Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Tapijt dat je tot de draad kan recycleren

Philippe Hanet, Arthur Delorge, Thomas Vantieghem ©BART DEWAELE

2TEC2 is een Belgisch familiebedrijf dat hightech geweven vloerbedekking ontwerpt en produceert. Het maakt esthetisch verfijnde tegels en rollen voor de projectmarkt. Die worden ontworpen en geproduceerd met het oog op recyclage, zonder verlies aan sterkte.

Innovatie is de motor van 2TEC2. De esthetiek, akoestiek en praktische bruikbaarheid van zijn geweven vloerbedekking moeten steeds beter. Bovendien zijn de ingenieurs en de directie gepassioneerd door milieubewust ondernemen.

‘We vinden voldoening in het zoeken naar oplossingen voor complexe problemen en realiseren technische hoogstandjes’, glimlacht gedelegeerd bestuurder Philippe Hanet. Hij leidt het familiebedrijf samen met zijn vrouw Katia Dewitte en haar broer James. ‘Anders dan beursgenoteerde bedrijven moeten we niet louter naar het kortetermijnrendement kijken. Anders hadden we nooit zoveel kunnen bereiken.’

Advertentie

Plantaardige materialen

De duurzaamheidsstrategie van 2TEC2 is uitgezet door een multidisciplinaire duurzaamheidswerkgroep. Als kompas gebruikt die zes van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG) van de Verenigde Naties. ‘We hebben daar als managementteam grondig over gedebatteerd’, legt marketingverantwoordelijke Ingrid Macours uit. ‘Zo heeft doelstelling elf, duurzame steden en gemeenschappen, de missie van 2TEC2 op scherp gezet. Het is onze ambitie om meer duurzame vloeren te maken, zodat we milieubewuster kunnen bouwen en wonen.’

Hernieuwbare grondstoffen vormen de voornaamste uitdaging. ‘Afgelopen jaar werkten we samen met onze leverancier aan de ontwikkeling van biopellets’, zegt productiedirecteur Thomas Vantieghem. ‘Daarmee konden we onze eerste collectie lanceren met plantaardig materiaal in de toplaag geweven vinyl.’ Die zoektocht nam tijd in beslag, omdat het product niet mocht inboeten aan uitstraling, sterkte, milieuvriendelijkheid of andere eigenschappen.

Het is een must om actief te blijven investeren in duurzaamheid. Maar dat zullen we met de hele sector moeten doen.

Philippe Hanet
Gedelegeerd bestuurder 2TEC2

Ook de productiefaciliteiten duurzamer maken, was een belangrijk aandachtspunt. Alle productieactiviteiten werden in één fabriek geïntegreerd. Daarnaast investeerde 2TEC2 in 3.154 fotovoltaïsche panelen op zijn gebouwen en in een groot batterij-energieopslagsysteem (BESS). En het bouwde een geoptimaliseerd gesloten circuit voor energiehergebruik met een warmteterugwinningssysteem en gesloten waterkoelsysteem. De nodige vergunningen bijeensprokkelen, was een fikse uitdaging. ‘De betrokkenen overheidsinstanties zijn niet altijd goed op elkaar afgestemd en hebben nog weinig ervaring met die nieuwe batterij-technologie’, blikt Hanet terug.

2TEC2 heeft ook een recyclagefabriek bedacht en gebouwd, waarmee het zelfs materiaal van sectorgenoten of andere industrieën kan recycleren, een project dat bijna vijf jaar in beslag nam. ‘We willen uiteindelijk geen grondstoffen van virgin fossiele oorsprong meer gebruiken voor onze productsamenstelling’, zegt Vantieghem.

Op zoek naar partnerschappen

‘Vroeger stopte onze taak bij de aflevering van het product. Nu gaan wij tot de terugname en recyclage ervan, zodat de loop mooi rond is. We zitten nu in de fase waarin het essentieel is dat producten een tweede leven krijgen na gebruik door de consument. Wettelijk zullen er steeds meer verplichtingen komen,’ weet Hanet, ‘en architecten en grote bureaus stellen labels en certificaten in als maatstaf bij de keuze van leveranciers en producten. Het is een must om actief te blijven investeren. Dat zullen we met de hele sector moeten doen, één bedrijf kan dit niet alleen. De participatie van de overheid en andere spelers in de sector is noodzakelijk.’

Uiteraard hangt aan al die investeringen een stevig prijskaartje. ‘De investering in tijd, research en financiële middelen was al enorm en liep anderhalf jaar vertraging op. Dat maakte het voor onze financiële partner niet eenvoudig’, weet Hanet. ‘Maar BNP Paribas Fortis heeft zich hierin flexibel en meedenkend opgesteld. Onze contactpersonen bij de bank en de directieleden waren nauw betrokken. Dat partnership was cruciaal voor ons om deze stappen financieel te kunnen zetten.’

Advertentie
Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.