Google verwijt Commissie macht van Apple te negeren
Google verweert zich deze week tegen een miljardenboete opgelegd door de Europese Commissie. De zoekgigant zegt dat de Commissie dwaalt omdat ze geen oog heeft voor de macht van Apple.
Google, een onderdeel van het bedrijf Alphabet, verzet zich tegen een boete van 4,34 miljard euro opgelegd door de Europese Commissie. De Commissie vindt dat Google het mobiele besturingssysteem Android sinds 2011 misbruikt om rivalen te dwarsbomen en zijn dominantie op de zoekmarkt te betonneren.
- Google vecht een miljardenboete wegens anti-concurrentieel gedrag aan, opgelegd door de Europese Commissie.
- Volgens de Commissie misbruikt Google het besturingssysteem Android om concurrenten de pas af te snijden en de mobiele zoekmarkt volledig te domineren.
- Google zegt dat de Commissie daarbij de markt te eng definieert en geen oog heeft voor de concurrentie tussen Android en het systeem van Apple.
- De debatten lopen nog een hele week voor het Gerecht van het Europese Hof van Justitie. Een uitspraak wordt volgend jaar verwacht.
Margrethe Vestager, de commissaris die waakt over Mededinging in de EU, voert een heftige campagne tegen de dominantie van de Amerikaanse techgiganten. Daarbij horen niet alleen nieuwe regels maar ook torenhoge boetes. Google kreeg in totaal al meer dan 8,2 miljard euro aan boetes te slikken. Over de machtspositie van Google in de sector van de digitale advertenties loopt nog een onderzoek.
Apple
De Commissie sluit de ogen voor de reële concurrentiedynamiek in deze sector, die tussen Apple en Android.
Maandag zei Google voor het Gerecht van het Hof van Justitie van de Europese Unie dat de regelgevers de concurrent Apple buiten beschouwing laten. Vertegenwoordigers van Google zeiden de vijf rechters dat Android helemaal geen nadeel berokkent aan concurrenten en gebruikers.
'De Commissie sluit de ogen voor de reële concurrentiedynamiek in deze sector, die tussen Apple en Android', argumenteerde Matthew Pickford, de advocaat van Google. De Commissie definieert de markt te eng en heeft onvoldoende oog voor het heel machtige Apple, aldus de advocaat. Daardoor kwam de Commissie volgens Google tot de verkeerde conclusie dat het bedrijf dominant is in mobiele besturingssystemen en appwinkels.
De Commissie is het daar niet mee eens. Apple heeft in vergelijking met Android een klein marktaandeel, zei Nicholas Khan, de advocaat van de Commissie. Een kleine 70 procent van de Europese smartphones draait op Android en Google heeft een marktaandeel van iets onder 97 procent op de mobiele zoekmarkt.
Het gedrag van Google ontnam de concurrentie elke kans .
'Het gedrag van Google ontnam de concurrentie elke kans', zei Khan. Hij verwees naar overeenkomsten waarbij smartphonemakers werden verplicht de zoekmachine van Google op hun toestellen te installeren, net als de Chrome-browser en de Google Play-appwinkel. Ook werd betaald om alleen de zoekmachine van Google te pre-installeren.
Gratis
Smartphonemakers kunnen Android gratis gebruiken. Het besturingssysteem staat op 80 procent van alle smartphones wereldwijd.
De Duitse smartphonemaker Gigaset Communications GmbH, die Google steunt, zei dat zijn succes te danken is aan het open platform van Android. De beslissing van de Commissie heeft een negatieve invloed op de zaken van het Duitse bedrijf. 'De licentievergoeding voor de Play Store die Google wegens de aangevochten beslissing nu vraagt, vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van de prijs van de Gigaset-smartphones.'
Een heel ander geluid was te horen bij de lobbygroep FairSearch, die het hele dossier bij de Commissie op gang bracht. 'Google trok smartphonemakers aan met een zogezegd gratis en opensourcebesturingssysteem dat gesubsidieerd wordt door zijn zoekmonopolie, alleen om dat systeem af te sluiten voor de concurrentie door een web van beperkingen', zei de advocaat Thomas Vinje.
De zaak wordt nog de rest van de week gepleit. Een uitspraak komt er wellicht volgend jaar. In de VS wordt de zaak met aandacht gevolgd, omdat ook daar onderzoeken lopen naar de machtspositie van technologiegiganten als Google en Apple.