Redacteur Politiek

De manier waarop Madrid op de Catalaanse dromers van onafhankelijkheid reageert, is contraproductief. Maar ook het referendum zelf zit te wankel ineen om politiek bruikbaar te zijn.

Stel je voor dat de Belgische politie binnenvalt in de kantoren van de Vlaamse regering op het Martelaarsplein en elders in Brussel en Philippe Muyters in de gevangenis gooit. Dat is ongeveer wat gisteren in Catalonië gebeurde. De Spaanse guardia civil pakte negen topfiguren uit de Catalaanse deelstaatregering op, onder wie de staatssecretaris voor Economie, en hield ze aan omdat ze een referendum over Catalaanse onafhankelijk willen organiseren dat volgens de Spaanse wetgeving ongrondwettelijk is. Om dezelfde reden nam de Spaanse politie ook miljoenen stembiljetten in beslag.

Het leert hoe het publieke debat over onafhankelijkheid in Catalonië aan het ontsporen is. De kans is reëel dat de gemoederen de komende dagen nog verder verhitten, want de Catalanen trekken pas op 1 oktober naar hun - volgens Madrid illegale - stembus. Vrijwel zeker heeft de Spaanse regering door haar ingrijpen gisteren nog meer legitimiteit verloren bij de Catalanen en heeft ze olie op het vuur gegooid.

Advertentie

De vraag wie overdrijft, is echter niet zo eenvoudig te beantwoorden. Vanuit de Madrileense logica kan je redeneren dat een referendum om de Spaanse staat deels te ontmantelen tegen de Spaanse grondwet ingaat en dus bestreden moet worden. Tegen die juridisch waterdichte logica staat het argument dat een volk mag beslissen hoe het wordt bestuurd. Beide partijen kunnen zich zelfs beroepen op het internationaal publiek recht. Dat stelt dat de territoriale integriteit van een land niet mag worden verstoord, maar zegt ook dat alle volkeren het recht op zelfbeschikking hebben.

Wat in Catalonië gebeurt, is onbezonnen politiek avonturisme dat doet denken aan de slechtste momenten van de brexitcampagne.

De enige manier om die twee zienswijzes enigszins met elkaar te verzoenen, bestaat erin dat een regio zich op een ordelijke en doordachte manier afscheurt en daarin gesteund wordt door een grote en dus duurzame grondstroom binnen haar eigen bevolking. Maar zo loopt het niet in Noord-Spanje. De Catalaanse politici claimen dat als op 1 oktober meer dan de helft van de kiezers voor de onafhankelijkheid stemt, ze die de dag daarna zullen uitroepen.

De brexit heeft ons geleerd dat het zo simpel niet is. Politiek is niet te herleiden tot een ja of een nee op één vraag. Politiek gaat doorgaans over moeilijke afwegingen tussen véél voor- en nadelen, waardoor een complex en tijdrovend compromis nodig is.

Kan een regio zich dan nooit afscheuren? Toch wel, maar net zoals een parlement niet zomaar met een gewone stemming de grondwet kan veranderen, houdt het geen steek dat wel te doen met de onafhankelijkheid van een deelstaat.

Een legale onafhankelijkheidsstrijd kan er daarom als volgt uitzien: laat twee derde van de kiezers in een regio een mandaat geven aan hun regering om over onafhankelijkheid te onderhandelen. Laat die regering vervolgens een plan opstellen hoe ze haar banken zal overeind houden, de staatsschuld zal verdelen, haar sociale zekerheid zal organiseren en hoe ze haar toekomst ziet in de EU en/of de NAVO. En laat de bevolking vervolgens over dat plan, na verkiezingen, nog eens stemmen.

Advertentie

Wat in Catalonië gebeurt, is in dat licht onbezonnen politiek avonturisme dat doet denken aan de slechtste momenten van de brexitcampagne. Maar de reactie van Madrid maakt de situatie helaas niet beter.

Advertentie
Amerikaans president Donald Trump maakte woensdagavond bekend welke tarieven hij aan welke landen wil opleggen. Voor de Europese Unie komt er een algemene importheffing van 20 procent.
Europa
De Verenigde Staten leggen Europese producten een invoerheffing van 20 procent op omdat de Europese Unie zelf een tarief van 39 procent zou hanteren op producten uit de VS. Maar dat laatste klopt niet. Het werkelijke tarief bedraagt amper 1 tot 5 procent.

In het nieuws

Alle artikels meer
Duizenden voormalige Audi-werknemers trokken donderdag naar Anderlecht voor een jobdag.
Op de jobbeurs van Audi: ‘Hier zijn veel bedrijven, maar ze verwijzen je wel vaak door naar hun website’
Terwijl in Vorst de laatste werknemers de sluiting van de Audi-fabriek afhandelen, speurden duizenden van hun collega's donderdag naar een nieuwe job op de jobbeurs in Anderlecht. 'Het is ironisch. Wat in de fabriek niet meer kon, kan hier wel: iedereen nog eens samen zien, en het hoofdstuk kunnen afsluiten.'
Gesponsorde inhoud