Lloyd's komt niet toevallig naar Brussel
Veel steden maken kans om financiële spelers uit de Londense City te verleiden, maar ook de Brusselse troeven blijken niet zo slecht. We moeten onze sterkte benadrukken om bruggen te bouwen en verschillende partijen bijeen te brengen.
Door Wim De Waele en Pierre Berger, respectievelijk CEO van het fintechplatform B-hive en partner van het zakenadvocatenkantoor Baker & McKenzie
De financiële sector is uitermate gevoelig voor ontwikkelingen op monetair, politiek, economisch, technologisch en geopolitiek vlak. Het beste bewijs is de komst naar Brussel van Lloyd’s of London, de grootste verzekeringsmarkt ter wereld. Uitgerekend op de dag dat premier Theresa May de aanvraag tekende om met het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te treden, kondigde Lloyd’s aan dat het een deel van zijn activiteiten naar Brussel verhuist.
We hebben in België vaak betere bedrijven, spelers of oplossingen dan onze noorderburen, maar we weten ons dikwijls minder goed te verkopen.
Ongetwijfeld zullen de volgende maanden ook andere financiële spelers conclusies trekken uit de geplande brexit. Door het vertrek van het VK uit de EU dreigt een groot aantal financiële instellingen zijn makkelijke toegang tot de Europa te verliezen. Als het gaat om die activiteiten uit de Londense City over te nemen, staan steden als Dublin, Amsterdam, Parijs of Frankfurt traditioneel hoog gerangschikt.
Toch is het niet toevallig dat Lloyd’s voor Brussel kiest. We hebben dan ook een aantal mooie troeven. Alleen Washington DC heeft bijvoorbeeld een groter aantal diplomaten per hoofd van de bevolking dan Brussel. Zeker in tijden van geopolitieke onzekerheid is dat een groot voordeel.
Wie zich in Brussel vestigt, zit dicht in de buurt van regelgevers, controlerende instanties en Europese beleidsmakers. Bovendien is Brussel de thuisbasis voor grote spelers in financiëlemarktinfrastructuur zoals Swift, Euroclear, Bank of New York Mellon en Mastercard. Bovendien heeft het een aantal banken en verzekeraars met een sterke digitale strategie.
Hard werk
België heeft ook een professionaliserende scale-upcommunity die voornamelijk business-to-business georiënteerd is en zich richt op financiële spelers als klanten en partners.
In januari trokken minister van Financiën Johan Van Overtveldt, het techplatform B-hive en een fintechdelegatie naar Londen en ondertekenden er een samenwerkingsakkoord met Innovate Finance, de lokale fintechhub. Dat paste in een breder initiatief om Brussel als financieel centrum op de radar te krijgen van de beslissingsnemers in de City. Het afgelopen jaar werd achter de schermen dan ook hard gewerkt aan het imago van Brussel in deze sector.
De financiële sector gaat wereldwijd door een fundamentele digitale transformatie die de bestaande businessmodellen grondig dooreenschudt. Banken en verzekeraars evolueren van traditionele financiële dienstverleners naar digitale platformen die naast hun basisaanbod bijkomende diensten aanbieden, in vele gevallen in een partnership met technologische ondernemingen. Het zal eropaan komen samen te werken om de kansen te grijpen die deze evolutie biedt.
Ambities
Naast een toekomstvisie en een goed samenwerkingsmodel is het ook cruciaal dat we goed communiceren. We hebben in België vaak betere bedrijven, spelers of oplossingen dan onze noorderburen, maar we weten ons dikwijls minder goed te verkopen. We krijgen vaak het verwijt dat het België ontbreekt aan een grote strategie of aan geopolitieke ambities. Tegelijk is dat ook een van de redenen waarom zoveel internationale instellingen zich uitgerekend in Brussel hebben gevestigd. Het imago van België als knooppunt en bruggenbouwer is een veel grotere sterkte dan we vaak beseffen.
We krijgen vaak het verwijt dat het België ontbreekt aan een grote strategie of aan geopolitieke ambities. Tegelijk is dat ook een van de redenen waarom zoveel internationale instellingen zich uitgerekend in Brussel hebben gevestigd
Wij geloven niet in zero sum games, maar in positive sum games. Het gaat er niet over om activiteiten naar Brussel te halen ten koste van andere steden of financiële centra. Het is uitgerekend ons vermogen om bruggen te bouwen en verschillende partijen bij mekaar te brengen dat we als sterkte moeten inzetten.
We moeten niet blijven wachten tot andere partijen zich spontaan in Brussel komen vestigen. We gaan binnenkort zelf ook actief bruggen bouwen met andere locaties, onder meer met Londen, Tel Aviv en Singapore. De komst van Lloyd’s kunnen we voorleggen als een mooi bewijs dat Brussel voldoende troeven heeft.
Meest gelezen
- 1 Fabien Pinckaers, de man achter miljardenbedrijf Odoo: ‘Ons grote geluk is dat de concurrentie shit is’
- 2 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 Belgische olie-invoer spekt Russische oorlogskas en Poetins paleis
- 5 Chinees gepoker met grondstoffen kan Europa zuur opbreken