opinie

Zelfstandigenstatuut perfect verenigbaar met erkenning als beroepsjournalist

Algemeen secretaris Vlaamse Vereniging van Journalisten

Het zelfstandigenstatuut is perfect verenigbaar is met journalistieke erkenning. Ondernemende laatbloeiers zoals Luc Haekens worden dus niet meteen de deur gewezen.

Heel af en toe laait de discussie over de erkenning als beroepsjournalist op. Afgelopen weekend gebeurde dat in De Tijd met de column van Luc Haekens. Tijd om enkele zaken scherp te stellen.

Eerst en vooral: het zelfstandigenstatuut leidt niet tot de onmogelijkheid om erkend te worden of tot de intrekking van een bestaande erkenning. Een kwart van de erkende journalisten en stagiairs - aanstormende beroepsjournalisten zeg maar - werkt als ondernemer. Het zelfstandigenstatuut is dus perfect verenigbaar met journalistieke erkenning. 'Ondernemende laatbloeiers' - zelfs 'met een hekel aan hokjesdenken' - worden dus niet meteen de deur gewezen.

Advertentie

Wel essentieel zijn de voorwaarden die verankerd zijn in de wet van 30 december 1963. Twee pijlers zijn cruciaal. Ten eerste moet journalistiek het hoofdberoep zijn. Doorslaggevend in die beoordeling is de tijdsbesteding. In mindere mate ook de inkomsten. Daarnaast mag een beroepsjournalist geen commerciële nevenactiviteiten hebben die de onafhankelijkheid in gevaar brengen.

Die verwijzing naar onafhankelijkheid is belangrijk, omdat journalisten die soms noodgedwongen andere oorden moeten opzoeken op die manier toch in aanmerking kunnen komen om erkend te worden. Die onafhankelijkheid is een hoog goed. Je vindt ze ook terug in de deontologische code van de Raad voor de Journalistiek.

Deze en andere krijtlijnen voor de beoordeling van de erkenningsdossiers zijn raadpleegbaar op cebj.be, de website van de erkenningscommissie.

Tot slot nog dit: de erkenningscommissie telt vertegenwoordigers uit de hele sector. Het zijn vrijwilligers met tonnen ervaring. Aan meer diverse kandidaten zou ik zeggen: versterk onze rangen. En aan Luc: je bevindt je in de juiste leeftijdsklasse, kom er gerust bij!

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Minister-president Matthias Diependaele (N-VA) noemt zichzelf de ‘hoeder van de Vlaamse welvaart’.
Vlaamse regering zet vaart achter plan voor industrie
De Vlaamse regering bereidt een reeks maatregelen voor om de concurrentiekracht van de industrie, die al jaren kwakkelt, te versterken. Ze wil het aanbod aan bedrijventerreinen opkrikken, de regeldruk voor vergunningen beperken en werk maken van een eigen defensie-industrie.
Gesponsorde inhoud