Advertentie

Telenet demonstreert veel hogere downloadsnelheid met nieuwe technologie

©Peter Hilz

Vanaf 2024 begint Telenet met de uitrol van de Docsis 4.0-technologie. Daardoor kan het de capaciteit van zijn hybride netwerk, dat uit glasvezel- en coaxkabels bestaat, optrekken.

Tijdens een demonstratie toonde Telenet hoe het downloadsnelheden van 8,5 gigabit per seconde zal kunnen garanderen op zijn hybride netwerk van glasvezel- en coaxkabel. Die laatste kabel dient meestal voor het laatste stuk van de straatkant tot in de huiskamer. 'Dit is een Europese primeur', zegt Micha Berger, chef technologie bij Telenet.

Ter vergelijking: vandaag biedt Telenet klanten op zijn hele netwerk downloadsnelheden van 1 gigabit per seconde (Gbps) aan. Met de huidige kabeltechnologie (Docsis 3.1) zijn snelheden van 2,5 Gbps mogelijk. Het telecombedrijf uit Mechelen kondigt binnenkort de uitrol aan van nieuwe modems die zulke snelheden aankunnen. Er zijn al tests op beperkte schaal aan de gang.

Advertentie

Zelfde als glasvezel

De demonstratie is belangrijk voor Telenet om te tonen hoe performant zijn hybride glasvezel/coaxnetwerk is. Zeker nu concurrent Proximus de druk opdrijft door in heel België voetpaden open te breken om zijn oud en traag kopernetwerk te vervangen door glasvezel. Het wil tegen 2028 70 procent van alle Belgen van een glasvezelaansluiting voorzien. Vandaag ligt de dekking rond 15 procent. Glasvezelnetwerken beloven een snelheid van 10 Gbps.

De demo moest ook duidelijk maken waarom Telenet blijft geloven in coaxaansluitingen bij mensen thuis. Tijdens de demo werd Docsis 4.0 in de schaal gelegd met glasvezeltechnologie. 'Onze kabeltechnologie toont dezelfde downloadsnelheden als full fiber', zegt Berger.

Akkoord met Fluvius

Berger zegt dat Telenet een gecombineerde strategie volgt en het netwerk blijft optimaliseren. 'Dankzij technologische innovatie blijven coaxkabels in staat om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen, ook in de toekomst', zegt Berger. Hij benadrukt dat de innovatie van Telenet niet stopt aan de voordeur. 'We investeren in hard- en software die netwerken zo performant en betrouwbaar mogelijk moeten maken.' Denk aan betere netwerkbeveiliging.

Telenet onderhandelt nog altijd met de infrastructuurbeheerder Fluvius om zijn vast netwerk onder te brengen in een nieuwe joint venture. Fluvius is eigenaar van een derde van het kabelnetwerk in Vlaanderen, Telenet heeft de rest. 'Het zou dom zijn als we niet bekijken hoe we samen de grote investeringen in dat netwerk aanpakken', zegt Berger. Hoe die gesprekken verlopen, wilde hij niet zeggen.

Advertentie

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Grootaandeelhouder Hein Deprez, de bezieler van Greenyard, heeft een financiële bondgenoot in de arm genomen om het bedrijf van de beurs te halen.
Beursexit fruit- en groentereus Greenyard in de maak
Hein Deprez, de sterke man en oprichter van Greenyard, wil het fruit- en groentebedrijf samen met een financiële investeerder van de Brusselse beurs halen. Dat vernam De Tijd. Greenyard is een belangrijke leverancier voor supermarkten en horecazaken en is goed voor een omzet van 5,1 miljard euro.
Gesponsorde inhoud