Advertentie

CEO Chris Peeters: ‘Twee tot drie jaar om Bpost te redden’

©Photo News

Bpost staat voor de meest verregaande transformatie uit zijn geschiedenis: het moet onafhankelijk worden van zijn kelderende postactiviteiten en zich ontpoppen als een logistiek pakjesbedrijf. ‘We hebben twee tot drie jaar om het tij te keren’, waarschuwt CEO Chris Peeters in een interview met De Tijd.

De postbaas belooft de transformatie zonder gedwongen ontslagen te kunnen afwerken, op voorwaarde dat zijn plan helemaal kan worden uitgevoerd. ‘Postkantoren en de verdeling van brieven worden steeds minder relevant. Als we daar niet op inspelen, heeft het bedrijf eigenlijk geen toekomst’, zegt Peeters.

Er zijn al stappen gezet om efficiënter te werken en het roer om te gooien. Maar het optimaliseren van de bezorgrondes, de lopende operatie om de afkalvende brievenpost op te vangen met natuurlijk verloop van postbodes, meer pakjesbezorging en duurdere postzegels volstaan niet.

Advertentie

Dat bleek ook bij de resultaten van Bpost over het derde kwartaal. Toen dook de Belgische post- en pakjesdivisie voor het eerst in de rode cijfers, onder meer door het verlies van het krantencontract en een lucratieve overheidsopdracht.

Van een postbedrijf dat er wat pakjes bij doet, moeten we een pakjesbedrijf worden met nog wat postactiviteiten.

Chris Peeters
CEO Bpost

De nieuwe strategie van Peeters moet Bpost minder afhankelijk maken van zijn historische kernactiviteit. ‘Van een postbedrijf dat er wat pakjes bij doet, moeten we een logistiek pakjesbedrijf worden met nog wat postactiviteiten’, aldus de CEO die een jaar geleden aantrad in een bedrijf in crisis.

De geplande transformatie belooft een hele klus te worden, niet het minst omdat veel van de 18.000 postbodes in hun land hun job in sommige gevallen fundamenteel zullen zien veranderen. Volgens Peeters worden op dit moment al meer dan honderd brievenbezorgers omgeschoold tot chauffeur om de groeiende vraag naar pakjesvervoer mee op te vangen.

Een alternatief is er volgens Peeters niet. ‘Dit is een transformatie met het mes op de keel. Als ze niet lukt, gaan we op een dag tegen de muur lopen en wordt een sociaal plan onvermijdelijk.’

Peeters maakt ook duidelijk dat het huidige netwerk van 650 postkantoren in ons land niet houdbaar is zonder aanzienlijke steun van de overheid. En op dat vlak ziet het er niet bijster goed uit: in een van de supernota’s van federaal formateur Bart De Wever (N-VA) stond het voornemen om de laatste subsidiestroom naar Bpost - 50 miljoen euro ter ondersteuning van het kantorennet - droog te leggen.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Zelfs zonder doorbraak verlengt koning Filip allicht de formatieopdracht van Bart De Wever. Of dat dan de laatste verlenging is, is maar de vraag.
Formateur De Wever zonder driekoningenakkoord naar paleis
Ook al is er geen doorbraak, niemand betwijfelt dat koning Filip formateur Bart De Wever nog eens verlengingen laat spelen. Almaar meer lijkt hij de gegijzelde van zijn eigen formatieopdracht, want er is geen alternatief voor Arizona. 'Vreselijk', is te horen in zijn entourage.
Gesponsorde inhoud