Organisaties, instellingen en bedrijven die groen slim integreren in hun gebouwen, maken die gebouwen aangenamer voor hun medewerkers, voor de omgeving en voor het klimaat. Zo is de daktuin van de Antwerp Management School ‘een multifunctionele en inspirerende ontmoetingsplek’, zegt Roel De Rijck van AMS.
Bij de realisatie van haar nieuwe campus op de voormalige OCMW-site aan de Lange Gasthuisstraat in het centrum van de stad, koos de Antwerp Management School er enkele jaren geleden voor om de historische panden en de nieuwbouw te versmelten tot één duurzaam geheel. ‘We hebben dit beschermde gebouw grondig gerestaureerd met de bedoeling de campus tegen 2030 volledig klimaatneutraal te kunnen runnen’, zegt Roel De Rijck, Campus Sustainability Officer bij Antwerp Management School.
Stad Antwerpen ondersteunt bedrijven die vergroenen met Klimaatpremie
Bedrijven en organisaties die, net zoals AMS, met groen aan de slag willen gaan op hun perceel, kunnen bij de stad terecht voor advies en een Klimaatpremie. Een adviseur bekijkt de plannen en rekent interessante ideeën door of verhoogt de ambities. Zo kan het voor het ene bedrijf interessanter zijn om te ontharden met groen en voor het andere bedrijf om een groendak met waterbuffer te voorzien of het regenwater op te vangen en te hergebruiken.
Voor advies en meer info over een Klimaatpremie, klik hier.
Licht, lucht, leven en leren
De aspecten ‘licht, lucht, leven en leren’ vormen de kern van het ontwerp. Die zijn volgens AMS cruciaal als je hoogwaardige opleidingen aanbiedt. Binnen die filosofie was een daktuin vanaf het eerste ontwerp een doelbewuste keuze. Aan de ene kant van de gebouwen zorgen grote glaspartijen voor een connectie met het bruisende stadscentrum. De riante ramen aan de andere kant kijken uit op de geïntegreerde daktuin.
‘De daktuin is volledig toegankelijk’, vertelt Roel De Rijck. ‘We hebben een terras van ongeveer vierhonderd vierkante meter waar we bijeenkomsten en events organiseren. Daarnaast hebben we nog een tuin van vijfhonderd vierkante meter met heel veel groen, een bijenkorf en banken waar medewerkers, studenten en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. Mensen spreken af om er te lunchen of ze ontmoeten elkaar daar spontaan. Sommigen studeren er of werken er met de laptop, omgeven door het groen.’
Park in de stad
Roel De Rijck vergelijkt de functie van de daktuin binnen de campus met die van een park in de stad. Het is een ontmoetingsplek voor zowel geplande als ongeplande gesprekken en activiteiten, waarbij het groen de motivatie verhoogt en de stress vermindert. ‘De tuin is ook een groene long in het centrum van een grootstad.’ Hij vergroot bijvoorbeeld de biodiversiteit, vangt regenwater op in plaats van het naar de riolering af te voeren en heeft een verkoelend effect op de nabije omgeving, wat positief is voor de mensen die er werken en wonen.
‘Elk lokaal en elke ruimte heeft contact met de buitenlucht en met het groen’
Groen bindmiddel
De duurzame tuin is voor AMS geen bijkomstigheid of een extraatje; bij het ontwerp van de nieuwe campus was hij zelfs het uitgangspunt. Roel De Rijck: ‘De rest van het ontwerp hebben we letterlijk rond de daktuin en ander groen gerealiseerd. Rond een patio met twee bomen hebben we bijvoorbeeld onze grootste aula en foyer gebouwd. Elk lokaal, elke ruimte heeft contact met de buitenlucht en met het groen.’ In die zin is de daktuin hét bindmiddel van de campus. AMS krijgt constant positieve reacties van bezoekers en andere organisaties, die geïnspireerd raken wanneer ze de daktuin zien en ervaren. ‘Dit is een onwaarschijnlijke troef’, besluit Roel De Rijck.