Plannen voor Belgische proeffabriek voor kweekvet
MeaTech 3D plant in België een proeffabriek voor kweekkippenvet. De productie moet in 2022 beginnen. Het Israëlische kweekvleesbedrijf belandde in België na de overname van het bedrijf van de Belg Dirk von Heinrichshorst.
In de hang naar gezonder, duurzamer en diervriendelijker eten zitten vegetarische vleesvervangers al lang in de lift. Minder ontwikkeld is de sector van het kweekvlees: vlees dat in labo's gekweekt wordt en waarvoor geen of amper dierlijk materiaal nodig is.
In België staat kweekvlees nog in de kinderschoenen. Maar dat kan snel veranderen. Het Israëlische kweekvleesbedrijf MeaTech 3D kondigt aan dat het een proeffabriek opent in Antwerpen. Die moet volgend jaar al beginnen met de productie van gekweekt kippenvet.
Dat de Israëli's voor ons land kiezen komt doordat ze hier actief zijn met het Antwerpse bedrijf Peace Of Meat. Dat werd twee jaar geleden opgericht door onder anderen de Belg Dirk von Heinrichshorst. Zijn bedrijf ontwikkelde samen met de KU Leuven een technologie om dierlijke vetten te produceren uit stamcellen, meer specifiek vetten van kippen en eenden. De Vlaamse overheid hielp het project met een subsidie van 3,6 miljoen euro.
Kasteel
Het was Von Heinrichshorsts eerste stap in de wereld van het kweekvlees. Hij heeft er een carrière opzitten als IT'er. Samen met zijn echtgenote organiseerde hij ook bals en probeerde hij in 2007 zonder succes een Nieuw-Zeelands bier te lanceren in België. Een tijdlang baatte hij ook het Duitse kasteel Heinrichshorst uit, en paste in die tijd zijn naam aan. Hij werd geboren als Dirk Standaert.
Enkele jaren geleden wekte kweekvlees zijn interesse, met dank aan een bevriend kunstenaarsduo. ‘Ze wilden kunstvlees maken en vroegen of ik kon helpen. Dat is op niets uitgedraaid, maar ik raakte geïnteresseerd', zei Von Heinrichshorst twee jaar geleden in De Tijd. 'Na enkele cursussen aan de universiteit dacht ik: ik zet zelf iets op poten.' Hij begon met Peace of Meat en nam zich voor in 2024 een eerste product in de winkelrekken te krijgen.
Zijn plannen wekten de interesse van MeaTech 3D. Dat kocht Peace of Meat eind vorig jaar voor 15 miljoen euro. Von Heinrichshorst is nog altijd de CEO van Peace of Meat.
100.000 ton per jaar
Het is niet bekend hoeveel het bedrijf investeert in de nieuwe fabriek of hoe groot die wordt. MeaTech verkiest daarover geen commentaar te geven. Vorig jaar zei Eva Sommer, de medeoprichtster van Peace of Meat, aan de website Kweekvlees.be (een initiatief van de dierenrechtenorganisatie Gaia) dat het bedrijf zich toelegt op de technologie om 100.000 ton kweekvet per jaar te kunnen produceren.
Volgens MeaTech kan kweekkippenvet worden gebruikt om plantgebaseerde vleesvervangers meer smaak en textuur te geven en een beter gevoel in de mond. De proeffabriek dient in eerste instantie om het kunnen van het bedrijf te tonen aan potentiële klanten. Op termijn wil MeaTech er ook zijn eigen technologie inzetten: met 3D-bioprinting echte stukken kweekvlees maken.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Fabien Pinckaers, de man achter miljardenbedrijf Odoo: ‘Ons grote geluk is dat de concurrentie shit is’
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 De Croo en De Wever schuiven hete aardappel van budget ziekteverzekering naar elkaar door
- 5 Belgische olie-invoer spekt Russische oorlogskas en Poetins paleis