Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Cash versus obligaties: is het tijd om uw portefeuille te herschikken?

Haran Karunakaran, directeur beleggingen, Capital Group © Capital Group

In onzekere tijden grijpen beleggers terug naar cash. Maar voor wie defensief wil beleggen, zou een terugkeer naar de financiële markten een betere strategie zijn. ‘Denk bijvoorbeeld aan beleggen in kwalitatieve obligaties, want die zullen de komende jaren wellicht mooie prestaties neerzetten’, aldus Haran Karunakaran bij Capital Group.

‘De geopolitieke spanningen, de hoge inflatie en het spookbeeld van een recessie baren beleggers zorgen’, zegt Haran Karunakaran, directeur beleggingen bij Capital Group. ‘Sommige beleggers zijn dan geneigd om volledig van de beurs te stappen en te beleggen in cash, want het rendement van cash is in tien jaar niet meer zo hoog geweest. Maar ze moeten wel rekening houden met de risico's van zo’n stap, want eigenlijk is beleggen op de beurs een betere strategie voor een beleggingshorizon op lange termijn. Obligaties zijn daarvoor op dit moment een van de beste beleggingscategorieën.’

‘Beleggen in de financiële markten lijkt een betere strategie te zijn voor een beleggingshorizon op lange termijn.’

Haran Karunakaran
Directeur beleggingen, Capital Group

Tijdens een recessie zetten obligaties zelfs de beste prestaties neer omdat ze profiteren van de dalingen van de belangrijkste rentetarieven. Ze kunnen dus een krachtige defensieve bescherming vormen van een portefeuille. Haran Karunakaran vervolgt: ‘Kijken naar het verleden is altijd slim wanneer de huidige financiële markten beleggers angstzweet bezorgen.

Advertentie

Observeren hoe obligaties en cash zich hebben gedragen tijdens de cyclus van de beurs geeft beleggers waardevolle aanwijzingen. In 2022 had de stijging van de rente nadelige gevolgen voor obligaties. Op dat moment was beleggen in cash verstandig. Vandaag is de situatie anders.’

Beslissen vanuit een historisch perspectief

Aangezien bij de meeste economieën de rentepiek nadert, is het tijd om weer in obligaties te stappen. Dat kan besloten worden op basis van de analyse van langdurige cycli van stijgende rentevoeten in de VS sinds de jaren 1980[1] , meent de expert.

‘Het rendement van cash daalt snel zodra de rente op Amerikaanse staatsobligaties haar piek bereikt. Dat komt doordat de centrale banken geneigd zijn in te grijpen en de rente te verlagen om elke vertraging in de economische groei tot een minimum te beperken. Dit drukt de rendementen op termijndeposito's en geldmarktfondsen. Bovendien ging het einde van een opwaartse cyclus voor de belangrijkste rentetarieven gemiddeld gezien gepaard met betere resultaten voor kwalitatieve obligaties dan voor cash.’

Wachten of beleggen?

Maar hoe kunnen we inspelen op het kantelpunt van de rentecurve? Haran Karunakaran raadt af om dat moment af te wachten. ‘Het is beter om te vroeg te beleggen dan te laat. Afwachtende beleggers lopen immers het risico om winsten te mislopen: de helft van het rendementsverschil tussen obligaties en cash (gemiddeld zestien procent over een periode van drie jaar), concentreert zich tijdens de eerste tien maanden. ‘In alle periodes die deze analyse onderzocht verlopen er gemiddeld acht maanden tussen het moment dat de Fed stopt met het verhogen van de rente en het moment vlak voor de eerste verlaging.

‘Naar mijn mening is beleggen in cash als veilige haven risicovoller dan kiezen voor obligaties’, besluit de specialist. ‘Onze analisten en beheerders zijn het ook eens over het belang van obligaties, welke richting de conjunctuur de komende maanden ook uitgaat.

Dit is een goed moment om over te stappen van cash naar obligaties. Die worden bovendien nog aantrekkelijker door hun rendement en mogelijke toekomstige renteverlagingen kunnen dat rendement nog doen toenemen. Het is beter te vroeg terug te keren naar de obligatiemarkten dan te laat!’

Advertentie

Klik hier om meer analyses van de experts van Capital Group te ontdekken.

[1] Based on the US Fed Funds Rates. Rates cycles captured 1988-89, 1994-95, 1999-2000, 2004-06, 2015-18

[2] Gemiddeld zestien procent over een periode van drie jaar:
Bron: Bloomberg. As at 30 June 2023.
High quality bonds: Bloomberg US Corporate Bond Index, Cash proxy: JP Morgan USD three-month Cash Index.
Rate cycles captured 1988-89, 1994-95, 1999-2000, 2004-06, 2015-18.

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.