Google-moeder stelt teleur in eerste kwartaal
Alphabet, het moederbedrijf boven zoekgigant Google, kon maandag de analistenverwachtingen niet inlossen nu de omzet minder hard groeit dan verhoopt. Ook de eerste cijfers over Youtube overtuigden niet.
Terwijl analisten erop hadden gerekend dat Alphabet de laatste drie maanden van het jaar zou afsluiten met een omzet van 46,9 miljard dollar, bleek de Amerikaanse techreus die lat net niet te halen. Alphabet rapporteerde maandag na beurstijd een omzet van 46,08 miljard dollar.
Met 9,3 in plaats van 9,9 miljard dollar bleef ook de operationele winst onder de verwachtingen. De voorbije tien kwartalen heeft Alphabet analisten al 9 keer moeten teleurstellen met een lagere operationele winst, weet The Wall Street Journal.
Nieuwe inkomstenbronnen
Alphabet mist dus nipt de verwachtingen, maar toch werd het aandeel maandag meteen afgestraft met een tik van 4 procent in de nabeurshandel op Wall Street. Dat komt vooral omdat beleggers zich zorgen maken over het tragere groeiritme van de groep. De omzet dikte in het laatste kwartaal van 2019 weliswaar met 17 procent aan, maar in dezelfde periode vorig jaar bedroeg die groei nog 20 procent.
Voor zijn advertentie-inkomsten krijgt Alphabet steeds meer concurrentie van Amazon.com. En terwijl die e-commercereus zijn voetafdruk op die markt vergroot, probeert Alphabet nieuwe inkomstenbronnen aan te boren door onder meer in de cloudcomputing-business te stappen.
Youtube
Alphabet gaf maandag voor het eerst ook inkijk in de cijfers van Youtube. In 2019 realiseerde Youtube een advertentie-omzet van 15,1 miljard dollar, een stijging met 36 procent tegenover 2018. Het cijfer houdt geen rekening met betalende abonnees. Niettemin ligt het cijfer beduidend onder de verwachting van verschillende analisten.
Meest gelezen
- 1 5 favoriete aandelen van Alexander Roose: 'Met dit aandeel surf je op de renaissance van nucleaire energie'
- 2 Radiozender Nostalgie+ krijgt van regulator forse boete en ‘laatste kans’
- 3 Grootste aandeelhouder Brussels Airport wil andere oorden opzoeken
- 4 Een op acht jonge werknemers heeft symptomen van burn-out
- 5 Proximus 9 miljard minder waard in tien jaar, maar is dat de schuld van de CEO?