Advertentie

Frans bedrijf LightOn eerste Europese AI-speler met beursnotering

Igor Carron (links) en Laurent Daudet, de oprichters van LightOn. ©LightOn

De Franse AI-start-up LightOn trekt naar Euronext Parijs. Het wordt daarmee het eerste Europese AI-bedrijf met een notering.

Het in Parijs gevestigde LightOn gaf vrijdag het startschot voor zijn notering op Euronext Growth, een van de segmenten van Euronext voor groeibedrijven. De effectieve introductie wordt later deze maand verwacht. Naar de normen van de techsector gaat het om een bescheiden operatie: LightOn biedt 1 miljoen aandelen aan tegen 10,35 euro per stuk. Het mikt dus slechts op een opbrengst van 10,35 miljoen euro. Bij een sterke vraag kan dat bedrag wel nog oplopen.

De operatie waardeert LightOn op ruim 60 miljoen euro. Het bedrijf wil het verse geld gebruiken om de verkoopinspanningen op te drijven, de technologie verder te ontwikkelen en internationaal te groeien. Nu zijn zijn klanten Franse openbare besturen en bedrijven zoals de luchtvaartonderneming Safran. LightOn telt zo'n 40 werknemers en wil de omzet tegen 2027 opdrijven naar 40 miljoen euro.

Advertentie

Privékapitaal

De meeste pure spelers in het withete segment van de sector rond generatieve artificiële intelligentie (GenAI, de AI die we kennen van de chatbot ChatGPT) verkiezen voorlopig financiering met privékapitaal. Dat is ook het geval voor de toonaangevende Europese AI-bedrijven Mistral (Frankrijk) en Deepl (Duitsland). LightOn kan voor zijn kapitaaloperatie rekenen op steun van de Spaanse investeerder Axon Partners, die voor 3 miljoen euro zal intekenen.

LightOn bestaat sinds 2016, maar focust nog maar enkele jaren op large language models, de heilige graal van GenAI. Het bedrijf ontwikkelt met ChatGPT van de AI-reus OpenAI vergelijkbare chatbots en zoekmotoren die worden losgelaten op interne gegevens van bedrijven.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Staatsbonbeleggers keren niet terug naar spaarboekje
Het gros van de 22 miljard euro die in de fiscaal voordelige staatsbon werd geïnvesteerd, is niet meer teruggekeerd naar de spaarboekjes, maar vloeide naar alternatieve beleggingen zoals termijnrekeningen en kasbons. Daarmee heeft de staatsbon de Belgische spaarmarkt grondig hertekend.
Gesponsorde inhoud