Belegger ziet AB InBev-glas halfvol
Door de coronacrisis voert AB InBev in Afrika een waardevermindering door van 2,5 miljard dollar (2,1 miljard euro). Beleggers putten echter moed uit de bierverkoop, die in juni weer begon aan te trekken.
AB InBev zal in Afrika niet zo hard kunnen groeien als 's werelds grootste brouwer voor de coronacrisis hoopte. Daarom voert het bedrijf een waardevermindering van 2,5 miljard dollar door. 'We kwamen tot de conclusie dat de geschatte realiseerbare waarde van de dochters in Zuid-Afrika en de rest van Afrika onder hun boekwaarde ligt', zegt het bedrijf in een mededeling. De afboeking is puur boekhoudkundig, en zorgt niet voor een cashuitstroom bij het bedrijf.
De demarche wijst erop dat de mega-overname van AB InBevs voormalige rivaal SABMiller te duur was. AB InBev nam SABMiller in 2016 voor omgerekend 102 miljard dollar over. De brouwer van Stella Artois kocht het Brits-Zuid-Afrikaanse bedrijf wegens zijn sterke positie in Afrika.
Eerder werd al duidelijk dat CEO Carlos Brito zich mispakte aan die overname. In januari - vlak voor de coronacrisis uitbrak - was het aandeel 40 procent minder waard dan begin 2016.
Dat was een gevolg van de hoge schuldenberg die AB InBev overhield aan de overname. Die schuldenberg stijgt relatief gezien fors door de coronacrisis. AB InBev begon 2020 met schulden die vier keer hoger lagen dan de brutobedrijfswinst (ebitda). In juni steeg die schuldenhefboom naar 4,86 keer.
Corona
De reden is de loodzware impact van corona, die in de hele wereld leidde tot gesloten cafés en zelfs een verbod op de verkoop van alcohol in Zuid-Afrika. AB InBev slaagde er nipt in zijn Zuid-Afrikaanse ebitda positief te houden. In Mexico mocht AB InBev twee maanden geen bier brouwen. De kwartaalvolumes daalden er met 38 procent en de ebitda met 47 procent.
Elders was de schade beperkter, maar nog altijd groot. De groepsomzet van AB InBev daalde in het tweede kwartaal met 17,7 procent. Ook in liters verkocht de brouwer 17,1 procent minder. Belangrijk was wel dat de impact van de pandemie doorheen het kwartaal verminderde: terwijl de verkoop in april nog bijna een derde zakte en in mei met 21 procent, was er in juni een klein herstel van 1 procent. Dat straaltje hoop helpt het aandeel AB InBev in Brussel aan stevige koerswinst. Analisten wijzen er wel op dat in juni de heropbouw van de voorraden bij de horeca een grote rol speelde, en dat de hogere verkoop op jaarbasis niet noodzakelijk een hoger bierverbruik weerspiegelt.
Door de fors lagere verkoop daalde de ebitda - belangrijk voor de schuldgraad - met 34,1 procent. Dat is wel minder dan analisten hadden gevreesd, blijkt uit de consensus die het bedrijf samenstelde. De beurswaarnemers hielden rekening met een omzetdaling van 23 procent en met een 36 procent lagere ebitda.
Alcoholverbod
Netto bleef AB InBev nipt in de zwarte cijfers. Dat komt vooral omdat de miljardenafboeking deels werd gecompenseerd door de meerwaarde van 1,9 miljard dollar op de verkoop van de Australische dochter. De nettowinst zakte wel ruim 90 procent, van 2,48 miljard dollar naar 351 miljoen dollar of 0,18 dollar per aandeel.
Voor het huidige kwartaal geeft AB InBev - tegen zijn gewoonte in - geen vooruitblik. Maar het is duidelijk dat corona het bedrijf parten blijft spelen. Midden juli legde de Zuid-Afrikaanse regering de verkoop van alcohol opnieuw aan banden. En ook in Europa flakkert het virus weer op.
Meest gelezen
- 1 Belgische private banken beheren voor het eerst meer dan 500 miljard euro
- 2 De Croo en Van der Straeten vangen bot in laatste rondje benoemingen
- 3 Dubai, waar drugsbazen onder elkaar vastgoed verkopen
- 4 Eerste koudeprik doet Europa ongezien fors naar gasreserves grijpen
- 5 N-VA wil roerende voorheffing en vrijstelling op spaarboekje verdubbelen