Chipmachinebouwer ASML gaat 7 procent hoger na optimistische beleggersdag
Het Nederlandse techwonder ASML ziet ondanks een tegenvallend orderboek in het derde kwartaal de toekomst positief in. Het leverde het aandeel een sprong van 7 procent op.
Met spanning werd uitgekeken naar de beleggersdag van ASML, het bedrijf uit het Nederlandse Veldhoven. Zou de halvering van het orderboek in het derde kwartaal een tijdelijk dipje zijn of de voorbode van een structurele achteruitgang?
ASML was er als de kippen bij om de beleggers gerust te stellen. De omzetverwachting voor 2030 van 44 miljard tot 60 miljard euro werd behouden. Daarop zal de chipmachinemaker een marge van 56 tot 60 procent boeken.
Die mededeling was voldoende om het geschade beleggersvertrouwen enigszins te herstellen. Op de beleggersdag toonde CEO Christophe Fouquet zich ook erg optimistisch. Hij verwacht dat de omzetgroei van ASML - het op drie na grootste beursgenoteerde bedrijf van Europa - de komende vijf jaar gemiddeld 8 tot 14 procent zal bedragen. ‘Als het op 2030 aankomt, zijn we nog altijd heel, heel optimistisch’, benadrukte Fouquet. Analisten van de zakenbank Jefferies voelden zich daardoor gerustgesteld. ‘Dat betekent dat ASML zijn omzetdaling in 2025 ziet als een tijdelijke push-out, in plaats van als een structureel probleem.’
AI helpt een handje
De optimistische toon van de ASML-top is niet alleen te danken aan de aanhoudende suprematie van het Nederlandse concern op het vlak van hoogwaardige chipmachines. Het management verwacht ook dat de vraag naar complexe chips, vooral AI-chips, zal blijven toenemen.
Fouquet schat dat de wereldwijde chipmarkt jaarlijks met 9 procent zal groeien om rond 2030 de grens van 1.000 miljard dollar te overschrijden. De AI-chips zouden daar tot 40 procent van innemen.
Voor ASML is dat een goede zaak, omdat die sterke groei van de chipmarkt ook de vraag naar de hoogwaardige EUV-chipmachines van het Nederlandse concern positief zal beïnvloeden.
Op weg naar beter 2026
Dat ASML zijn meest complexe machines niet mag verkopen in China door Amerikaanse handelsbeperkingen zal impact hebben. In oktober klonk het al dat de omzet uit China zal dalen tot 20 procent van de groepsomzet. De voorbije zes kwartalen realiseerde ASML 40 procent van zijn omzet in China. Maar de toenemende vraag naar AI-chips zou die dalende Chinese omzet moeten compenseren.
Analisten van JPMorgan zien het alvast positief in. ‘Behoudens nieuw overheidsingrijpen op Chinese zendingen kan de markt uitkijken naar een beter 2026. Goede rendementen voor geduldige beleggers’, schrijven ze in hun analyse.
Meest gelezen
- 1 Na bijna zes maanden blijft De Wever zelfde rondje draaien
- 2 Voedingsreus Cargill schrapt duizenden jobs, in België verdwijnen 164 banen
- 3 Geen cookies? Dat is dan 3,99 euro per maand, overweegt DPG Media
- 4 Chaos in Zuid-Korea nadat president onverwacht staat van beleg heeft afgekondigd
- 5 De vijf koppijndossiers van het onthoofde Stellantis