Facebook maakt plannen bekend voor digitale wereldmunt Libra
Facebook gaat met de hulp van een dozijn bedrijven een nieuwe digitale munt, de Libra, lanceren die wereldwijd gebruikt kan worden. Ze kan bewaard worden in een digitale portefeuille genaamd Calibra.
Facebook bevestigt de geruchten over een eigen digitale munt die Libra zal heten. Volgend jaar zou Calibra, een nieuwe Facebook-dochter, een digitale portefeuille lanceren om de Libra te bewaren en te sparen. Die portefeuille wordt beschikbaar in Messenger, WhatsApp en als aparte app.
We geloven dat mensen steeds meer vertrouwen hebben in diensten met een gedecentraliseerd bestuur.
Om te verzekeren dat de Libra wereldwijd ingang vindt, werkt het bedrijf van Mark Zuckerberg samen met 28 bedrijven waaronder de financiële dienstverleners Visa, Mastercard, de e-commercebedrijven Lyft en Spotify en private-equityfondsen. Het project is nog in een vroege fase en veel details moeten de komende maanden nog worden ingevuld.
Facebook wil een honderdtal groepen achter het project scharen voordat de munt wordt gelanceerd. Ze moeten allemaal minimum 10 miljoen dollar bijdragen om het project van de grond te krijgen. Grote technologiespelers als Apple, Google, Amazon en Microsoft hebben nog niet toegezegd.
Blockchain
De Libra is gebaseerd op de blockchaintechnologie, maar wordt geen cryptomunt zoals de bitcoin. Ze zal gedekt worden door een korf aan bestaande munten en activa van over de hele wereld. Dat zou moeten verzekeren dat de waarde niet te veel fluctueert.
Met Calibra zouden ook mensen zonder bankrekening via een mobiele telefoon snel en bijna gratis geld internationaal kunnen overschrijven. 'Even eenvoudig en ogenblikkelijk als het versturen van een tekstbericht', schrijft Facebook op zijn website. Naar schatting 1,7 miljard mensen wereldwijd heeft nu geen bankrekening.
Facebook belooft de privacy te beschermen en het geld te beveiligen. Daarvoor zullen dezelfde verificatie- en fraudebestrijdingstechnieken gebruikt worden als bij banken en kredietkaarten.
Decentraal
In tegenstelling tot klassieke munten, die uitgegeven worden door een centrale bank, wordt de Libra geen centraal systeem. 'We geloven dat mensen steeds meer vertrouwen hebben in diensten met een gedecentraliseerd bestuur', klinkt het in een mededeling van Facebook en zijn partners.
'Het internet heeft iedereen toegang gegeven tot wereldwijde informatie en de toegang tot vrije communicatie gedemocratiseerd, maar geld is nog hetzelfde gebleven', verklaarde David Marcus, een voormalige directeur van PayPal die bij Facebook het Libra-project leidt, in de Britse zakenkrant Financial Times.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 4 Wie betoogt voor de kinderen die de pensioensneeuwbal mogen vangen?
- 5 Financieel vermogen van de Belgen met 1.252 miljard euro op hoogste peil ooit