Meer vraag dan aanbod bij uitgifte hybride obligaties Proximus
Telecomgroep Proximus heeft 700 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van hybride obligaties. De vraag was groter dan het aanbod.
Volgens Proximus was het orderboek voor meer dan 1,6 miljard euro gevuld (2,3 keer overingetekend) en werd de uitgifte geplaatst bij ruim 125 Europese institutionele beleggers. Het noemt dat 'een bewijs van de kwaliteit en sterkte van Proximus' kredietpositie bij investeerders'. De emissie gebeurt tegen de achtergrond van een kwakkelende beurskoers, stijgende schulden en minder goede scores bij de ratingbureaus zoals Moody's.
De hybride obligaties houden het midden tussen klassieke bedrijfsobligaties en aandelen: ze combineren een coupon met de afwezigheid van een einddatum.
Het is de eerste keer dat het bedrijf hybride obligaties op de markt brengt. Andere telecomperatoren in Europa en Belgische bedrijven buiten de sector deden dat al eerder. De effecten heten hybride omdat ze het midden houden tussen klassieke bedrijfsobligaties en aandelen. Ze combineren een coupon (obligaties) met de afwezigheid van een einddatum (aandelen).
Ambitieuze investeringen
Ze zijn achtergesteld, eeuwigdurend en zullen aanvankelijk een vaste rentecoupon hebben van 4,75 procent tot 2 oktober 2031. Dat is de eerste herzieningsdatum. De herziening zal plaatsvinden op die datum en om de vijf jaar daarna. De schuldbewijzen zijn opvraagbaar vanaf 2 juli 2031 tot de eerste herzieningsdatum en op elke daaropvolgende datum van intrestbetalingen. Door het achtergestelde karakter is de coupon hoger en de rating lager dan bij een achtergestelde obligatie.
Proximus heeft het geld nodig voor 'algemene bedrijfsdoeleinden'. 'Het aanbod zal de kapitaalstructuur van Proximus versterken, na de recente overnames en de ambitieuze netwerkinvesteringen', luidt het. Die overnames zijn het Indiase Route Mobile en het resterende belang in glasvezelalliantie Fiberklaar. De investeringen zijn die in glasvezel.
Meest gelezen
- 1 Na bijna zes maanden blijft De Wever zelfde rondje draaien
- 2 Voedingsreus Cargill schrapt duizenden jobs, in België verdwijnen 164 banen
- 3 Geen cookies? Dat is dan 3,99 euro per maand, overweegt DPG Media
- 4 Chaos in Zuid-Korea nadat president onverwacht staat van beleg heeft afgekondigd
- 5 De vijf koppijndossiers van het onthoofde Stellantis