Musk gooit resem journalisten van Twitter
Elon Musk laat zich opnieuw gelden als de eigenaar van het sociaal netwerk Twitter. Het platform heeft de accounts van een reeks journalisten die Musk coveren opgeschort. Ze zouden over zijn locatie hebben bericht.
Ryan Mac van The New York Times, Drew Harwell van The Washington Post, Donie O'Sullivan van CNN, Matt Binder van Mashable en Micah Lee van The Intercept. Het zijn maar enkele voorbeelden van bekende journalisten die sinds vannacht hun Twitter-account niet meer kunnen gebruiken.
Geen van de geschorste journalisten zegt te weten waarom hun account in de ban werd gedaan. Volgens Twitter-eigenaar Elon Musk gaat het over het overtreden van een nieuwe regel rond 'doxxing', internetjargon voor het publiek maken van gevoelige persoonlijke informatie met slechte bedoelingen.
Musk berichtte woensdag dat een auto die zijn jonge kind 'X' vervoerde, werd belaagd door een stalker die dacht dat hij in het voertuig zat. Daarop schorste hij het account @elonjet, een pagina die automatisch de openbare vluchtgegevens van zijn privéjet tweet, omdat dat een risico zou vormen voor de veiligheid van zijn familie. Daarbij werd de nieuwe regel rond doxxing in het leven geroepen, zonder dat die precies werd gedefinieerd.
Daarmee keerde Musk zijn kar 180 graden, nadat hij zichzelf eerder dit jaar tot 'free speech absolutist' had uitgeroepen. Hij zei toen dat het principe van vrije meningsuiting voor hem zo heilig was dat 'het zich uitstrekt tot het niet verbieden van het account dat mijn vliegtuig volgt'.
Pers
Hoe de journalisten de nieuwe regel precies overtraden, is niet meteen duidelijk. Voor hun werk berichtten ze over het geschorste account @elonjet en hoe de tiener achter dat account was uitgeweken naar het Twitter-alternatief Mastodon. Op welke manier dat doxxing is, is voor de betrokken nieuwsorganisaties een raadsel. Musk beweert dat de journalisten realtime over zijn exacte locatie hadden bericht.
Hoe het op een platform dat in essentie draait om realtime beleving mogelijk wordt om aan journalistiek te doen zonder daarbij ook af en toe locaties te delen, is de vraag die Musk en Twitter nu moeten afbakenen. De betrokken nieuwsorganisaties noemen de actie van Musk 'uiterst betwijfelbaar' en hopen op een afdoende uitleg.
Vlamemoji
Of die er komt, is nog maar de vraag. In een reactie op een Twitteraar die het 'erg entertainend' noemde dat 'de mainstream media een meltdown hebben', reageerde Musk enthousiast met enkele vlam-emoji's.
En toen Musk plots een Twitter Spaces - het audioluik van Twitter - van Buzzfeed-journaliste Katie Notopoulos binnenviel om het over de kwestie te hebben, slaagde hij er ook niet in een overtuigende uitleg te geven. Veel verder dan 'you doxx, you get banned' kwam het daar niet. Nadat hij kritische vragen had gekregen over wat de journalisten precies hadden gedaan, droop Musk zonder antwoord weer af (beluister het fragment hieronder).
Volgens Musk zelf zijn de journalisten hun account niet definitief kwijt. In commentaar op Twitter heeft hij het over een schorsing van zeven dagen, 'omdat een tijdje weg zijn van Twitter goed is voor de ziel'.
De actie van Musk onderstreept nog eens hoe het platform vandaag overgeleverd is aan de persoonlijke grillen van zijn eigenaar. In oktober liet Musk weten dat hij een 'raad der wijzen' zou instellen om over deze soort beslissingen te gaan. Die kwam er voorlopig niet. Integendeel: Musk maakte deze week een einde aan een bestaand adviesorgaan dat Twitter bijstond in beleid over zaken als intimidatie, pesterijen en kindermisbruik.
De beslissing van Twitter is in Brussel niet onopgemerkt voorbijgegaan. De Europese Commissie waarschuwt het socialemediaplatform dat arbitraire beslissingen onder de nieuwe wet inzake digitale diensten (DSA) niet toegelaten zijn en tot sancties kunnen leiden.
'Het nieuws dat Twitter journalisten willekeurig geschorst heeft, is verontrustend', tweette Vera Jourova, vicevoorzitster van de Commissie en bevoegd voor Waarden en Transparantie. 'De Europese wet inzake digitale diensten (die exact een maand geleden in werking trad, red.) vereist respect voor de mediavrijheid en de fundamentele rechten. Elon Musk moet dat beseffen. Er zijn rode lijnen. En sancties, binnenkort.'
Een Commissiewoordvoerder verduidelijkte vrijdagmiddag dat de nieuwe Europese wetgeving voorschrijft dat platformen als Twitter duidelijke gebruiksvoorwaarden moet hanteren. Abonnees die geschorst of uitgesloten worden, moeten daar een goede reden voor krijgen en moeten die beslissing ook kunnen aanvechten. Dat alles moet gebeuren binnen het kader van de Europese wet, die arbitraire en discriminerende beslissingen verbiedt.
Als er toch ingegrepen wordt, moet dat proportioneel zijn en moeten de fundamentele vrijheden steeds gerespecteerd worden. Bedrijven die de voorschriften van de wet inzake digitale diensten niet naleven, kunnen een boete krijgen die oploopt tot 6 procent van hun wereldwijde omzet.
Wat vindt u van de beslissingen van Musk?
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Vlamingen met buitenlands vastgoed verliezen voordeel bij aankoop gezinswoning
- 3 Vlaamse regering bikkelt over vermogenstoets voor renovatiepremies
- 4 Van 365-yoghurt tot Cara Pils: huismerken als geheim wapen van de supermarkten
- 5 Onverwachte krimp Europese economie duwt euro naar laagste peil in twee jaar