Google gaat voor groene energie in zee met Engie
Google sloot wereldwijd achttien contracten, goed voor 1.600 megawatt aan zonne- en windenergie.
Een van de contracten is voor Engie in België. Het gaat om een contract voor vijf jaar, zegt de energieleverancier.
Google zal in ons land bij Engie 92 megawatt afnemen voor zijn datacenter in Saint-Ghislain bij Bergen. Concreet gaat het contract over energie die wordt geleverd door het windmolenpark Norther in de Noordzee. Het is de eerste keer dat de techreus stroom koopt bij een windpark.
'We zijn trots dat we Google kunnen helpen bij het behalen van hun milieudoelstellingen in de Benelux, door hun verbruik van hernieuwbare energie in België te faciliteren', zegt Philippe Van Troeye, de topman van Engie Benelux. 'We hopen dat deze overeenkomst de toon zet voor verdere internationale samenwerkingen in de toekomst.'
Google heeft een enorme behoefte aan stroom omdat de servers in zijn datacenters permanent moeten worden afgekoeld. 'Zodra de 18 contracten worden uitgevoerd zal Googles CO2-vrije portefeuille evenveel elektriciteit produceren als een stad als Washington DC of landen als Uruguay of Litouwen', zegt Google-topman Sundar Pichai.
Google bouwt zijn datacenters in Europa overigens verder uit. Vrijdag kondigde de techgigant een extra investering van 3 miljard dollar aan. Daarmee loopt het sommetje van Google's investeringen in de Europese internetinfrastructuur op tot zo'n 15 miljard euro, opgeteld sinds 2007.
De verdeling van de investeringen per land zijn niet bekendgemaakt. Google specificeerde alleen maar dat 600 miljoen euro bestemd is voor de uitbreiding van een datacentrum in Finland. In juni investeerde 600 miljoen euro extra in het Belgische datacenter in Saint-Ghislain. Dat bracht de totale investering daar op 1,4 miljard euro.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Weinig reden tot toosten bij champagnehuis Vranken-Pommery
- 5 Frankrijk neemt zijn krachtigste kernreactor ooit in gebruik