Advertentie

Colruyt pompt nog eens 40 miljoen in verlieslatende Jims-fitnesszalen

Jims is al jaren verlieslatend en kocht eind vorig jaar concurrent NRG. Dat vergt extra kapitaal. ©Colruyt

Door opnieuw tientallen miljoenen te investeren in Jims toont de winkelgroep Colruyt dat ze achter haar fitnessactiviteiten blijft staan. Geen evidentie, want andere verlieslatende dochters verkoopt Colruyt wel. 'Jims is een zeer belangrijk merk en van strategisch belang.'

De beursgenoteerde winkelgroep Colruyt pompt circa 40 miljoen euro in haar fitnessketen Jims. De injectie komt er twee jaar na een kapitaalverhoging van 20 miljoen euro. Er was ook al een injectie van 11 miljoen euro in 2021, vlak nadat Colruyt Jims had overgenomen.

Vier jaar later staat Jims nog steeds niet op eigen benen en maakt het netto verlies. De recente kapitaaloperatie dient mede om geleden verliezen aan te zuiveren, staat beschreven in een bijlage bij het Staatsblad.

Advertentie

Investeren

Het is onbekend hoe diep Jims in het rood gaat, want Colruyt geeft geen geconsolideerde cijfers vrij. Het heeft volgens Colruyt een positieve bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) en de bedrijfswinst (ebit) zit 'dicht bij break-even'.

TIP

Alles om u en uw onderneming te laten groeien, leest u in de WAW!-nieuwsbrief

Een wekelijkse dosis inspiratie voor ondernemers

Wekelijks via e-mail - Uitschrijven in één klik

Colruyt verwijst als verklaring voor de kapitaalverhoging vooral naar de overname van concurrent NRG eind vorig jaar voor een onbekend bedrag. Daardoor stijgt het aantal Jims-vestigingen van zo'n 40 naar 83. 'De kapitaalinjectie komt er ook om de overname te betalen', zegt Hanne Poppe, de woordvoerster van Colruyt Group. Ze voegt eraan toe dat Jims in het algemeen snel groeide de voorbije jaren. 'Dan heb je kapitaal nodig.'

De kapitaalinjectie komt er ook om de overname van fitnessketen NRG en de ombouw naar Jims te betalen.

Hanne Poppe
Woordvoerster Colruyt Group

Voorts wordt het geld aangewend om de NRG-vestigingen te verbouwen tot Jims-fitnesscentra. 'Daar komt veel meer bij kijken dan puur een nieuw logo op de gevel', zegt Poppe. 'Er zijn clubs die een grondige renovatie nodig hebben. Daarnaast investeren we ook om de NRG-medewerkers aan boord te nemen, het IT-systeem te migreren en dergelijke meer.'

Advertentie

Door de overname komen er ook aanpassingen aan de vestigingen van Jims. 'We leren veel van de NRG-clubs', zegt Poppe. 'Ze hebben sauna's en die gaan we nu ook in de Jims-clubs uitrollen.'

Advertentie

Daarnaast wil Jims op eigen kracht nog meer nieuwe fitnesszalen openen. Sinds de overname van NRG kwamen er al vier zalen bij. En Jims werkt aan nog meer projecten, klinkt het. Zo gaat de keten samenwerken met ziekenhuizen en komen er meer samenwerkingen met andere dochters van Colruyt Group.

Het bedrijf lijkt er rotsvast van overtuigd dat het een robuuste fitnessketen kan uitbouwen. 'Ons model werkt', zegt Poppe. 'Jims ziet zijn omzet jaar na jaar stijgen, het aantal leden neemt toe en de gemiddelde besteding per lid stijgt. Jims is een zeer belangrijk merk en van strategisch belang voor Colruyt Group. We gaan dan ook volop door met dit merk.'

Strenger voor verliezen

Toch is het niet vanzelfsprekend dat Colruyt de geldbuidel opent voor een dochter die structureel verlieslatend is. Voor zulke dochters lijkt Colruyt de laatste jaren juist strenger te zijn geworden. Eerder verkocht Colruyt de meerderheid van de speelgoedketen Dreamland. De babyartikelenketen Dreambaby werd volledig verkocht.

Op dit moment maakt de keten zich ook op om zijn Franse Colruyt-supermarkten, die na 30 jaar nog steeds verlies maken, te verkopen. Over die activiteiten stelden beurswaarnemers jarenlang kritische vragen. Ze begrepen niet hoe de keten een duurzaam succes kon worden in een land waar oppermachtige ketens als E. Leclerc en Carrefour de lakens uitdelen. Colruyt antwoordde lange tijd dat de winkels operationeel winstgevend waren en bleef er tientallen miljoenen in investeren, met de vaste overtuiging dat ze daardoor op termijn wel een succes zouden worden. Dat plan blijkt mislukt.

We passen ook de bestaande Jims vestigingen aan. In navolging van NRG krijgen ze sauna's.

Hanne Poppe
Woordvoerder Colruyt Group

Het doet op bepaalde vlakken denken aan het verhaal dat de groep nu vertelt rond Jims. Ook Jims strijdt tegen een oppermachtige gigant: het Nederlandse Basic-Fit. Dat heeft ruim 1.500 clubs in heel Europa, en is ook in België met 233 vestigingen vele maten groter dan Jims.

De boodschap van Colruyt dat de fitnesszalen het hele bedrijf kunnen versterken, blijft in de praktijk weinig concreet. Colruyt benadrukt de band die het ziet tussen zijn supermarkten en fitness, want beide focussen naar eigen zeggen op gezondheid.

Van dat brede concept is de uitwerking en de onderlinge samenwerking op het terrein beperkt. In een recente podcast verwees Jims-directeur Pieterjan Nuitten naar het feit dat klanten van Dreambaby, dat ondanks de verkoop wel aangesloten blijft op de Xtra-klantenkaart van Colruyt, korting krijgen bij postzwangerschapsessies bij Jims. Maar dat lijkt eerder een nicheproject.

Verder kunnen Jims-leden voedingsadvies krijgen en de producten meteen bestellen bij websupermarkt Collect&Go, maar niets staat hen in de weg om met het lijstje naar een concurrent van Colruyt te gaan. In de Xtra-app, het kloppende hart van het Colruyt-ecosysteem, is er zelfs geen enkele link naar Jims.

Daar wil Jims met de verse miljoenen aan werken. 'We zijn pas gestart', zegt Poppe. 'We denken op lange termijn. Daarvoor zijn wij bekend.' Die toekomst zal uitwijzen of Jims de Colruyt-aandeelhouders naast lichamelijke ook financiële gezondheid kan bieden.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Ilham Kadri stond in 2023 aan het roer bij Solvay. Vandaag leidt ze Syensqo. Ze staat voor de tweede keer bovenaan de rangschikking van topverdieners in de Bel20.
CEO Bel20-bedrijf verdient gemiddeld 3 miljoen
De CEO’s van de Bel20-bedrijven verdienden in 2024 gemiddeld 3 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van De Tijd over hun vergoedingen. De ranglijst wordt, net als in 2023, aangevoerd door Ilham Kadri.
Gesponsorde inhoud