Advertentie

Esprit sluit 15 winkels in België: 148 werknemers verliezen job

Esprit zit al enige tijd in slechte papieren. ©Bloomberg

Kledingmerk Esprit sluit vijftien winkels in België. Dat maakte de socialistische vakbond BBTK maandagavond bekend. In totaal verliezen 148 werknemers hun job, zegt BBTK-afgevaardigde Inge De Beul.

Het ging al een tijdje slecht met de Esprit-winkels in ons land, waarvan sommige met verlies draaiden. 'De vijftien retailwinkels sluiten, de winkels met zelfstandige uitbaters kunnen wel nog verdergaan', aldus De Beul. Dinsdag wordt een curator aangesteld.

Het is niet de eerste keer dat Esprit in slechte papieren zit in ons land. In 2018 werden ook al winkels en banen geschrapt. Het bedrijf, dat hoofdkantoren heeft in Hongkong en Duitsland en noteert op de beurs van Hongkong, wilde de organisatie slanker maken en in twee à drie jaar 'een sterke basis' leggen voor toekomstige groei.

Advertentie

Esprit werd een 'boomer brand', vooral aantrekkelijk voor oudere consumenten.

Maar dat lukte niet. Door de coronacrisis kwam de modeketen weer in zwaar weer terecht. In Zwitserland en Duitsland moesten winkels van het moederbedrijf de deuren sluiten. Het bedrijf lijdt al jaren verlies, het merk verloor veel van haar glans. Esprit was een zogenaamd 'boomer brand' geworden, vooral nog aantrekkelijk voor oudere consumenten.

Slag in het gezicht

Het merk, in 1968 opgericht in Californië, heeft collecties voor mannen, vrouwen en kinderen. Maar door de stijgende concurrentie kreeg het het de jongste jaren steeds moeilijker. Het bedrijf, dat in het middensegment opereert, stond onder druk van de goedkope ketens langs de ene kant en van de e-commerce langs de andere kant.

TIP

Alles om u en uw onderneming te laten groeien, leest u in de WAW!-nieuwsbrief

Een wekelijkse dosis inspiratie voor ondernemers

Wekelijks via e-mail - Uitschrijven in één klik

'Vanuit Hongkong wilde men niet meer investeren in retail en mikken ze enkel nog op onlineverkoop', zegt De Beul. 'Voor de meeste werknemers was het nieuws dus geen verrassing, maar het blijft een slag in het gezicht.'

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Anna Bertona, de CEO van Azelis, belooft op jaarbasis een extra 20 miljoen euro kosten weg te snijden om de marges te vrijwaren.
Tarievenoorlog stuurt Bel20-chemiebedrijf Azelis naar diepterecord
Van het prille optimisme waarmee de chemieverdeler 2025 aftrapte, blijft temidden de tarievenoorlog weinig over. CEO Anna Bertona gaat extra kosten wegsnijden om de winstmarge te vrijwaren.
Gesponsorde inhoud