waren goed voor 60 procent van de 212 miljard dollar aan extra dividenden die tussen 2020 – toen het niveau weliswaar zeer laag lag – en 2021 uitbetaald werden.’

DE ESSENTIE
  • De impact van de inflatie op de waarderingen schommelt naargelang de rentevoeten, de economische omgeving en de activiteitensector.
  • Het kan verstandig zijn om in inflatoire tijden te beleggen in bedrijven waarvan het zakencijfer sneller kan groeien dan de kosten.
  • In zo’n context kunnen dividenden ook een toenemende rol spelen in het totaalrendement van portefeuilles.

De andere analyses van de experts van Capital Group vindt u hier.

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.