Duitse energiereus stopt batterijproject in Limburg door nucleaire verlenging
RWE trekt de stekker uit een project in Dilsen-Stokkem dat mogelijk het grootste batterijpark van Europa kon worden. Door het langer openhouden van de kerncentrales is die opslagcapaciteit niet meer nodig, klinkt het.
De energiereus RWE trekt de stekker uit een project voor de bouw van een van ’s lands grootste energieopslagcentrales in het Limburgse Rotem (Dilsen-Stokkem). De Duitse gigant had vorig jaar in april een vergunning gekregen voor het project van 200 megawatt aan lithiumionbatterijen. Die kunnen 800 megawattuur aan stroom opslaan, acht keer de hoeveelheid van de grootste parken die nu in ons land actief zijn.
- RWE annuleert de bouw van een groot energieopslagproject, in potentie de grootste batterijopslag van Europa.
- De Duitse energiereus verwijst naar de plannen om de kerncentrales langer open te houden en moeilijker omstandigheden door duurdere materialen.
- Hoewel België een aantrekkelijk regime heeft voor batterijopslag, bouwt RWE wel installaties in andere landen.
Maar de ontwikkeling van wat het grootste project van Europa kon worden, werd vorige week plots stopgezet, vernam De Tijd. RWE verwijst daarvoor naar de beslissing van de Belgische regering om de jongste twee kerncentrales tien jaar langer open te houden.
RWE was van plan met het batterijenpark, een investering van mogelijk honderden miljoenen euro's, mee te dingen naar subsidies via de CRM-veilingen. Met dat systeem willen de regering en de stroomnetbeheerder Elia garanderen dat het licht de komende jaren blijft branden.
Geen nieuwe capaciteit nodig
De nucleaire bocht in België leidt volgens RWE ‘tot een gewijzigde situatie waarin geen nieuwe capaciteit van betekenis is vereist in de komende veiling voor capaciteit binnen vier jaar’, klinkt het. ‘Eventuele nieuwe behoeften in de toekomst zijn nog onduidelijk.’
De meeste Belgische batterijprojecten doen geen beroep op die subsidieveilingen. Investeerders verwachten dat ze geld kunnen verdienen door in te spelen op de sterke schommelingen van de elektriciteitsprijzen. Door de toename van groene productie zijn er sommige uren lage tot negatieve prijzen en andere uren veel hogere. Daarnaast valt geld te verdienen met dienstverlening aan Elia.
In tegenstelling tot energiebedrijven zoals Eneco, dat woensdag een batterijproject bekendmaakte, ziet RWE geen brood in zo'n business. ‘De huidige materiaalprijzen leiden ertoe dat het project nu standalone geen rendabele business case heeft op die site’, zegt Adriaan van der Maarel, de woordvoerder van RWE.
Dat RWE er de stekker uittrekt, is opmerkelijk. De federale regering heeft in ons land de rode loper voor batterijparken uitgerold: ze krijgen tien jaar een vrijstelling voor het betalen van de nettarieven en een korting op de accijnzen. Het effect blijkt uit de vele projecten die in ons land werden aangekondigd door de energiegroepen Engie Electrabel en TotalEnergies, de windparkontwikkelaar Storm of de logistieke groep Katoen Natie van Fernand Huts.
De Belgische situatie is gewijzigd. Er is geen nieuwe capaciteit van betekenis vereist.
Dat RWE zich terugtrekt, terwijl andere spelers net nieuwe plannen ontrollen, toont aan dat er nog veel vragen zijn bij de nieuwe sector van de batterijopslag. 'Met de evolutie en de volatiliteit van de energieprijzen liggen er veel kansen voor batterijprojecten, maar het is soms moeilijk die te vertalen naar reële winst in businessplannen', zegt Pierre Bayart, de directeur van de Belgische speler Bstor. 'Zeker grote projecten zullen door investeerders of banken goed tegen het licht gehouden worden. Sommige partijen willen meer of minder risico nemen dan andere.'
'Dat van een hele reeks dossiers weleens een project afvalt, is eigen aan ontwikkeling. Dat gebeurt ook in vastgoed', zegt Bayart. 'Net als bij vastgoed speelt de locatie van batterijparken een grote rol. Er moet een goede aansluiting op het net zijn.' Omdat de sector in een snelle groeifase zit, kunnen de prijzen of de voorwaarden wijzigen. 'De vraag is groter dan het aanbod in alle delen van de bevoorradingsketen', zegt Bayart.
Duitse projecten
Toeval of niet, amper een week geleden begon RWE met de bouw van twee grote batterijparken in zijn thuisbasis Noordrijn-Westfalen. Een ervan, op de site van een centrale in Neurath, ligt op een boogscheut van Dilsen-Stokkem. Recent won RWE in Australië een aanbesteding voor een groot batterijpark, waar het meer zekerheid heeft over de inkomsten dan in België, merkt een sectorkenner op.
De Duitse groep laat de deur voor batterijprojecten in ons land wel nog op een kier. ‘We sluiten een nieuw, grootschalig batterijproject op een andere locatie in België niet uit’, zegt Van der Maarel.
Voor RWE is het een zoveelste koerswijziging in België. De Duitse reus was aanvankelijk van plan in Dilsen een grote gascentrale te bouwen. Dat project was al meer dan tien jaar geleden in gang gezet door het Franse EDF en het Zwitserse Advanced Power. Nadat protest van buurtbewoners en de stikstofproblematiek voor vergunningsproblemen hadden gezorgd, besliste RWE de centrale te vervangen door een batterijpark. Eerder mislukte ook een project om een centrale in Nederlands Limburg te koppelen aan het Belgische net via een grensoverschrijdende stroomkabel.
Meest gelezen
- 1 Oost-Vlaming casht tientallen miljoenen op software voor 'next big thing' in bouw
- 2 Brouwer van Delirium Tremens koopt Gouden Carolus-brouwer Het Anker
- 3 Aflopende Oekraïens-Russische deal verhoogt druk op Europese gasprijzen
- 4 Karl Huts zet grote stap naar opvolging van zijn vader bij Katoen Natie
- 5 Mysterieuze familie Brenninkmeijer knipt fors in Belgische vastgoedpoot