Advertentie

Spanjaarden lonken naar Devos & Lemmens

Het Belgische Continental foods is bekend van merken als Devos & Lemmens, Royco, Liebig en De Blauwe Hand. ©BELGA

Het Spaanse voedingsbedrijf GB Foods is een van de gegadigden voor de overname van het Belgische Continental Foods.

In de komende week zouden de Spanjaarden al een bod op tafel leggen voor de Belgische eigenaar van Devos & Lemmens, Aïki en Royco. GB Foods is evenwel niet de enige geïnteresseerde partij. Het zou nog concurrentie hebben van twee andere, niet nader genoemde kandidaat-kopers, melden verschillende bronnen aan De Tijd.  

1 miljard
De verkoop van Continental Foods kan tot 1 miljard euro opleveren, terwijl huidig eigenaar CVC er in 2013 maar 400 miljoen euro voor betaalde.

GB Foods en Continental Foods zijn bijzonder complementair op geografisch vlak. De Spanjaarden zijn actief in Spanje, Italië, Nederland, Rusland en dertig landen in Afrika en het Midden-Oosten. Continetal Foods is aanwezig in Frankrijk, Duitsland, België en Scandinavië.

Advertentie

Qua assortiment zijn beide bedrijven erg gelijkaardig. Ze maken allebei sauzen, soep en kant-en-klare maaltijden. De bekendstse merken van GB Foods zijn Gallina Blanca, Grand'Italia en Jumbo.

Met 1 miljard euro omzet is GB Foods - een onderdeel van de familiale holding Agrolimen - meer dan dubbel zo groot als Continental Foods, dat 400 miljoen euro omzet boekt. GB Foods stelt met 2.400 werknemers ook dubbel zoveel mensen tewerk.

CONTINENTAL FOODS
  • Hoofdzetel: Puurs
  • Werknemers: 1.000
  • Omzet: 400 miljoen euro
  • Merken: Devos & Lemmes, Royco, Liebig, DéliSoup, OXO, V8
  • Fabrieken: 3 (waarvan de grootste in Puurs)
  • Eigenaar: CVC (private equity)
  • Verwachte verkoopsom: 1 miljard euro

 

Continental Foods, dat zijn hoofdkantoor en zijn voornaamste fabriek in Puurs heeft, staat sinds april te koop. De huidige eigenaar van het Puurse bedrijf is het investeringsfonds CVC. Die nam in 2013 de voormalige Europese divisie van voedingsreus Campbell over.

Volgens betrokkenen kan de verkoop 1 miljard euro opleveren, terwijl CVC er destijds 'slechts' 400 miljoen euro voor betaalde. Bovendien haalde CVC dankzij kapitaalverminderingen al 200 miljoen euro uit het bedrijf.

Grote schoonmaak

Het investeringsfonds hield een grote schoonmaak bij het bedrijf uit Puurs. Sinds de overname steeg de operationele kasstroom (ebitda) van 50 miljoen euro naar 81 miljoen euro. De omzet bleef stabiel.

Advertentie

CVC sloot de Zweedse fabriek van Continental Foods en bracht de productie over naar de fabriek in Puurs. Tegelijk investeerde het 30 miljoen euro in de vernieuwing van de opgeleefde fabriek, die vlak bij de A12 ligt. Het productievolume nam er met 40 procent toe en de productiekosten werden door automatisering verlaagd.

De strategie werd ook aangepast. Vroeger kwam 15 procent van de omzet van de productie van huismerken van supermarkten. Die moeten goedkoop zijn en daardoor is er weinig winst mee te maken.

Continental Foods zette contracten voor supermarktmerken stop en focuste meer op zijn eigen merken, waarmee meer winst te maken valt. Tegenwoordig komt nog maar 5 procent van de omzet van supermarkthuismerken.

Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud