Succescoach Jürgen Klopp vertrekt bij Liverpool: 'Mijn energie is op'
Eén van de succesvolste bedrijfsmanagers van het voorbije decennium, Jürgen Klopp, stopt eind dit seizoen onverwacht als coach van de voetbalclub Liverpool. Het allesverterende turbomannetje noemt zich opgebrand.
'Jongens, ik vertrek op het einde van dit seizoen.' Met een interview op de clubwebsite kondigde coach Jürgen Klopp volslagen onverwacht zijn exit aan bij de Engelse topclub Liverpool. Dat is sowieso wereldnieuws. Liverpool is een van de belangrijkste filialen van de Premier League - samen met de Champions League hét mondiale topmerk in het voetbal.
Vrij uitzonderlijk regisseert een voetbalcoach zelf zijn exit. Want de verrassing over Klopps vertrek is vooral dat het met Liverpool sportief goed gaat. Al speelt de club dit seizoen beneden haar stand in de Europa League, het niveau onder de Champions League. Door een tegenvallende vijfde plek in de eigen competitie vorig seizoen kon Liverpool zich niet plaatsen voor de Europese elitecompetitie.
Hoewel een ontslag van Klopp vorig jaar al rondzoemde omdat de magie uitgewerkt leek, toonde hij eens te meer competentie door er toch weer de schwung in te krijgen. Onder meer dankzij een opfrissing van de spelerskern staat Liverpool vandaag aan de leiding in de Premier League. De club plaatste zich deze week ook voor een finale, in het legendarische Wembley-stadion, van een weliswaar irrelevante bekercompetitie, de Carabao Cup. Het toont hoe de 56-jarige Duitser zichzelf en de relatie met zijn spelers en fans onverwacht heruitvond.
Peuter van drie
Maar dat komt dus met een prijs. Absolute topcoaches in het Europese topvoetbal als Klopp - maar ook collega's Pep Guardiola, José Mourinho of Diego Simeone - leven als volwassene een beetje zoals een peuter van drie dat doet. Ze staan 's morgens op met een volle tank, verbruiken op een werkdag van snel 18 uur tomeloos veel energie en vallen zonder brandstof.
Op wedstrijddagen wordt het allemaal nog heviger. Voor de bühne staat Klopp frenetiek de zijlijn af te banjeren, refs en fans te manipuleren, zijn eigen spelers uit te kafferen en vuistpompend te juichen bij elke goal. Daarbuiten is hij achter de schermen volgens insiders een al even grote druktemaker.
'Maar ik heb geen energie meer', klinkt het nu in een emotioneel en uitzonderlijk kwetsbaar interview voor de harde voetbalwereld. Klopp geldt niet voor niets als een buitenbeentje. Hij nam naar eigen zeggen de beslissing voor zichzelf al in november.
Ik ben zoals een sportwagen die nog altijd tot 180 per uur kan rijden. Maar ik ben de enige die doorheeft dat de brandstofmeter aan het zakken is.
'Ik heb het Ulla (zijn vrouw, red.) zo uitgelegd. Ik ben zoals een sportwagen - niet de allerbeste maar best een goed ding - die nog altijd 160,170, 180 per uur kan rijden. Maar ik ben de enige die zelf doorheeft dat de brandstofmeter aan het zakken is. De buitenwereld ziet dat niet, gelukkig, dus ik kan gaan zolang ik zelf nodig vind. Maar dan heb je een break nodig, in dit geval moet ik gaan bijtanken dus.'
Charmante maniak
Het bevestigt het beeld dat binnen Liverpool van hem is opgehangen. Hij gold als een charmante maniak die alles en iedereen in de club tot de laatste druppel uitzoog en op het kleinste detail lette. Hij was de totaalcoach. 'Doorheen de jaren was ik best een dominant mannetje', geeft hij nu toe. 'Dat was niet bewust. Het is gewoon hoe één en ander gelopen is.'
Klopp zal sinds oktober 2015 negen seizoenen aan het roer hebben gestaan bij Liverpool. 'Een sprookje', noemt hij het, nadat hij in zijn thuisland Mainz en Borussia Dortmund gecoacht had. 'Coach worden van Liverpool valt niet te plannen en het is zo goed als onmogelijk het ook te worden. En het kan alleen als je er 100.000 procent voor gaat en er je hele leven wijdt. Wat ik dus ook deed.'
Op mijn eerste dag bij Liverpool zei ik dat ik een normale kerel was. Ik ben nog altijd die normale kerel, alleen leid ik al veel te lang geen normaal leven.
'Op mijn eerste dag bij Liverpool zei ik dat ik een normale kerel was. Ik ben nog altijd die normale kerel, alleen leid ik al veel te lang geen normaal leven. En ik wil niet wachten tot ik te oud ben. Ik moet het tenminste proberen eens te bekijken hoe een normaal leven is en of ik dit allemaal ga missen.' Daarmee wekt Klopp op zijn minst de suggestie dat hij een tijdlang past voor het trainerschap. Hij sloot op een persconferentie vrijdag alvast uit dat hij ooit nog in Engeland een ander team dan Liverpool zal trainen.
Ingedommeld supermerk
De grootste verdienste van Klopp is dat hij een ingedommeld supermerk eindelijk terugbracht naar zijn rechtmatige plek: de absolute top van het wereldvoetbal. Hij won in negen seizoenen elke prijs die ertoe doet. Klopp deed Liverpool na 30 jaar nog eens de Premier League winnen. Hij won de Champions League in 2019, verloor ook nog een finale van Real Madrid in 2022 en won de FA Cup, de wereldbeker voor clubs, de Carabao Cup en de supercup, die in Engeland de Community Shield heet. Hij heeft het voetbal uitgespeeld, zoals gamers dat zeggen.
Daar hoort wel de nuance bij dat Klopp voor zijn Champions League-winst in 2019 zes van zijn zeven eerdere finales verloor.
Dankzij het hernieuwde sportieve succes is Liverpool - eigendom van de Fenway Sports Group van de Amerikaanse sportondernemer John Henry - een commercieel slagschip. De omzet bedroeg in 2021-2022 - het laatste seizoen waarover cijfers zijn gepubliceerd - bijna 600 miljoen pond.
Transitie
Klopps kracht is dat hij elke club en stad waar hij aan de slag gaat - Mainz, Borussia Dortmund én Liverpool - in brand zette. Zijn status als rouwdouwer past ook uitstekend bij working class-clubs par excellence zoals Liverpool uit het harde Noord-Engeland en Dortmund uit het donkere Ruhrgebied, twee oude industriële bekkens met een economische terugval.
Zijn voetbal wordt omschreven als heavy metal. Het is een mix van de tegenstand tot in de diepste uithoek van het veld opjagen en razendsnelle counters bij de herovering van de bal. Dat spectaculaire voetbal bezorgde Klopp in het tv- en entertainmenttijdperk de rocksterstatus van 'vijfde Beatle'. Extra punt is dat hij absolute toptrainer werd zonder ooit zelf op het allerhoogste niveau te hebben gevoetbald. Topspelers hebben doorgaans de gewoonte trainers zonder illuster actief voetbal-cv niet meteen serieus te nemen.
Met de exit van Klopp volgt een leegloop. Ook zijn assistenten Pepijn Lijnders en Peter Krawietz vertrekken, net als de coach die instaat voor de begeleiding van talenten, Vitor Matos en vooral ook sportief directeur Jörg Schmadtke. Die verving pas in juni Julian Ward komen vervangen. Liverpool is zo een club in volle transitie.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Fabien Pinckaers, de man achter miljardenbedrijf Odoo: ‘Ons grote geluk is dat de concurrentie shit is’
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 De Croo en De Wever schuiven hete aardappel van budget ziekteverzekering naar elkaar door
- 5 Belgische olie-invoer spekt Russische oorlogskas en Poetins paleis