Advertentie

Colruyt verwacht de helft meer winst en kondigt interim-dividend aan

'We zijn door de bocht', zei voorzitter Jef Colruyt. ©Tim Dirven

De bedrijfs- en de nettowinst van de supermarktketen Colruyt zullen dit jaar 'fors' stijgen, aldus voorzitter Jef Colruyt. 'Dan hebben we het over een stijging van minstens 50 procent.'

Colruyt geeft aan dat het marktaandeel van het bedrijf tussen april en augustus verder is blijven toenemen. Het steeg met meer dan 1 procentpunt tot 32,2 procent. In de twaalf maanden voor maart dit jaar was het al gegroeid van 30,8 naar 31 procent.

Daarnaast laat de supermarktketen een periode van hoge inflatie achter zich. Vorig jaar zag Colruyt - net als alle andere ketens - zijn kosten fors oplopen. De keten kon haar prijzen niet in hetzelfde tempo verhogen, vanwege de grote concurrentie tussen supermarktketens. Dat gaf de winstcijfers vorig boekjaar een forse klap.

Advertentie

Maar in de voorbije maanden normaliseerde de situatie en stegen de prijzen in de hele sector. 'Vanaf april kwam er weer zuurstof in de markt', zegt Jo Willemyns, de operationeel directeur van Colruyt. Doordat de concurrentie de prijzen verhoogde, kon ook prijsvolger Colruyt zijn prijzen opdrijven. Daardoor neemt de druk op de winst af. Bovendien daalde de inflatie in de voorbije maanden.

We zijn door de bocht.

Jef Colruyt
Voorzitter Colruyt

'We zijn door de bocht', zei Jef Colruyt op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering woensdagavond in Halle. 'We maken een stevige rebound door. Onze winst zonder eenmalige effecten zal fors stijgen, en dan spreken we over minstens 50 procent.'

Hij wijst wel op uitdagingen die roet in het eten kunnen gooien. Zo verhoogden supermarkten hun prijzen onlangs, maar steeds meer pakken ze ook uit met kortingsacties, waarop Colruyt moet reageren.

TIP

Begin uw dag goed geïnformeerd.

Ontvang nu De Tijd Vandaag.

Elke dag via e-mail - Uitschrijven in één klik

'We hebben meer dan een jaar een historisch lage promodruk gekend', zegt Willemyns. 'Sinds vier, vijf weken trekt die opnieuw aan. Er komen nog heel wat promoacties (van de concurrentie, red.) op ons af.'

Verloren klanten teruglokken

De manager geeft aan dat concurrenten die in het voorbije jaar marktaandeel verloren klanten willen terugwinnen en daarom uitpakken met kortingen. Van enkele producten gaan zelfs de vaste prijzen omlaag. Het gaat om basisgrondstoffen die na een hausse weer goedkoper werden, zoals melk en bloem. 'Er is nog geen sprake van echte deflatie, maar stilaan zie je sommige producten wel goedkoper worden', zegt Willemyns. Verwerkte producten als koekjes en chips ziet hij nog niet meteen goedkoper worden, al valt dat op langere termijn niet uit te sluiten.

Advertentie

Jef Colruyt zegt klaar te zijn voor nieuwe uitdagingen. 'Die bewegingen in de markt gaan we zo goed mogelijk proberen te managen. Het kan onze vooruitzichten beïnvloeden, maar dan nog verwachten we dat de winstgroei fors zal zijn.'

Interim-dividend

Daarnaast kondigt Colruyt aan zijn aandeelhouders een interim-dividend van 1 euro bruto uit te keren. Dat is het gevolg van de verkoop van Parkwind, Colruyts windmolenparken.

Er is nog geen sprake van echte deflatie, maar stilaan zie je sommige producten wel goedkoper worden.

Jo Willemyns
Operationeel directeur Colruyt

Parkwind was in handen van Virya, een bedrijf dat Colruyt Group momenteel voor 60 procent controleert. Virya kreeg na aftrek van schulden 1,6 miljard euro voor Parkwind. Virya zal Colruyt 750 miljoen euro uitkeren. Het levert Colruyt een meerwaarde van circa 680 miljoen euro op.

Colruyt zegt de intentie te hebben om voor het einde van het kalenderjaar ongeveer een vijfde van de meerwaarde op de Parkwind-transactie uit te keren aan de aandeelhouders. 'Dat wordt de komende weken verder onderzocht', aldus de supermarktgroep.

Met een deel van het Parkwind-geld zal Colruyt de onlangs aangekondigde overname van 57 supermarkten van Match en Smatch betalen. De overnameprijs is onbekend. Wel kondigt Colruyt aan boven op de overnameprijs ook 100 miljoen euro te investeren in de ombouw van de winkels.

Ten slotte kondigde Colruyt aan dat het zijn belang in zijn energieholding Virya zal verlagen. Nu houdt Colruyt 60 procent van de aandelen aan, en dat wordt 30 procent. Colruyt zal aandelen verkopen aan Korys, de holding van de familie Colruyt.

Loonkostenverschil

De aandeelhoudersvergadering was de eerste met Stefan Goethaert als CEO. Hij nam de functie afgelopen zomer over van Jef Colruyt, die voorzitter blijft. Goethaert hield een pleidooi voor meer steun van de Belgische politiek. 'Zijn banken en zijn energie heeft België al uit handen moeten geven. Voeding kan wel eens het volgende op het lijstje zijn. We zijn intussen nog de enige Belgische voedingsretailer, maar het wordt ons niet altijd makkelijk gemaakt. Het loonkostenverschil met de ons omringende landen is groot en moet onder controle gehouden worden. We zien ook hoeveel bedrijven magazijnen bouwen in Nederland, terwijl er in België weinig gebeurt. Wij willen onze winkels blijven bevoorraden vanuit België.’

Zijn banken en zijn energie heeft België al uit handen moeten geven. Voeding kan wel eens het volgende op het lijstje zijn.

Stefan Goethaert
CEO Colruyt

Het is een thema dat werkgevers al lang aanklagen. 'Maar als grootste privéwerkgever van België zien we het als onze taak om op die nagel te blijven kloppen', zegt Goethaert.

Hij riep de politiek ook op iets te doen aan de verschillende loonstelsels in de Belgische winkelsector. Colruyt dreigt concurrentiekracht te verliezen tegenover Delhaize, dat zijn 128 eigen winkels verzelfstandigt. Daardoor zal die concurrent de loonkosten zien dalen, want de lonen in zelfstandige supermarkten liggen lager. ‘De loonverschillen kunnen tot 30 procent bedragen voor identiek dezelfde job. Dat is niet houdbaar', zegt Goethaert.

Vakbonden en werkgevers onderhandelen al maanden over een hervorming, maar volgens Goethaert komt er weinig schot in de zaak. Ook tussen de supermarkten onderling is er geen overeenstemming: supermarkten met veel zelfstandige winkels willen iets anders dan bedrijven als Colruyt. 'De regering kan zeker een initiatief nemen om dit op te lossen', zegt Goethaert. 'Ik ben en blijf hoopvol.’

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Grootaandeelhouder Hein Deprez, de bezieler van Greenyard, heeft een financiële bondgenoot in de arm genomen om het bedrijf van de beurs te halen.
Beursexit fruit- en groentereus Greenyard in de maak
Hein Deprez, de sterke man en oprichter van Greenyard, wil het fruit- en groentebedrijf samen met een financiële investeerder van de Brusselse beurs halen. Dat vernam De Tijd. Greenyard is een belangrijke leverancier voor supermarkten en horecazaken en is goed voor een omzet van 5,1 miljard euro.
Gesponsorde inhoud